ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δύο μέτωπα η μάχη επιβίωσης της κυβέρνησης

Μπρος τρόικα και πίσω… Λαφαζάνης

Κορυφώνεται η αγωνία για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καθώς πλέον το Μέγαρο Μαξίμου καλείται από σήμερα να δώσει μάχη σε δύο μέτωπα...

Αφενός, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα, με φόντο την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης που μπορεί να οδηγήσει σε κάλπες και ασύντακτη χρεοκοπία. Αφετέρου, ξεκινά το σκληρό εσωκομματικό μπρα ντε φερ στον ΣΥΡΙΖΑ που θα κρίνει αν οι εκλογές του φθινοπώρου θα διεξαχθούν με τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής του ίδιου κόμματος ή ενός νέου…

Στο μέτωπο με τους δανειστές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται ήδη για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς στο νομοσχέδιο της Τετάρτης περιλαμβάνονται μερικά «άγρια» μέτρα, που μπορεί να προκαλέσουν νέες απώλειες στη κυβερνητική πλειοψηφία. Μεταξύ άλλων, μεθαύριο οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν την μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών, αλλά και αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που μπορεί να οδηγήσουν de fact και σε απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ακόμη και της πρώτης κατοικίας!

«Κάτω από 120 ίσον εκλογές»

Κι όλα αυτά, την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνουν ανησυχητικά μηνύματα από τους συμπολιτευόμενους βουλευτές, καθώς ακόμη και μερικοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν με «βαριά καρδιά» «Ναι» την περασμένη εβδομάδα, προβληματίζονται για το κατά πόσον πρέπει να επανεξετάσουν την στάση τους. Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, σκοπεύει να αναλάβει νέες εσωκομματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να θέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών τους, επισείοντάς τους την απειλή να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθεί όπως-όπως η χώρα στην ασύντακτη χρεοκοπία –«προειδοποίηση» που διατυπώθηκε και στην χθεσινή πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Αυγή», η οποία θέτει «ως προϋπόθεση για την επιβίωση της κυβέρνησης» την υπερψήφιση του νομοσχεδίου της Τετάρτης «από 120 βουλευτές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Αρχίζουν τα όργανα

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάθε λόγο να κάνει όσο το δυνατόν σκληρότερες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καταφέρει να «μαλακώσει» κατά το δυνατόν της «διατάξεις της οργής», που μπορεί μεθαύριο να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, θέμα ωρών είναι να αποφασιστεί η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στον εσωκομματικό διάλογο. Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη «χάσει» την Κεντρική Επιτροπή, αφού κατά της συμφωνίας έχουν ταχθεί, με υπογραφές τους, 109 μέλη του οργάνου, σε σύνολο 201. Στο τραπέζι του εσωκομματικού διαλόγου έχουν ήδη πέσει  διάφορες σκέψεις, που ξεκινούν από την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και φτάνουν ως την διοργάνωση ενός έκτακτου συνεδρίου –ή, πιθανότερα, του Διαρκούς Συνεδρίου που δεν απαιτεί χρονοβόρες προσυνεδριακές διαδικασίες και αποτελείται από το συνεδριακό σώμα του τελευταίου τακτικού συνεδρίου.

«Δεν είναι πιο αριστεροί»

Σε κάθε περίπτωση, η φράση «αυτοί δεν είναι πιο αριστεροί από εμένα», έτσι όπως αποτυπώθηκε και στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης εφημερίδας Real News, απηχεί πλήρως, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, το πώς αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο της ρήξης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη, το Μαξίμου, με non paper την περασμένη εβδομάδα, έχει χρεώσει στους 32 βουλευτές που καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα (και όχι στους άλλους 6 που ψήφισαν «παρών» και στην μία απούσα…) την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζεται πια σε κοινοβουλευτική μειοψηφία και εξαρτάται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, δεν σκοπεύει να κάνει βήμα πίσω, παρά θα ζητήσει από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος την στήριξή τους στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Ευλόγως, δε, θα συμπεριλάβει στο μελλοντικό πλάνο του –αλλά και στις λίστες του κόμματος- μόνο όσους δεχθούν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Είτε κερδίσει τις εσωκομματικές διαδικασίες και μιλάμε για τα ψηφοδέλτια-λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, είτε τις χάσει, οπότε θα μιλάμε για τα ψηφοδέλτια ενός άλλου κόμματος…

