ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η κρίσιμη καμπή...

Εδώ και έξι μήνες το ελληνικό πρόβλημα αναστάτωσε ολόκληρη την υφήλιο! Ένα πρόβλημα του οποίου πρωταγωνιστές ήταν  οι ανεύθυνοι δανειστές και οι ανεύθυνοι δανειζόμενοι.

Τα σενάρια αντιμετώπισής του που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν πολλά με κύριο συστατικό την υποβάθμιση της χώρας μέχρι του σημείου κατάρρευσής της. Οι υποστηρικτές τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό έκαναν σχέδια επί χάρτου αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο που θα έφερναν μαζί τους.

Οι ατυχείς διαπραγματεύσεις έφεραν τη χώρα στην επιλογή: το μη χείρον βέλτιστο.

Για μια τέτοια επιλογή χρειάστηκε να επιστρατευτεί διαπραγματευτική ομάδα με γνώση, ηπιότητα και πολιτικό θάρρος που  είχε την τόλμη να εγκαταλείψει την ιδεολογική καθαρότητα...

Δεν έφτανε μόνο αυτό, χρειάστηκε και στήριξη από τους εσωτερικούς πολιτικούς αντιπάλους και όσους είχαν ακόμη απομείνει από τους παραδοσιακούς συμμάχους μας.

Οι δύο αυτές προϋποθέσεις πληρώθηκαν και το ελάχιστο, αλλά επωφελές έχει επιτευχθεί.

Και τώρα τι;

Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η έκφραση με κάθε τρόπο της εθνικής ομοψυχίας. Η μίζερη κριτική δεν ωφελεί την πορεία της χώρας, το αντίθετο μάλιστα την υπονομεύει. Ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμπορευτούν μαζί του για να ανακτήσει η χώρα το απολεσθέν κύρος της. Ο χρόνος της κριτικής πρέπει να μετατοπιστεί για το προσεχές μέλλον.

Το δεύτερο είναι ο Πρωθυπουργός να ενεργεί με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την αναβίωση των εσωτερικών συγκρούσεων. Για το σκοπό αυτό οφείλει να υιοθετήσει την πραότητα ως πολιτική αρετή. Η αποφασιστική στάση του απέναντι στους πολέμιους της συμφωνίας στο εσωτερικό του κόμματος οφείλει να είναι τέτοια που να ενισχύει το συμφέρον της χώρας και όχι τις κομματικές ισορροπίες. Πάνω από το κόμμα είναι η χώρα. Μια τέτοια στάση θα τονώσει το κύρος του, κάτι που είναι σήμερα επένδυση για τη χώρα.

Το τρίτο είναι η συνεχής και ειλικρινής ενημέρωση του ελληνικού λαού ώστε αυτός να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του και το ρόλο του στην ανασυγκρότηση της χώρας. Οι πολίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Οι συντεχνίες πρέπει να εκλείψουν και το βασικό σύνθημα να είναι: για το κοινό καλό...

Το τέταρτο είναι η αξιοποίηση του εθνικού ταλέντου. Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι ικανό να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και την ενσωμάτωση της γνώσης σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέλος, το πέμπτο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Ήλιος, ο αέρας και τα κύματα περιμένουν την αξιοποίησή τους για την ενεργειακή ενίσχυση της χώρας, οι δυνατότητες της γης μας βρίσκονται εν υπνώσει, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό αναζητά χώρο για να δημιουργήσει και ο τόπος μας είναι μοναδικός για να καταστεί χώρος παιδείας.

Αυτός είναι ο ευλογημένος τόπος μας και οι άσκοπες συγκρούσεις και η ανευθυνότητα τον έχουν καταστήσει βορά των κερδοσκόπων.

Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας...

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.