ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνήλθε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου στην έδρα του ΟΗΕ

Έκκληση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στους Ευρωπαίους ηγέτες για συμφωνία κοινά αποδεκτή

Έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να σεβαστούν τις δημοκρατικές επιλογές του Ελληνικού λαού και να εργαστούν εποικοδομητικά για μια συμφωνία αποδεκτή από όλες τις πλευρές απευθύνει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνήλθε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου  στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Επίσης καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γιατί τα θύματα μιας κατάρρευσης του δεν θα είναι οι πλούσιοι φοροφυγάδες που έβγαλαν τα χρήματα τους έξω, αλλά οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θα χάσουν τις λίγες αποταμιεύσεις τους.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής υιοθέτησε την ακόλουθη δήλωση:

Δήλωση για την Ελλάδα - Έκκληση προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες

Οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν την άποψη τους παρότι το δημοψήφισμα έγινε σε εξαιρετικά συμπιεσμένο χρόνο.

Η ψήφος υπέρ του ΟΧΙ σχετικά με ένα σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για το πρόγραμμα προσαρμογής, πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές και να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία.

Είναι ξεκάθαρο παρά ταύτα, ότι ο Ελληνικός λαός στη μεγάλη πλειοψηφία του επιθυμεί να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Μια νέα συμφωνία, πρέπει να λάβει υπόψη της ότι, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με οδυνηρές θυσίες, όπως μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και αύξηση της ανεργίας των νέων σε ποσοστό πάνω από 40%.

Η ψήφος υπέρ του «όχι», δείχνει πάνω από όλα την απελπισία μιας κοινωνίας χωρίς ελπίδα για το αύριο, μια κοινωνία ωθούμενη στα άκρα της αντοχής της από πολιτικές βασισμένες αποκλειστικά στη λιτότητα που έπληξαν σκληρά την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που χτυπήθηκε από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-9.

Παρά όλες τις προσπάθειες της τότε σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η Ευρώπη καθυστέρησε πολύ να αντιδράσει με αποτελεσματικό και ενιαίο τρόπο έναντι της πίεσης των αγορών.

Αν τότε η ΕΕ είχε αντιδράσει πιο συντονισμένα, μπορεί να είχε αποφευχθεί ο υπέρμετρος πόνος και τα δραματικά διλήμματα που έφερε η συνέχιση της Ελληνικής κρίσης.

Αν η συντηρητική ηγεσία της Ευρώπης είχε λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο
Παπανδρέου, ότι το κλειδί για την Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι περισσότερη λιτότητα αλλά βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, αν είχαν στηρίξει την ιδέα του δημοψηφίσματος στην αρχική φάση, η κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία για δημοκρατική αλλαγή και πρόοδο. Η συντηρητική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών θεσμών αρνήθηκε να λάβει σοβαρά υπόψη αυτά τα μηνύματα και
επέμεινε στο να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία και την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας από ό,τι στο σχεδιασμό των θεμελίων μιας στέρεης οικονομικής ανάκαμψης, που θα προσέλκυε επενδύσεις και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.

Την εβδομάδα αυτή, κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.

Καλούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να σεβαστεί την εντολή που πήρε με την εκλογή του και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.  Ενεργώντας συντονισμένα με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από το αν υποστήριξαν το «ναι» ή το «όχι», θα πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία και τις μεταρρυθμίσεις για μια βιώσιμη οικονομία.

Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θα φέρει μια ακόμη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους θεσμούς, να σεβαστούν τις δημοκρατικές επιλογές του Ελληνικού λαού και να εργαστούν εποικοδομητικά για μια συμφωνία αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Η εικόνα της ΕΕ, της πλουσιότερος περιοχής του κόσμου, θα πληγεί ανεπανόρθωτα αν δεν εξαντληθούν οι προσπάθειες για να σωθεί ένα κράτος-μέλος που βρίσκεται στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης. Για το μέλλον της Ευρώπης, είναι ζωτικό να βρεθεί ένας τρόπος για να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ένωσης, μέσα από πνεύμα αλληλεγγύης.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γιατί τα θύματα μιας κατάρρευσης του δεν θα είναι οι πλούσιοι φοροφυγάδες που έβγαλαν τα χρήματα τους έξω, αλλά οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θα χάσουν τις λίγες αποταμιεύσεις τους.

