ΚΟΣΜΟΣ

Ως ειδικός μάρτυρας

Στους Βρετανούς ανακριτές ένας από τους υπόπτους για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Ο ένας από τους δύο Ρώσους που κατηγορούνται για τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο με ραδιενεργό ισότοπο στο Λονδίνο το 2006 θα καταθέσει στους ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση αφού ο επικεφαλής της επιτροπής ερευνών συμφώνησε να του χορηγηθεί καθεστώς ειδικού μάρτυρα.

Οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι ο Λιτβινένκο, που ήταν σφοδρός πολέμιος του Κρεμλίνου, δηλητηριάστηκε πίνοντας τσάι με πολώνιο-210 σε μια συνάντηση που είχε στο ξενοδοχείο Millennium του Λονδίνου με τους συμπατριώτες του, Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κόβτουν. Οι εισαγγελείς δηλώνουν ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να ασκήσουν δίωξη σε βάρος των δύο ανδρών για δολοφονία ενώ πριν πεθάνει ο Λιτβινένκο είχε κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε τον θάνατό του. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση, όπως άλλωστε και ο Λουγκοβόι και ο Κόβτουν. Η Ρωσία έχει αρνηθεί επίσης να εκδώσει τους δύο υπόπτους στη Βρετανία.

Αρχικά ο Κόβτουν είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην έρευνα αλλά τον Μάρτιο ζήτησε να του χορηγηθεί το ειδικό καθεστώς που δίνεται σε μάρτυρες που ενδέχεται να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα υπό διερεύνηση γεγονότα. Ο Ρόμπερτ Όουεν, ο πρόεδρος της επιτροπής, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Κόβτουν μπορεί να καταθέσει μέσω βιντεοκλήσης από τη Μόσχα, αφού οι δύο πλευρές συμφώνησαν τους όρους.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα γίνει αυτό. Η κατάθεση είναι πιθανόν να δοθεί γύρω στα τέλη Ιουλίου.

Στην επιτροπή έχει ήδη κατατεθεί ότι έναν μήνα πριν δηλητηριαστεί ο Λιτβινένκο ο Κόβτουν, από τη Γερμανία όπου βρισκόταν, είπε σε έναν μάρτυρα ότι είχε στην κατοχή του ένα ακριβό δηλητήριο και χρειαζόταν έναν μάγειρα για να το ρίξει στο φαγητό ή το ποτό του πρώην πράκτορα. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Κόβτουν ισχυρίστηκε ότι ο Λιτβινένκο μπορεί να δηλητηριάστηκε από μόνος του κατά λάθος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.