ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η καταστροφική ασάφεια...

Η πολυδιαφημισμένη δημιουργική ασάφεια δεν απέδωσε, το αντίθετο μάλιστα οδήγησε τη χώρα στην απομόνωση και το χάος.

Η πρόταση των δανειστών σκληρή, αλλά στα όρια της πρότασης της κυβέρνησης. Για το βαθμό της σκληρότητας η κυβέρνηση ζητάει την ανάληψη ευθύνης από το λαό.

Η προσφυγή στο δημοψήφισμα αποκαλύπτει την αδυναμία της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της, ευθύνες για τις οποίες είχε την εντολή από το λαό.

Το δημοψήφισμα έχει ήδη αποφασιστεί και πρέπει η ετυμηγορία του λαού να αξιοποιηθεί.

Το αποτέλεσμα της κορυφαίας αυτής λειτουργίας της δημοκρατίας πρέπει να έχει γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αν υπάρχει!
Για να εκφράζει όμως τη συλλογική ευθύνη πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Μια ενημέρωση που δεν πρέπει να βάζει πάνω από την αλήθεια τις επιθυμίες.

Τι θα περίμενε ένας πολίτης από μια υπεύθυνη κυβέρνηση: Πρώτα τον αναγκαίο χρόνο για την ενημέρωση. Δεύτερο τους δρόμους που ανοίγονται από την επιλογή του και Τρίτον την καθαρότητα του ερωτήματος επί του οποίου οφείλει να απαντήσει.
Καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις για ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα δεν ικανοποιείται. Ακόμη και η δομή του ψηφοδελτίου εκφράζει την έλλειψη σεβασμού στον πολίτη.

Η ασάφεια που κρύβει είναι καταστροφική για το πνεύμα της δημοκρατίας και επωφελής για τη συνοχή του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Το συμφέρον του κόμματος είναι πιο πάνω από το συμφέρον της χώρας;

Οι έννοιες της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας τραυματίζονται ανεπανόρθωτα.

Το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τους πολίτες είναι: Τι κρύβει η ασάφεια και η απροθυμία των κυβερνώντων για την επόμενη μέρα;
Οι γενικότητες για την έννοια της δημοκρατίας και την υπερηφάνεια του λαού μας δεν μεταφράζονται σε υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις. Ζούμε σε έναν κόσμο που αλληλεπιδρά και κατά συνέπεια οι δοκιμασίες είναι και εισαγόμενες.

Ο θυμός για τη στάση των δανειστών είναι δικαιολογημένος, αλλά ο θυμός δεν πρέπει να οδηγεί τις ενέργειές μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα θα βρεθούμε μόνοι και θα επιδιώκουμε ταπεινωμένοι για ανθρωπιστική βοήθεια. Τότε θα έχει ο λαός αξιοπρέπεια; Θα λειτουργεί σε περιβάλλον ταπείνωσης η δημοκρατία;

Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες για την επιβίωση της κρατικής μας οντότητας δεν θα έπρεπε να υπάρχει εκδήλωση εθνικής ομοψυχίας; Η δημοκρατία απαιτεί το διάλογο γιατί μόνο τότε δεν έχει αδιέξοδα.

Η πατρίδα ανήκει σε όλους, αλλά με την καταστροφική ασάφεια που καλλιεργεί η κυβέρνηση καλλιεργεί το διχασμό και εκθέτει τη χώρα ανοχύρωτη βορά των δανειστών και εκείνων που καραδοκούν για την ακεραιότητά της.

Είναι καιρός να δούμε τα προβλήματα της χώρας και με τα μάτια των άλλων για να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωμένη εικόνα τους και να αναζητήσουμε μια λύση για το εθνικό συμφέρον.

Τέρμα οι ασάφειες, εθνικό ό, τι είναι αληθές (Δ. Σολωμός).

O. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.