ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ...

Η νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα είναι αδιαμφισβήτητη. Το ποσοστό (61%) που έλαβε ξεπερνά τις προσδοκίες ακόμη και αυτών που το υποστήριξαν, αλλά και όσων τάχθηκαν υπέρ του "ναι".

Επίσης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αφενός η πολιτική κυριαρχία των δυνάμεων του "όχι" και πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου η ήττα του λεγόμενου παλαιού πολιτικού προσωπικού και των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) που έλαβαν θέση υπέρ του "όχι".

Επιπροσθέτως, η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της Ν.Δ. προστιθέμενη στην παραίτηση Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Στις εκλογές του Ιανουαρίου "καθάρισε" τον έναν και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου τον άλλον. Πλέον είναι ο μόνος ισχυρός παίχτης. Αυτό του δίνει άνεση χειρισμών, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και παγίδα εφόσον δεν καταφέρει να πετύχει αυτά που υπεσχέθη με το δημοψήφισμα.

Πλέον, οφείλουν όλοι να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα και με βάση αυτή να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους. Η μεν αντιπολίτευση να αναδιοργανωθεί, η δε κυβέρνηση να τερματίσει τη λιτότητα για τους πολίτες και να βγάλει τη χώρα, με ασφάλεια, από την κρίση. Εξυπακούεται πως η βασική ευθύνη για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα ανήκει στην κυβέρνηση. Ο λαός έδωσε στον πρωθυπουργό το "όπλο" που αυτός ζήτησε, την ισχυρή λαϊκή εντολή, για να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση.

Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που του πρόσφεραν, πριν το δημοψήφισμα, οι εταίροι-δανειστές και την οποίαν απέρριψε ως απαράδεκτη. Το "σχέδιο Γιούνκερ" -όπως ομόλογησε ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος- δεν μπορούσε να περάσει από τη Βουλή και γι' αυτό έγινε το δημοψήφισμα. Θα προσέθετα ότι από την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής, εκτός από το "σχέδιο Γιούνκερ", δεν μπορούσε να περάσεούτε το ελληνικό σχέδιο των 8 δις αφού οι διαφωνίες της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλες και έντονες.

Θα πρέπει λοιπόν το νέο σχέδιο, στο οποίο θα συμφωνήσει ο πρωθυπουργός με τους Θεσμούς, να μπορεί να περάσει από τη Βουλή, αλλά και να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα την συνοδεύουν. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην περιέχει υφεσιακά μέτρα και αλλαγές οι οποίες είναι αντίθετες με το Πρόγραμμα και τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του χρέους ή εν πάση περιπτώσει σημαντική απομείωσή του, αναπτυξιακό πακέτο κάποιων δεκάδων δις, νέο δάνειο -δεκάδων επίσης δις- ώστε να μπορεί η χώρα να εκπληρώσει τις διεθνείς και εγχώριες υποχρεώσεις της για το 2015 και ενδεχομένως το 2016, να αυξηθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ στις τράπεζες, οι τράπεζες να ανοίξουν αμέσως, το capital control να αρθεί και φυσικά να μην υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο, αφού, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αποτελεί μνημείο υποτέλειας και εκχωρεί εθνική κυριαρχία.

Από αυτά θα κριθεί ο Αλ. Τσίπρας. Αν τα καταφέρει, όχι σε 48 ώρες αλλά σε 480, θα πρέπει να ανακηρυχθεί, και δικαίως, ως ο μεγαλύτερος πολιτικός ντίλερ της Ευρώπης, το περιοδικό Time να τον κάνει εξώφυλλο και οι Έλληνες να τον βάλουμε εικόνισμα στο σπίτι μας, όπως έκαναν οι παλαιότεροι με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το εννοώ και το εύχομαι.

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για να δούμε τι θα συμβεί και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι όντως τόσο καθοριστικό για μια αίσια έκβαση της συμφωνίας ή μήπως, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, θα αποτελέσει την αφορμή για οριστική διάρρηξη των σχέσεων με την ευρωζώνη.

Θέλω να πιστεύω πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι η βάση για την επίτευξη μιας συμφωνίας και όχι η αρχή ενός blame game, ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών, όπου και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές, θα προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη η μία στην άλλη για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Θέλω να πιστεύω πως η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εζητήθη από τον πρωθυπουργό για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συνεννόηση ώστε να διεκδικηθεί μια συμφωνία που θα κρατά τη χώρα στο ευρώ και σε ευρωπαϊκή τροχιά και για να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας και όχι για να διαχυθούν οι ευθύνες στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων επειδή σκέφτεται ότι μπορεί και να μην καταφέρει να μετουσιώσει σε πράξη την εντολή του δημοψηφίσματος.

