ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διεθνές πολυσυνέδριο «NANOTEXNOLOGY 2015»

Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα νανοπροϊόντα ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουν

Ο μέσος Έλληνας χρησιμοποιεί προϊόντα της νανοτεχνολογίας, χωρίς, όμως, να το γνωρίζει απαραιτήτως, ούτε και να το φαντάζεται.

Εκτιμάται, ότι περίπου 1 στους 2 έχει ακουστά τη νανοτεχνολογία ως επιστημονικό κλάδο και ίσως ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ή ζητούν να μάθουν για τα νανοϋλικά στα εκατοντάδες εμπορικά προϊόντα καθημερινής χρήσης που αγοράζουν, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητά, φάρμακα, καλλυντικές κρέμες, μπαλάκια του τένις, μέχρι και πιπίλες!

«Η εικόνα, που έχουμε για τους Έλληνες, είναι, ότι σε ποσοστό περίπου 50%, έχουν ακούσει γύρω από την τεχνολογία και καταλαβαίνουν, ότι επηρεάζει τη ζωή τους και πολύ περισσότεροι κάνουν χρήση προϊόντων της νανοτεχνολογίας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής στο τμήμα Φυσικής της σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του «NANOTEXNOLOGY 2015», διεθνούς πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών, που θα πραγματοποιηθεί από 4-11 Ιουλίου 2015, για 12η συνεχόμενη χρονιά, στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Porto Palace), με τη συμμετοχή 1500 ερευνητών, επιστημόνων, επιχειρηματιών και σπουδαστών από 60 χώρες.

«Μικρό και θαυματουργό ή τρομακτικό;»

Υπάρχει, όμως, προκατάληψη όσον αφορά την ασφάλεια των νανοϋλικών, αντιστρόφως ανάλογη από τις προσδοκίες, που γεννά η σμίκρυνση του μεγέθους των νανοσωματιδίων; «Πιθανώς, σε ορισμένους να υπάρχει αυτή η προκατάληψη, όμως στη νανοτεχνολογία δεν έχουν παρατηρηθεί τα προβλήματα, που υπήρξαν σε άλλες τεχνολογίες, γιατί η ίδια η νανοτεχνολογία κατόρθωσε να μας δείξει, από πού μπορούμε να προφυλαχθούμε» αναφέρει ο καθηγητής.

Προσθέτει δε, ότι «επιπρόσθετα, ιδιαίτερα από την ΕΕ, έχουν δαπανηθεί τεράστια χρηματικά ποσά, για να δοθούν απαντήσεις σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των προϊόντων και τη χρήση των νέων υλικών, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τα όργανα, τις δυνατότητες, να είμαστε ενήμεροι, ο τεχνολογικός πολιτισμός δίνει λύσεις και απαντά τι πρέπει να προσέχουμε και αν υπάρχουν κίνδυνοι».

Η παράμετρος αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη νανοϊατρική, όπου υπάρχουν τεράστιες προοπτικές, όσο και προσδοκίες για εφαρμογές -με στοχευμένα φάρμακα ή συσκευές- με νανοϋλικα στους τομείς της θεραπείας, διάγνωσης και πρόληψης. «Υπάρχουν πολλά υποσχόμενες εφαρμογές, παρόλα αυτά δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια, π.χ. περνάνε πολλά χρόνια μέχρι ένα φάρμακο να περάσει όλα τα στάδια και να αποδειχθεί, ότι όλα πάνε καλά...» διευκρινίζει ο κ. Λογοθετίδης.

«Θερινό Σχολείο για τις Νανοεπιστήμες»

Οι εκδηλώσεις του «NANOTEXNOLOGY 2015» περιλαμβάνουν Διεθνή Έκθεση, Διεθνή Συνέδρια & Σχολεία στις Νανοτεχνολογίες & Οργανικά Ηλεκτρονικά, Εκδήλωση Μεταφοράς Τεχνολογίας & Επιχειρηματικών Συνεργασιών.

Το Σάββατο 4 Ιουλίου ξεκινά το Διεθνές Θερινό Σχολείο στις «Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και ΝανοΙατρική», που διοργανώνεται από το Διατμηματικό- Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες» του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του θεματικού Δικτύου ΝΑΝΟΝΕΤ και του Εργαστήριου Λεπτών Υμενίων - Νανοσυστημάτων & Νανομετρολογίας.

Κύριος στόχος του Θερινού Σχολείου, το οποίο θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 100 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, μεταδιδάκτορες, ερευνητές και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του κλάδου, είναι να προσφέρει έναν λεπτομερή απολογισμό των προόδων σχετικά με τις Νανοεπιστήμες και τις προοπτικές για τη μετατροπή τους σε εφαρμογές Νανοτεχνολογίας.

Ο κ. Λογοθετίδης θα πραγματοποιήσει την εισαγωγική ομιλία στο θερινό σχολείο, με στόχο «να βάλει τα παιδιά στη θεματολογία, πώς φτάσαμε να μιλάμε για τη νανοτεχνολογία, πώς επιδρά και τι καινούρια πράγματα φέρνει στη ζωή μας, στην εξέλιξη και βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.