Την επομένη του δημοψηφίσματος, κι αυτό αφορά όλες τις πλευρές, δεν υπάρχει χρόνος για αλληλοκατηγορίες. Είναι ώρα για σεβασμό στη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα, είναι ώρα να σταματήσει η αντιπαράθεση και τα παιχνίδια τακτικής, προς όφελος μιας έντιμης συζήτησης για την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο.

Το κείμενο στα αγγλικά εδώ.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 21:16 06/07/2015

    ΑΛΛΟ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑΙ?
    ‘’ΟΧΙ’’- ‘’ΝΑΙ’’ είπαν ?….

    Λαός συνένοχος της «αριστερής» ….αξιοπρέπειας ?
    Όλα τάχαμε η..αξιοπρέπεια μας έλλειπε από το πολιτικό ‘’τουρλού’’ του 2015.
    Λέγανε μέχρι προχθές, ότι η σιωπή είναι συνενοχή και ο ‘’σοφός’’ λαός μας πρέπει να μιλήσει…
    Το ‘’ακουσε’’ ο Αλέξης και με πρωτοφανή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ..παραβίασε όλα τα φώτα ‘’καλής’’ και νόμιμης συμπεριφοράς και ΔΙΕΤΑΞΕ δημοψήφισμα ‘’ΟΧΙ-ΝΑΙ’’ σε πέντε ημέρες.
    Και σήμερα ο λαός μας ψήφισε ‘’ΟΧΙ’’ και εγώ ψήφισα ‘’ΝΑΙ’’ και επειδή κανείς ! δεν μου εξήγησε τι σημαίνει ΟΧΙ, τυχαία διάβασα κάπου ,να ξαναπούμε ‘’ΟΧΙ’’ στους Γερμανούς που θέλουν να μας υποτάξουν ,όπως το 1940 !
    Υπάρχει λοιπόν κάποιος που θα μου εξηγήσει τι σημαίνει το ‘’ΟΧΙ’’ που ψήφισαν τόσοι Έλληνες απόψε και εγώ θεωρώ ακόμη ότι ΣΙΩΠΑΝΕ ?
    Αφού σιωπή είναι συνενοχή !!!
    Δεν μπορεί κανείς να σιωπά ενόσω συμβαίνουν σημεία και τέρατα σ” αυτό τον τόπο.
    Η απάθεια ισοδυναμεί με συγκατάνευση.
    Η απάθεια είναι έγκλημα όταν ξέρεις ότι όσα λες είναι παραμύθια. Όταν σχίζεις τα…μνημόνια, καταργείς ..την ανεργία, χορταίνεις τους… νηστικούς, ανασταίνεις τους ήρωες της Εθνικής αντίστασης, συνεργάζεσαι με τους Πάνους, τους Ναζί, τους Πάκηδες, τους Καραμαλήτες, βρίζεις και μαλώνεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ
    ( 18-1 ), διαλύεις επί εξη μήνες την οικονομία, χρωστάς τα μαλλιά της κεφαλής σοου και παρά ταύτα ψηφίζεις ‘’ΟΧΙ’’ και Πάνο, είναι να τρελαίνεται κανείς.
    Και να σημειώσω ότι είναι ψευτοδίλημμα να στηρίξουμε ή όχι αυτή την κυβέρνηση. Να την στηρίξουμε για ποιο λόγο;;; Για να μας χώσει πιο βαθιά στην κρίση;;;
    Γελάω με κάποιους δημοσιογραφίσκους που κάνουν την αφελή ερώτηση σε στελέχη της αντιπολίτευσης αν θα ψηφίσουν την «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΏΡΑ!!!!
    Αυτοί που υποτίθεται ότι την κατέστρεψαν, μπήκαν στο περιθώριο από τον λαό, ΚΙ ο λαός ανέθεσε να τον σώσουν οι Συριζαίοι.
    Ε, λοιπόν, ας κάνουν ό,τι κάνουν για να κυβερνήσουν και να μας σώσουν. Όταν και οι προηγούμενοι ζητούσαν στήριξη για… σωθεί η χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σφύριζε αδιάφορα. Γιατί τώρα ν” αλλάξει το τροπάριο;;; Επειδή η τωρινή αντιπολίτευση θα πρέπει να έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης;;;
    Ας κυβερνήσουν, λοιπόν, ας κάνουν ό,τι νομίζουν πως θα οδηγήσουν τη χώρα στη σωτηρία και μετά ας αποφασίσει αυτός ο λαός.
    ΥΓ
    Ναι ρε, να γίνουμε όλοι φτωχοί . Αυτό είναι το σωστό μου είπε ένας «ΟΧΙΤΖΗΣ» !!!