Θέλω να πιστεύω πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι, όπως λέγεται, το κούρεμα των καταθέσεων και των εταιρικών λογαριασμών, το σφράγισμα των τραπεζικών θυρίδων ή άλλες αγριότητες που ακούγονται, αλλά το άνοιγμα των τραπεζών, η αποκατάσταση της ρευστότητας και της ομαλής λειτουργία τους και προπαντός η ανακούφιση της αγοράς, των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επιχειρήσεων.

Θέλω να πιστεύω πως μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη στις Βρυξέλες ο πρωθυπουργός θα γυρίσει οίκαδε με καλά νέα και όχι με άσχημα μαντάτα για το μήνυμα που ζήτησε και έστειλε ο λαός με το δημοψήφισμα στους εταίρους-δανειστές μας. Θέλω να το πιστεύω και πραγματικά το εύχομαι. Τα δύσκολα πάντως τώρα αρχίζουν. Και όλα θα κριθούν εντός του Ιουλίου. Τα ψέμματα τελείωσαν για όλους...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 9:59 07/07/2015

    Μα επιτέλους Κε Φελνίκο μας ,
    ομοιότητες με τον τότε Κων/νο Γλύκσμπουργκ
    του «οίκαδε» έχει ο Τσίπρας ,
    με τον Βενιζέλο ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ !

  2. Τι ζητάμε λοιπόν??

    *Ψηφήσαμε τον νόμο 4174/26-7-2013 που έβαλε πλάτη στην φοροδιαφυγή εν μέσω κρίσης για 9 ολόκληρα χρόνια από το 2000 μέχρι το 2008…και
    καταργήσαμε όσα ψήφισε ο Παπανδρέου για όλους τους ΚΛΕΦΤΕΣ που διακίνησαν μαύρο χρήμα από το 2000 και μετά και ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ να τον έχουμε σε ισχύ. Η νέα κυβέρνηση έχει την ηθική και πολιτική υποχρέωση να ακυρώσει τον νόμο 4174/26-7-2013, …
    *Ζητάμε να μας δώσουν χρήματα και ταυτόχρονα κρύβουμε κάτω από το χαλί όλες τις βρωμιές της κυβέρνησης 2004-2009 του Καραμανλή και του Σαμαρά 2012-14
    *Αυτοί δυστυχώς είναι οι Συριζέοι συγκυβερνήτες του φοροφυγά ακροδεξιού Πάνου, που λαθροταξιδεύει στο Αιγαίο από το 1992 σε οικογενειακό κότερο με ΑΓΓΛΙΚΗ σημαία σε οφσόρ εταιρεία.
    Αυτούς ψηφίσατε να μας σώσουν? Από ποιους και από τι?
    **Μια πόλη που τη λένε… ΣΥΡΙΖΑ – 37 βουλευτές με 406 ακίνητα – Ρεκόρ ο
    **Στρατούλης με 19 ιδιοκτησίες

    **Μία πόλη 406 ακινήτων θα μπορούσαν θεωρητικά να συγκροτήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν μπορούσαν να συγκεντρώσουν πλάϊ-πλάϊ τις ιδιοκτησίες τους. Και βέβαια ο «πρώτος του χωριού» λογικά θα ήταν ο κ. Στρατούλης που κατέχει 19 ακίνητα, αλλά αρνείται «για λόγους αρχής» να πληρώσει το χαράτσι.(Δείτε το σχετικό video)
    **Αίσθηση προκαλεί η περιουσιακή κατάσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό έτος του 2012, καθώς η πλειοψηφία εμφανίζεται σύμφωνα με το πόθεν έσχες που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Δεκέμβριο, να έχει πάνω από 10 ακίνητα ο καθένας ενώ δεν λείπουν και ηχηρές περιπτώσεις όπου βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ακόμα και 19 ακίνητα. Το σύνολο των ακινήτων 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε σύνολο τα 406, ανεβάζοντας τα κατακεφαλήν ακίνητα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο “προνομιούχων” πολιτών.
    Τι ζητάμε λοιπόν??