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Τότε που ο Σαμαράς έλεγε τα ίδια με όσα λέει τώρα ο Τσίπρας

    Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014.
    Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Είναι κατηγορηματικός και σαφέστατος: «Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα! Εμείς ούτε τις επικύψεις συνηθίζουμε ούτε μας κρατάνε από πουθενά για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και τη συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα!» διακηρύσσει χωρίς περιστροφές.
    Βουλή των Ελλήνων και πάλι.
    Αυτή τη φορά, αίθουσα της ολομέλειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λάβρος κατά της κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι! Oπως απορρίψαμε το μνημόνιο 1, έτσι θα απορρίψουμε και αυτά που προεξοφλούνται με το μνημόνιο 2… Τα μνημόνια είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ’ άπειρον ασφυξία της οικονομίας. Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να τη βρείτε αλλού! Πέρυσι βρήκατε άλλους να σας στηρίξουν, φέτος θα είναι πιο δύσκολο λόγω λαϊκής κατακραυγής» δηλώνει αταλάντευτος. Αν όμως νομίζετε ότι αυτός που είπε τα παραπάνω λόγια ήταν ο Αλέξης Τσίπρας σε κάποια προηγούμενη παρέμβασή του στη Βουλή, κάνετε λάθος. Η σκηνή που σας περιγράψαμε στο κοινοβούλιο έχει λάβει χώρα πριν από τρία χρόνια.
    Την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011.
    Τότε όμως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν ο Τσίπρας, ήταν ο… Αντώνης Σαμαράς! Ο Σαμαράς είπε λοιπόν τα όσα προαναφέρθηκαν! Το τι έκανε ο ίδιος όταν ανέλαβε την εξουσία είναι μια άλλη, θλιβερή ιστορία, αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε αυτά που έλεγε τότε ο Αντώνης Σαμαράς και σε αυτά που λέει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας!

  2. ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ: Ο ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ
    ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ????

    ΤΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΗΣΩ ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΟΥΤΕ..ΕΥΡΩ;

    «Γειά σου ρε Γαλάνη με τα ωραία σου. Ώστε 3 χιλιάδες ευρώ δήλωσες εισόδημα το 2009; να σου στείλω φαί με την πρόνοια…»
    «Μήπως βρίσκεται καμία βοήθεια για την κα Γαλάνη- την φίλη του Αλέξη ντε- που η κακομοίρα δηλώνει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας;»
    «Η Δημητρούλα δεν ξεκίναγε τις συναυλίες της λέγοντας πως πρέπει να φύγει η χούντα του μνημονίου; Για να συνεχίζει να κλέβει την εφορία;»

    ΤΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΗΣΩ ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΟΥΤΕ..ΕΥΡΩ;

    «Αυτό το Σάββατο μαζεύουμε τρόφιμα στο Μέγκα για τις άπορες Δήμητρα Γαλάνη και Τάνια Τσανακλίδου»
    «Η Γαλάνη μαζί με την άλλη αντιστασιακή Χαρούλα Αλεξίου- Βελουχιώτη δεν δίνουν συναυλίες; Πού πήγαν τα λεφτά οέο ;»
    «Πληροφορίες ότι η Δήμητρα Γαλάνη έκρυβε τα εισοδήματα της σαν αντίσταση στην κυβέρνηση του μνημονίου επιβεβαιώνονται.. ανάρχα η δικιά σου»
    «Αληθεύει ότι ο αγανακτισμένος Κότσιρας ξέχασε να κάνει δήλωση;»
    «Κοτσιρας + γαλάνη δεν σχολιάζουν στοιχεία ΣΔΟΕ που δείχνουν ποσό φοροφυγάδες είναι..γιατί ειναι χαλκευμένα από τους μνημονικούς εφοριακούς»
    ΤΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΗΣΩ ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΟΥΤΕ..ΕΥΡΩ;

