ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει τη διάσπαση»

Το έμμεσο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ για την Ελλάδα

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ κάλεσε την Ευρώπη να φροντίσει να αποφύγει τη διάσπαση, κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου χθες στο Βερολίνο όπου ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ δήλωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη Μεγάλη Βρετανία".

Κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής της στη Γερμανία, η 89χρονη βασίλισσα, είπε ότι εκείνη και ο κ. Γκάουκ είχαν δει την Ευρώπη "στα χειρότερα και στα καλύτερά της" κατά τη διάρκεια της ζωής τους, προσθέτοντας ότι "πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διατηρήσουμε τα πλεονεκτήματα του μεταπολεμικού κόσμου".

Στη πέμπτη επίσκεψή της στη Γερμανία, όπου αυτή και ο πρίγκηπας Φίλιππος, 94, θα παραμείνουν μέχρι τη Παρασκευή, η Ελισάβετ είπε, "Ξέρουμε ότι η διάσπαση στην Ευρώπη είναι επικίνδυνη και ότι χρειάζεται να φροντίσουμε να την αποφύγουμε και στα δυτικά και στα ανατολικά της ηπείρου μας. Αυτό αποτελεί μια κοινή προσπάθεια".

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που θα συμμετάσχουν σε μια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα, ήταν επίσης παρόντες στο δείπνο στην επίσημη κατοικία του Γκάους, το Schloss Bellevue. Ο Γκάουκ είχε δηλώσει νωρίτερα πώς η Γερμανία θα υποστηρίξει τον διάλογο της Βρετανίας για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ "διότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τμήμα της Ευρώπης".

Χθες το πρωί, αφού η Ελισάβετ διέπλευσε με ένα πλεούμενο τον ποταμό Σπρέε έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, έγινε δεκτή από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ακολούθησε μια σύντομης διάρκειας συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και κατόπιν η Ελισάβετ κατέθεσε στεφάνι με λουλούδια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν, μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

Αύριο Παρασκευή η Ελισάβετ και ο Φίλιππος αναμένεται να επισκεφθούν το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θα συναντηθούν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με επιζώντες και βετεράνους πολέμου που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του στρατοπέδου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.