  3. ΝΒ 23:43 06/07/2015

    Συσκέπτονται για τα ..λεφτά των άλλων, ενώ τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ τα έχουν στο εξωτερικό?
    Αυτοί θα μας σώσουν?
    *Μα αυτοί σίγουρα θα παρακαλάνε να χρεοκοπήσουμε, για διπλασιάσουν τα λεφτά τους ..ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ !!!
    *Τι μπορούμε να κάνουμε και ποια πίεση μπορούμε να ασκήσουμε, με την τσέπη άδεια?
    *Μήπως Αλέξης και λοιποί, σκέπτονται με βάση τα εξασφαλισμένα πολυεκατομμύρια τους, που βρίσκονται ασφαλισμένα, προσοδοφόρα, και αφορολόγητα?
    *Λασπώνουμε θεσμούς και πρόσωπα , πιστεύοντας ότι ‘’ανεβαίνουμε’’ στα μάτια των Ελλήνων και των ξένων που μας κοιτούν είτε με λύπη, περιέργεια ή και περιφρόνηση?
    *Πάμε στην Ευρώπη αιτώντας και επαιτώντας χρήματα για να ‘’βγάλουμε’’ τη χρονιά μας, ώστε να μην πεινάσουμε και νομίζουμε ότι οι …κουτόφραγκοι δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι λέμε για αυτούς?.
    *Πάμε αιτώντας και επαιτώντας άμεσες και μεσοπρόθεσμες λύσεις για να μη βουλιάξουμε εντελώς, αφού το χρέος μας είναι ..αμέτρητο και απειλούμε και προειδοποιούμε ενώ αυτοί μας ακούν και …ξύνονται.
    *Πάμε έχοντας δημιουργήσει στο εσωτερικό μας μία ΑΘΛΙΑ προβοκατόρικη και εμφύλια ‘’έφεση’’, ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα και τολμάμε σαν άλλοι ‘’νταβατζήδες’’ να ρίχνουμε ευθύνη ‘’στα φθηνά προφυλακτικά που χρησιμοποιούν οι ξένοι επιβήτορες’’??
    *Ζητάμε λεφτά να συνεχίσουμε τα πάρτι της διαπλοκής και παρέχουμε ‘’ασυλία’’ στους νταβατζήδες και στους πισωγλέντηδες της Καραμανλικής παραπολιτικής αλητείας.
    *Γιατί να μας δώσουν λεφτά οι ευρωπαίοι όταν ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ποιοι ΚΛΕΦΤΕΣ πολιτικοί έχουν τα κλεμμένα της προηγούμενης περιόδου στις τράπεζές τους?
    *’‘Τιμωρήσαμε’’ τον Άκη για να γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός και σταματήσαμε εκεί,…δηλώνοντας πως ‘’δεν υπάρχουν άλλοι κλέφτες και λωποδύτες’’ πολιτικοί στη χώρα και τη βουλή?

  4. Uncle. K 20:52 06/07/2015

    Καί βέβαια θά πάρει μιά «συμφωνία» η Ελλάδα,  αλλά ποιά; Εξαρτάται βεβαίως τί θέλει καί τι θά ζητήσει καί πως Ευγενικά ή Άγρια;  γιατί μέ ένα αντιΕυρωπαικό Όχι, όπως τό ερμήνεψαν όλη σρτήν Ευρώπη, όλη η εσσωτερική αντιπολίτευση και τό μεγαλύτερο μέρος τών Συριζεων καί Εσύ ο ίδιος πρωσοπικά  τί ειδους Συμφωνία λές ότι 
    θά συνάψει μέ τήν Ευρώπη; Κανονικά πρέπει νά αρχίσουν διαπραγματεύσεις γιά τήν ΕΞΟΔΟ τής Ελλάδας από τό Ευρώ καί τήν Ευρώπη.
    Τί συζητάμε, καί ευχεσαι καί θέλεις νά ελπίζεις, παίζουμε τό » τό γύρο, γύρο βόλι και στήν μέση ο Μανώλης»; 
    ´Αν θελήσει τώρα ό κ. Τσίπρας νά παραμείνει στό Ευρώ η Συμφωνία που θά πάρει γιά τήν Ελλάδα, υποθέτω ότι θά έιναι ένα σκαλί χειρότερη από τήν τελευταία τού Γιούνκερ γιατί στήν αντίθετη περίπτωση θά γίνουν καί οι 18 ρεζίλι στούς Λαούς τους καί θά «πέσουν κεφάλια.
    ΥΓ. Από ότι είδα ο κ. Τσιπρας άρχισε ήδη νά εκπληρεί προαπαιτούμενα Νο.1 Βαρουφάκης και έχει ο Θεός!!!

  5. Μνημων 19:55 06/07/2015

    Οι έξι μέρες που σάρωσαν τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμό
    ===============================
    Η δραματική περιπέτεια της Κύπρο εκ των πραγμάτων λειτουργεί και ως μεγεθυντικός φακός για όσα λέγονται και γίνονται στην Ελλάδα.

