ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παίζουν με τη φωτιά» Αθήνα και θεσμοί

«Έχω έτοιμη πρόταση», λέει τώρα ο Γιούνκερ - «Ξοφλήστε την δόση», διαμηνύει η Λαγκάρντ 

Blame game ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο που υπήρξε στις μεταξύ τους επαφές: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεν δέχτηκε «χαριστική βολή» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως μόλις και μετά βίας στέκεται … στα πόδια του!

του Βαγγέλη Δουράκη

Η παρατεταμένη ξηρασία που βιώνει η εγχώρια οικονομία σε επίπεδο ρευστότητας -λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ- βάζει πολλούς από την Αθήνα στον πειρασμό να κατηγορήσουν τον Μάριο Ντράγκι για «πολιτικά παιχνίδια».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του διαμηνύει πως έχει σχέδιο για την Ελλάδα, αλλά θα το παρουσιάσει από την Δευτέρα σε συνάρτηση πάντα με το τι θα βγάλει το δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε πως μόλις 60 εκατ. ευρώ χώριζαν την Ελλάδα και τους δανειστές πριν την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να παγώσει επί της ουσίας τις διαπραγματεύσεις: Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Politico «μόλις 60 εκατ. μας χώριζαν» για να προσθέσει πως «ήμασταν τόσο κοντά αλλά η ελληνική πλευρά φαίνεται πως δεν επιθυμούσε πραγματικά την επίτευξη συμφωνίας για ιδεολογικούς λόγους».

Για το σχέδιο που έχει ετοιμάσει και προτίθεται να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα δεν θέλησε να παράσχει λεπτομέρειες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού,η Κριστιν Λαγκάρντ συνέστησε στην Αθήνα να καταβάλλει το ποσό του 1,5 δισ. στην Ελλάδα και ζήτησε πρώτα μεταρρυθμίσεις και κατόπιν ελάφρυνση του χρέους.

Ταυτόχρονα, ένας ακόμη οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά σειρά είχε η Moody's που υποβάθμισε την Ελλάδα σε Caa3 από Caa2, σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έχει μειωθεί η πιθανότητα συνέχισης της στήριξης. Και χωρίς τη στήριξη από τους δανειστές, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στο ιδιωτικό χρέος της.

«Αν και δεν είναι το βασικό για τη σημερινή υποτίμηση, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος προσθέτει έναν ακόμη οξύ κίνδυνο που ενέχει επιπρόσθετους κινδύνους στους ιδιώτες δανειστές», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. «Η αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση θα αξιολογήσει τις επιπλοκές από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την προθυμία της Ελλάδας και την ικανότητά της να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές. Η αρνητική προοπτική της αναθεώρησης αντικατοπτρίζει την άποψη του Moody;'s για την ισορροπία των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών κινδύνων που παραμένουν προς την αρνητική πλευρά», σημειώνει ακόμη ο οίκος αξιολόγησης.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Uncle. K 12:44 02/07/2015

    Πώς μπορεί νά περιμένει κάποιος σοβαρά είτε στό Εσωτερικό είτε και στήν Ευρώπη οτί ο Έλληνας θα πεί «ΝΑΙ» στο Δημοψήφισμα όταν γνωρίζει οτι στό τραπέζι αυτή τήν στιγμη βρίσκεται μιά «καλύτερη» πρόταση η οποία μέ τό «ναι» αποδέχεται μία «χειρότερη». Εφ’ όσον αποδεχθεί τήν χειρότερη, η καλύτερη εξαφανίστηκε πρίν να τήν δούν. Μήπως οί Έλληνες ειναι όλοι ανώμαλοι; Οι μισοί είναι μ@λ@κες και οι άλλοι μισοί μ@ζοχιστές; Έτσι νομίζει ο Γιουνκερ;
    Τί σκατά δημοψήφισμα θά γίνει; Ο κύριος Τσίπρας μπορεί να τό ακυρώσεΙ ανά πάσα στιγμή καί μέ τό δίκιο του. Η ερώτηση αναφέρεται σε μιά συγκεκριμένη πρόταση, (που πλεον δέν υπάρχει αν πάρουμε βέβαια δεδομένο οτι ο κος. Γιουνκερ λέει τήν αληθεια)και Όχι η ερμηνία όπως τήν γουστάρει ο καθένας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.