ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το unfair του Τσίπρα, το προφίλ της Ντόρας και η ευκαιρία του Σαμαρά

Αποτελεί κοινό και πλέον κοινοποιημένο μυστικό ότι Σαμαράς και Μπακογιάννη δεν επικοινωνούν, δεν συνομιλούν, απλώς ανέχονται ο ένας τον άλλο.

Είναι δε εμφανές ότι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση της κρίσης και του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συναινετική και μετριοπαθής η Μπακογιάννη (παρά την φαουλάρα με το bank run και τα ΑΤΜ), σε σκληρή γραμμή ο Σαμαράς, καθώς κάθε σενάριο αποτυχίας της κυβέρνησης θα του έδινε, ενδεχομένως, μία δεύτερη ευκαιρία.

Ωστόσο, το σκηνικό που στήθηκε την Τρίτη, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να εισέρχεται στο Μαξίμου αμέσως μετά από δύο αρχηγούς κόμματος και να πραγματοποιεί, μετά, δηλώσεις ως αρχηγός κόμματος ξεπερνά τον ανοικτό πόλεμο Ντόρας – Σαμαρά. Κι αυτό γιατί εμπλέκει και τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας προφανώς να σηματοδοτήσει τη διάθεσή του να μιλήσει με όλους πλην Σαμαρά, υπέπεσε σε ένα σοβαρό λάθος, σε ένα θεσμικό unfair. Εκμεταλλευόμενος τη βούληση της Ντόρας να οικοδομήσει το προφίλ της ως μετριοπαθής συνομιλήτρια, ο Πρωθυπουργός ξέφυγε από τα όρια. Για σκεφτείτε τί θα γινόταν αν επί Καραμανλή, ο Κώστας Σημίτης δεχόταν να συναντηθεί με τον Μιλτιάδη Έβερτ ή το Γιώργο Σουφλιά. Αν επί Παπανδρέου στην αντιπολίτευση, ο Καραμανλής αποδεχόταν να συνομιλήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι αν, μόλις πρόσφατα, ο Σαμαράς έβλεπε στο Μαξίμου όχι τον Τσίπρα αλλά το Λαφαζάνη ή την Κωνσταντοπούλου. Με τον ενθουσιασμό του να προβοκάρει τη Νέα Δημοκρατία και να ενισχύσει το εσωκομματικό της πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας μάλλον υποβίβασε τον εαυτό του σε μικροπολιτικούς χειρισμούς,
αναντίστοιχους με την κρίσιμη συγκυρία. Επιπλέον, έδωσε ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα στον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να επιχειρήσει να «σβήσει» τα δικά του unfair, από την εποχή που αρνήθηκε να παραδώσει στο νέο πρωθυπουργό.

Η κίνηση των Τσίπρα – Μπακογιάννη μπορεί, τελικά, αντί για πλήγμα να συνιστά ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κατ' αρχήν, τον κινητοποίησε αφού επιβεβαιώθηκαν οι εισηγήσεις που, καιρό τώρα, έκαναν συνεργάτες του για να αναλάβει πρωτοβουλίες, εντός και εκτός συνόρων. Παράλληλα, συσπείρωσε περί τη Ν.Δ. και, τελικά, περί την ηγεσία της πολλά στελέχη του κόμματος, ειδικά αυτά που έχουν και ηγετικές βλέψεις και βλέπουν την πρωτοβουλία της Ντόρας ως απειλή. Τρίτον και σημαντικότερον, μένει να αποδειχθεί που απευθυνόταν η πρωτοβουλία της κας Μπακογιάννη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι οι εναπομείναντες οργανωμένοι – και τελικά αυτοί που μπορούν να κρίνουν μία επόμενη ηγεσία – είναι μάλλον απέναντι σε λογικές συνεννόησης και συναίνεσης αλλά υπέρ της σκληρής γραμμής. Με άλλα λόγια, το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται η κ. Μπακογιάννη, μπορεί μεν να ψήφισε ΝΔ στις κάλπες του Ιανουαρίου, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι περιλαμβάνεται στα ενεργά στελέχη του κόμματος. Κι αυτό, αποτελεί, μία ακόμη ευκαιρία για τον κ. Σαμαρά...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.