  2. ΝΒ 21:05 06/07/2015

    Πάνο δεν είμαστε στα μπουζούκια
    ==========================
    ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ
    Καμμένος: Προεδρούκο, βάλε ένα ουίσκι -Μεϊμαράκης: Πάνο δεν είμαστε στα μπουζούκια

    Πηγή: Καμμένος: Προεδρούκο, βάλε ένα ουίσκι -Μεϊμαράκης: Πάνο δεν είμαστε στα μπουζούκια | iefimerida.gr
    Η συνεδρίαση για την ψηφοφορία προς σύσταση προκαταρκτικής την Πέμπτη το βράδυ είχε πολύ ένταση, αφού οι τόνοι ανέβηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων, προσωπικές αντιπαραθέσεις, αλλά και απολαυστικούς διαλόγους που δεν καταγράφηκαν από την κάμερα του καναλιού της Βουλής.
    Όπως γράφουν τα Νέα την ώρα που η συνεδρίαση για την ψηφοφορία είχε διακοπεί, και το γραφείο του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη γέμισε με εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να καταστεί σαφής η διαδικασία σημειώθηκε ο εξής διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο πρώτος ήθελε ένα ποτό και έιπε στον κ. Μεϊμαράκη «Προεδρούκο μου, βάλε μου ένα ουίσκι»και του τσίμπησε το… μάγουλο. Ο κ. Μεϊμαράκης του είπε «Πάνο σοβαρέψου. Δεν είμαστε στα μπουζούκια», εκείνος όμως φαίνεται πως επέμεινε και του είπε: «Ελα μωρέ τώρα. Καλά, θα το πω στη Βούλα», τη γραμματέα του προέδρου της Βουλής.
    Ωστόσο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλώντας στο iefimerida.gr διέψευσε το περιστατικό και δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίων των Νέων.

  3. Dionisis 17:50 06/07/2015

    Άργησε το αγόρι … Έκατσε πολύ καιρό στην Ελλάδα…. Θα το περιμένουμε να τον δούμε σε καμία παραλία με το κανό του …. Να ξεκουραστεί και λίγο!!!!!

    • ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ…ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ….
      ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΡΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
      Οι Τσίπρας -Καμμένος συμφώνησαν στη δημιουργία «κοινού μετώπου για την αποκάλυψη της αλήθειας».

      Είναι η αλήθεια των δανείων από τη Ρωσία, την Κίνα, το Αμπού Ντάμπι.
      Είναι η αλήθεια της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, της Κορέας.
      Είναι η αλήθεια του μαγειρέματος των ελλειμμάτων από τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.
      Είναι η αλήθεια ενός μυστικού χρηματικού αποθέματος που θα επέτρεπε την Ελλάδα ή την Κύπρο να μην αποδεχθούν τις μπλόφες της τρόικας.
      Είναι η αλήθεια κάθε διεθνούς συνομωσίας κατά της Ελλάδας.
      Ευτυχώς δεν έκαναν μέτωπο παραπλάνησης του ελληνικού λαού.

      Από αυτές τις πηγές, θα βρείτε κύριε Τσίπρα, τα αναγκαία κεφάλαια της επίλυσης των προβλημάτων και της…σωτηρίας μας?
      Μα είναι δυνατόν να επιλέξουμε τον Αλέξη και τον Πάνο, χωρίς περίσκεψη και χωρίς ΦΟΒΟ?
      Σε αυτούς τους αναιδείς μυθομανείς τυχοδιώκτες θα εμπιστευθούμε την τύχη και το μέλλον των παιδιών μας ?
      Δεν βάλαμε μυαλό από την επιλογή Σαμαρά ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.