ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Φαντάσου να ‘χε βγει και το «Ναι»…

Απειλές, εκβιασμοί, τελεσίγραφα, διορίες. Δραματικά πρόσωπα, με μάτια που γυάλιζαν και προειδοποιούσαν με θυμό πως «έχουμε επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και για το Grexit».

Αυτά αντιμετώπισε προχθές, στη Σύνοδο Κορυφής, μόνο δημοσίως –γιατί ποιος ξέρει τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του κτηρίου της Κομισιόν- ο πρωθυπουργός και, κατ’ επέκταση όλοι εμείς.

Η Σύνοδος έγινε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση μετά το ελληνικό δημοψήφισμα και το βροντερό «Όχι» των πολιτών. Και στο δημοψήφισμα φτάσαμε επειδή πριν δυο Παρασκευές, η πλευρά Γιούνκερ, ίσως επειδή δεν μπορούσε να υπερβεί αξιώσεις, απαιτήσεις και «κόκκινες γραμμές» του ΔΝΤ, έφτασε στο σημείο να επιδώσει τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά. Θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς και την απειλή του Grexit.

Κακά τα ψέματα, η απειλή περί εξόδου της χώρας μας από το ευρώ έπεσε στο τραπέζι πριν το δημοψήφισμα. «Πακέτο» με το τελεσίγραφο. Όταν, δηλαδή, η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές: είτε να εξευτελιστεί και να αυτοακυρωθεί υπογράφοντας ό,τι ήθελαν οι δανειστές –και χωρίς, μάλιστα, να της αναγνωρίζεται το αυτονόητο δικαίωμα να καθορίζει εκείνη τα «ισοδύναμα» και το μείγμα της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής- είτε να προσφύγει στον λαό με κάποιον τρόπο. Ο πρωθυπουργός επέλεξε το δημοψήφισμα.

Και, παρά τις απειλές, την τρομοκρατία εντός και εκτός, αλλά και τον υπαρκτό φόβο και πανικό που δημιούργησε το κλείσιμο των τραπεζών και τα σενάρια περί «κουρέματος» καταθέσεων, φάνηκε πως η υπέρβαση του «φόβου» που έγινε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν ήταν ούτε πρόσκαιρη, ούτε συναισθηματική πολιτική επιλογή.

Ήταν μία συγκεκριμένη εκλογική συμπεριφορά, μία συγκεκριμένη στάση έναντι της Ευρώπης των δανειστών, των αγορών και των τραπεζών. Και αυτή η εκλογική συμπεριφορά έχει διευρυνθεί και γιγαντωθεί, όπως έδειξε η δημοψηφισματική κάλπη της περασμένης Κυριακής.

Τώρα, λοιπόν, η κυβέρνηση είναι μεν «εξοπλισμένη» με το «Όχι» όλων ημών, ωστόσο βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με μικρά περιθώρια διαπραγμάτευσης και ελιγμών και με τον χρόνο να στερεύει. Ωστόσο, με έναν πρωθυπουργό πανίσχυρο και έναν λαό γεμάτο προσδοκίες.

Αν, λοιπόν, αυτά περνάει η κυβέρνηση μετά το «Όχι», φανταστείτε να υπερίσχυε το «Ναι». Φανταστείτε πόσο συνοπτικότερες θα ήταν οι διαδικασίες της «διορίας» και του «τελεσιγράφου» από πλευράς των δανειστών, όταν θα είχαν απέναντί τους έναν αδύναμο και πολιτικά ηττημένο πρωθυπουργό. Φανταστείτε πόσοι Ευρωπαίοι θα ζητούσαν την «αντικατάσταση» Τσίπρα, όπως έκανε προ του δημοψηφίσματος ο απαράδεκτος πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς. Φανταστείτε, επίσης, πόσο θα «άνοιγε η όρεξη» των δανειστών για σκληρότερα μέτρα, έχοντας απέναντί τους την εντολή των Ελλήνων πολιτών υπέρ του «τελεσιγράφου» Γιούνκερ.

Τουλάχιστον, το «Όχι» αποτελεί σοβαρό διαπραγματευτικό όπλο του πρωθυπουργού. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν, από πρώτο χέρι πια λόγω δημοψηφίσματος, ότι οι εποχές που οι Έλληνες δέχονταν τα πάντα προκειμένου να μείνουν «πάση θυσία» στο ευρώ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Και, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει από εδώ και πέρα, θα ήμαστε αυτή τη στιγμή σε πολύ χειρότερη θέση –όλοι εμείς, αλλά και η κυβέρνηση- αν είχε υπερισχύσει το «Ναι».

Διότι, είτε οι δανειστές θα λάβουν υπόψη τους το «Όχι» και δε θα ζητήσουν την… Άρτα με τα Γιάννενα για να κλείσει η συμφωνία ως την Κυριακή, είτε θα απαντηθεί εμπράκτως το ερώτημα αν αξίζει να είναι κανείς μέλος μίας Ευρώπης στην οποία κυριαρχούν οι αγορές, τα νούμερα και οι τράπεζες και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι άνθρωποι και το περίφημο «κοινωνικό κράτος» της Γηραιάς Ηπείρου.

ΥΓ: Αλήθεια, τώρα που «παίζουν» όλα τα σενάρια, τι αποτελέσματα θα έβγαζε μία δημοσκόπηση αν η φράση «πάση θυσία» αντικαθίστατο από τη φράση «κούρεμα καταθέσεων» στην κλασική ερώτηση «να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ»; Πάντως όχι 75%...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Antifonos 21:44 09/07/2015

    Απίστευτη αντιστροφή της πραγματικότητας!! Δηλαδή τα 13-8=5 δις επιπλέον που είναι τα έξοδα της ψυχολογικής εκτόνωσης του «περήφανου ΟΧΙ» δεν λένε τίποτε στον αρθρογράφο; Για να μη μιλήσουμε για τα 13-2=11 δις του μέηλ Χαρδούβελη. Αλλά για αυτά ας όψεται ο Φ. Κουβέλης και οι λοιποί «χρήσιμοι ηλίθιοι» που καταψήφισαν τον Στ. Δήμα για ΠτΔ και άνοιξαν τον δρόμο στο απίστευτο εθνολαϊκιστικό συνονθύλευμα των εκθεμελιωτών που μας κυβερνά…

  2. Vigor 16:29 09/07/2015

    Ό,τι να ναι…Το επιχείρημα ότι το ΟΧΙ θα φέρει καλύτερη συμφωνία, το προσπερνάω γιατί ήδη το πακέτο που προτείνουμε ακούγεται για 10 δις, δηλ. περισσότερα από τα 8 της αρχικής πρότασης.

    Εκεί όμως που κόντεψα να πέσω από την καρέκλα είναι στο ΥΓ.!!! Δηλαδή ο αρθρογράφος θεωρεί το κούρεμα καταθέσεων εντός ΕΕ πιο πιθανό από ό,τι στο Grexit και τη δρχ;;;;; Πλάκα μας κάνει ή μας θεωρεί χαζούς;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.