ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Δύσκολα αναστρέψιμα τα αποτελέσματα των capital control

Δύσκολα αναστρέψιμα είναι τα αποτελέσματα των capital control, κατά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Όπως αναφέρει η άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές θα μπορεί να επέλθει μόνο σταδιακά και στο βαθμό που η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται, με την επίτευξη μιας νέας εξισορρόπησης των ίδιων των τραπεζών αλλά και των δημοσιονομικών δεδομένων.

Οι περιορισμοί αυτοί, μαζί με την ευρύτερη διάρρηξη της εμπιστοσύνης που έχει υπάρξει, δυστυχώς θα τείνουν να υποβιβάσουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Τα εισοδήματα και οι θέσεις εργασίας θα μειώνονται τουλάχιστον για τους επόμενους αρκετούς
μήνες, σημειώνει.

Όμως, όσο μεγάλη και να είναι η ζημιά που ήδη έχει συμβεί, δεν μπορεί να αφεθεί
να εξελιχθεί σε μια πλήρη οικονομική oικονομική κατάρρευση με επακόλουθο η κοινωνική καταστροφή να απειλεί να σημαδέψει περισσότερες από μια γενιές.

«Ακόμη υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Πρωταρχική και επείγουσα ανάγκη είναι να απαλειφθεί αμέσως, πέρα από κάθε αμφιβολία, και προς τον οποιονδήποτε, κάθε πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη. Αυτό πρέπει να έχει ήδη συμβεί ξεκάθαρα το πρωί της Δευτέρας ώστε να μην υπάρξουν οι δραματικές εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν λόγω της ανάγκης κεφαλαιακής στήριξης του τραπεζικού μας συστήματος. Στη συνέχεια, πρέπει επειγόντως να υπάρξει μια νέα συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Κάθε μέρα και κάθε ώρα είναι πλέον ιδιαίτερα
κρίσιμη» υποστηρίζει το ΙΟΒΕ.

«Η αξιοπρέπεια των πολιτών και η ανεξαρτησία μιας οικονομίας, αντανακλάται στη δημιουργία και διασφάλιση των συνθηκών ώστε να μπορεί να γίνονται ελεύθερες επιλογές, εκτός των άλλων και για τη χρηματοδότησή τους. Ο εγκλωβισμός σε οικονομικά ευάλωτες θέσεις υψηλού κινδύνου, δεν μπορεί να θεωρείται συστατικό μια αξιοπρεπούς στάσης. Ας είναι σαφές ότι με τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες θα τοποθετηθούν, ο καθένας ξεχωριστά, σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα και τελικά μπροστά στην κάλπη, θα αποφασίσουν τις συνθήκες ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους», σημειώνει.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.