ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Το χρονικό της δίκης

Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού κακοποιούσε σεξουαλικά το 8χρονο αγοράκι της συντρόφου του

Ο παιδεραστής καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για 5 έτη.

Ποινή κάθειρξης 14 ετών επέβαλε το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά σε έναν υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος κακοποιούσε σεξουαλικά το 8χρονο αγοράκι της συντρόφου του. Το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον κατηγορούμενο σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για 5 έτη, για το βιασμό κατ’ εξακολούθηση, την αποπλάνηση ανηλίκου και την κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική περίπτωση του προσώπου που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του. Επίσης το δικαστήριο δεν χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Το μικρό παιδί βίωσε τραγικές στιγμές στα χέρια του 36χρονου. Ο επικελευστής κατηγορήθηκε ότι άσκησε σεξουαλική βία τουλάχιστον οκτώ φορές στο 10χρονο σήμερα αγοράκι.

Όπως αναφερόταν στο βούλευμα, "χρησιμοποιώντας τις υπέρτερες σωματικές του δυνάμεις, τις οποίες ιδία λόγω της ανηλικότητάς του και της υποδεέστερης σωματικής του διάπλασης το θύμα δεν μπορούσε να υπερνικήσει, το εξανάγκαζε να καθίσει με τη βία πάνω στα πόδια του με το πρόσωπό του να βλέπει την πλάτη του και παρά τη θέλησή του τον υποχρέωνε να ανεχθεί πράξη αναγόμενη στη γενετήσια σφαίρα".

Σύμφωνα με το βούλευμα, βίαιος ήταν και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόταν στον μεγαλύτερο γιο της συντρόφου του (σήμερα 14 ετών), αφού τον είχε χτυπήσει πολλές φορές, ακόμη και με τη ζώνη του παντελονιού του, θέλοντας να του επιβληθεί και να τον πειθαρχήσει, με συνέπεια να προξενήσει σε αυτόν διατάραξη της ψυχικής του κατάστασης.

Τα δύο αγόρια δεν αποκάλυπταν τίποτα στη μητέρα τους επειδή φοβόντουσαν λόγω των απειλών που δέχονταν από τον υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Τελικά όλα ήρθαν στο φως όταν τον Φεβρουάριο του 2014 το αγόρι δεν άντεξε άλλο και αποκάλυψε στη μητέρα του και στην αστυνομία τις πράξεις του κατηγορουμένου. Το παιδί περιέγραψε με λεπτομέρειες το δράμα το οποίο ζούσαν ο ίδιος και ο αδερφός του από τον Σεπτέμβριο του 2013. Συγκεκριμένα για τον ίδιο αποκάλυψε ότι ο 36χρονος τον μετέφερε σε απομακρυσμένη εξοχική κατοικία που διατηρούσε στην περιοχή των Μεγάρων και ικανοποιούσε τις σεξουαλικές του ορέξεις, λεγοντάς του ότι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.

Δίκη

Η δίκη ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου του 2015 και διήρκησε 4 μήνες. Το δικαστήριο για να οδηγηθεί στην καταδικαστική του απόφαση συμπεριέλαβε μεταξύ των μαρτύρων του και διόρισε και το ίδιο ειδικούς επιστήμονες ως μάρτυρες και συγκεκριμένα παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους και παιδοψυχολόγους και διέταξε την συμπληρωματική κατάθεση του ανηλίκου με την βοήθεια ειδικού παιδοψυχιάτρου.

Επίσης, στο δικαστήριο κλήθηκαν να καταθέσουν τρεις ιατροδικαστές και συγκεκριμένα η πραγματογνώμονας που είχε εξετάσει το παιδί αμέσως μετά την καταγγελία του, ο προιστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας.

Όπως αναφέρει ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόριος Λέων, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κάθε ανάλογη υπόθεση να υπάρχει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση. Το γεγονός της κατάθεσης πολλών επιστημόνων βοήθησε το δικαστήριο στην κατανόηση της διάστασης του πραγματικού γεγονότος αλλά και στην έκδοση μίας δίκαιης απόφασης».

Από την πλευρά της η συνήγορος της οικογένειας του 10χρονου αγοριού Ελένη Πατρικοπούλου δήλωσε ότι «εκείνο που ζητήσαμε από το δικαστήριο ήταν η παραδειγματική τιμωρία του δράστη διότι με την πράξη του γκρέμισε τον κόσμο του παιδιού, τα κοινωνικά πιστεύω και τις αξίες του, πέρα από την αγνότητα της παιδικής του ηλικίας. Ζητήσαμε το δικαστήριο με την απόφασή του να δείξει στο παιδί ότι υπάρχουν αρχές και αξίες δικαίου, ότι η κοινωνία επενδύει και πρέπει να διέπεται από αυτές και ότι όποιος εκμεταλλεύεται τις ευαίσθητες χορδές του και γκρεμίζει τον κόσμο του και την πίστη του στις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού συνόλου τιμωρείται παραδειγματικά».

«Είναι βέβαιο ότι το παιδί θα παραμείνει το μεγάλο θύμα από αυτήν την πράξη διότι αυτή η αρνητική του εμπειρία επηρεάζει καταλυτικά την μετέπειτα ζωή του» σημειώνει η κυρία Πατρικοπούλου και προσθέτει ότι ο κατηγορούμενος μαζί με συγγενικό του άτομο έχουν μηνυθεί από την οικογένεια για διαρκείς παρενοχλήσεις του παιδιού στο σχολείο ακόμη και κατά τη διάρκεια της δίκης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.