    «Η πηγή μου, μου αποκάλυψε γιατί βγήκε στην αντίσταση για το μνημόνιο η Χαρούλα. Έχασε μου είπε 2 εκ από το κούρεμα των ομολόγων»
    «Κλαίω από το πρωί για το δράμα της Ζυριζαίας Δημήτρας Γαλάνη που ζεί με 3 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.. να γιατί κάνει αντίσταση στο μνημόνιο»
    «Απόψε το βράδυ μετά την προσευχή θα κρατήσω λίγο από το βραδυνό μου να το δώσω στην Δημ.Γαλάνη που ζεί με 3 χιλιάδες το χρονο η κακομοίρα»
    «Όσοι έχετε παλιά ρούχα τα μαζεύουμε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής για να τα δώσουμε στην Γαλάνη και τον Κότσιρα που υποφέρουν…»

    «Όταν η Χαρούλα έλεγε να φύγει η χούντα.. το ΣΔΟΕ εννοούσε;»

    «Αυτοί οι δήθεν αριστεροί, τύπου Χαρ. Αλεξίου και Γαλάνη που δεν πλήρωσαν ποτέ φόρο.. είναι οι πιό σιχαμένοι»

    «Άντε καληνύχτα Γαλάνη. Εσύ φαντάζομαι με 3000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο… κοιμάσαι κάτω από την γέφυρα..και ετοιμάζεσαι για την ταξική μάχη»

  3. Βάινια 12:07 20/07/2015

    Και τί φταίει ο Λαφαζάνης; Γράψε λίγα άρθρα από πάνω και σύ ρε ΝιΒιτα , να καταλάβουν πόσο Μεγάλος ήταν ο Μεγάλος.

  4. Έλληνας εκδότης πίσω από τα 550 εκατ …της Μαργαρίτας Παπανδρέου, στη λίστα Λαγκάρντ
    ========================================================
    Δεκάδες off shore εταιρείες με έδρα τις Παρθένους Νήσους και ειδικότερα την Τορτόλα κρύβουν τους πραγματικούς κατόχους των 550 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν την μεγαλύτερη κατάθεση στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που βρίσκεται στα χέρια των Ελληνικών αρχών και εξετάζεται ποικιλοτρόπως…

    Τέσσερις βασικές off shore εταιρείες αποτελούν, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Βήμα της Κυριακής, το πλέγμα της συνολικής κατάθεσης στην οποία δικαιούχος εμφανίζεται η κυρία Μαρί Παντελή, υπάλληλος του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

    Ο λογαριασμός ανοίχτηκε στις 27 Ιουνίου του 2000 και το αρχείο που το συνοδεύει αποκαλύπτει τα εξής:Σ
    **Η εταιρεία Sunflower Corporation έχει καταθέσεις 27.514.000 δολαρίων. Ο λογαριασμός ενημερώθηκε για τελευταία φορά το Νοέμβριο του 2005 και ως έδρα της εταιρείας εμφανίζεται η ταχυδρομική θυρίδα 662 στο νησί Τορτόλα των παρθένων Νήσων.
    **Η εταιρεία Berkley Global Limited με έδρα στην Ιρλανδία και κατάθεση 161.802.709 δολάρια που ξεκινά το Νοέμβριο του 2005.
    **Η εταιρεία CMA Technology Venture Partners Limited με έδρα στο Δουβλίνο που εμφανίζεται να έχει σχέση με ελληνικό εκδοτικό συγκρότημα αλλά και συμμετοχή πολλών ακόμη γνωστών Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών.
    **Η εταιρεία CMA Global Investments Ltd Class A με κατάθεση 368.996.744 δολαρίων. Μία από τις εταιρείες που έχει σχέση με την κατάθεση ονομάζεται Robinson και έχει έδρα στις Βερμούδες.
    **Μια άλλη εταιρεία που διατηρεί επι μέρους καταθέσεις μέσα στη συνολική κατάθεση είναι η Capland SA που παλαιότερα ονομαζόταν Capital & Land Asset Managment SA.
    **Μια άλλη εταιρεία φέρεται να ανήκει σε Αμερικανό μεγιστάνα των ΜΜΕ και άλλη σε Ελληνα ιδιοκτήτη ΜΜΕ.
    **Εξάλλου, στην κατάθεση της εταιρείας Stabri Limited (αρχείο 5090284091) με έδρα το νησί Τορτόλα, ύψους 5.397.856 δολαρίων εμφανίζεται και ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου. Προφανώς πρόκειται για τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του στον συγκεκριμένο λογαριασμό.
    Μάλιστα συγκεκριμένος κωδικός της κατάθεσης ανήκει σε συγγενή πρώτου βαθμού του κ. Παπασταύρου.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.