    Οι λίγες και μικρές- ευτυχώς- «σκηνές Αργεντινής» που πρόλαβαν και εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο δεν είναι παρά ένα τρέιλερ των όσων θα συνέβαιναν και στη χώρα μας, αν ακόμη περισσότεροι πολίτες είχαν βολευτεί και είχαν εμπιστευτεί τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες ευκολίες που τους προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμός. Γι’αυτό ο Τσίπρας και Καμμένος είναι οι αμέσως μεγαλύτεροι χαμένοι- μετά τον κυπριακό λαό-από το περήφανο, αλλά παντελώς ξεκρέμαστο όπως αποδείχθηκε, «όχι» της 19ης Μαρτίου 2013.
    Ένα «όχι» που εντός μόλις έξι ημερών εξελίχθηκε σε ένα ταπεινωτικό «ναι σε όλα». Και μάλιστα ανήμερα της εθνικής εορτής της εθνικής απελευθέρωσης… Η «πολιτική της λεβεντιάς», της τζάμπα μαγκιάς, της ανευθυνότητας, της άγνοιας και του ερασιτεχνισμού κατέρρευσαν παταγωδώς μαζί με το ευάλωτο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και τους εντελώς συναισθηματικούς χειρισμούς της κυπριακής ηγεσίας, οποία απεδείχθη πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

    Η Κύπρος και ο,τι συμβολίζει η πολιτική του «περήφανου όχι», χωρίς συμμαχίες και «plan b», παραπέμπουν σε κάποιον που ζώνεται τα εκρηκτικά της απειλής- «βγαίνω από την ευρωζώνη»- για να τρομάξει τον αντιπαθή και κοντόφθαλμο Σόιμπλε στο Βερολίνο. Αλλά ο κυνικός του Βερολίνου δεν τσιμπά. Ο «ζωσμένος» τραβάει το σκοινί και τα εκρηκτικά εκρήγνυνται. Ποιος έπαθε το μεγαλύτερο κακό; Προφανώς όχι ο κάθε Σόιμπλε, που θα είναι… καταδικασμένος να ζει με τις… ενοχές για την τύχη του ιδανικού αυτόχειρα.….

    Η λύση την οποία απεδέχθη χθες η Κύπρος και μάλιστα με έκδηλη ανακούφιση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που υπερηφάνως απέρριψε πριν 6 μέρες. Μουγκοί όμως επί της ουσίας όσοι πανηγύριζαν πριν 6 μέρες… Μέσα σε μόλις 6 μέρες κατέρρευσε παταγωδώς η όποια επιχειρηματολογία περί λύσης «εντός ευρώ αλλά εκτός τρόικας» ή μονομερών δυνατοτήτων που δήθεν «είχε» η χώρα περί λύσης του προβλήματος του χρέους με… τιτλοποίηση των άγνωστων και απροσδιόριστων εσόδων από το φυσικό αέριο! Όλα εξατμίστηκαν και έγιναν αέριο… Αυτές τις έξι μέρες δεν εκδηλώθηκε κανένα domino effect στις αγορές.

    Αντιθέτως εκδηλώθηκε ένα domino συμπαρέσυρε έναν-έναν τους μύθους που ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμός προσπάθησε να μετατρέψει σε «πρόγραμμα» και «εναλλάκτική λύση»: Η Ρωσία που- ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι- δεν έρχεται την ώρα που πρέπει. Η Ευρώπη που είναι έτοιμη να καταρρεύσει από τον φόβο της και να υποχωρήσει αρκεί ο Αλέξης και ο Πάνος να της κάνουν μπουουου. Η υπερτίμηση της γεωπολιτικής σημασίας μιας χώρας, αλλά και η άφρων αξιολόγηση του φυσικού πλούτου της. Ο δημαγωγικός λόγος κατέρρευσε, μαζί με τον ερασιτεχνισμό των χειρισμών της κυπριακής ηγεσίας, η οποία υπέκυψε στη γοητεία του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛισμού.

  6. Bolton 12:57 06/07/2015

    Αγαπητέ Φελνίκο , το αποτέλεσμα ξάφνιασε όλους και προσωπικά δεν πιστεύω ξανά ποτέ δημοσκόπηση.Όσο για το αν έμπαινε ερώτημα μέσα ή έξω από την ευρωζώνη που τα γκάλοπ έδιναν 75-80% πάση θυσία στο ευρώ αρχίζω να φοβάμαι πόσο ισχύει. Εννοείται είμαι Ευρωπαιστής

  7. Ηλέκτρα 11:24 06/07/2015

    Το «οίκαδε» έχει ταυτιστεί με εθνική καταστροφή..
    ας ελπίσουμε στο καλύτερο

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.