ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο, δεν «περνάει» το δημοψήφισμα

«Καρφιά», αντιθέσεις και διαφωνίες στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Με την αποφασιστική συμβολή της τάσης των «53» και την συσπείρωση της «προεδρικής» πλειοψηφίας, το κλίμα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» πως θα περάσει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι διαφωνίες, οι βολές και τα «καρφιά» δεν λείπουν από το «Σινέ Κεραμεικός», καθώς ο διχασμός στο κυβερνών κόμμα είναι βαθύς και η ατμόσφαιρα βαριά και τεταμένη.

Την ανάγκη να παραμείνει η Αριστερά στην κυβέρνηση υπογράμμισε, σε δραματικούς τόνους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής πολλών στελεχών. «Αν επιστρέψουμε στην
αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνοντας πως το προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα». «Ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε», είπε, ενώ αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, έκανε λόγο για
«ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή
απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν συγκεκριμένες παραδοχές της κυβέρνησης, όπως ότι η απειλή της ρήξης θα έφερνε αναστάτωση στις αγορές και την Ευρώπη, αλλά και πως θα ήταν κατορθωτό να βρεθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. «Από παντού η υπόδειξη ήταν κλείστε την συμφωνία πρώτα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας.

Βολές κατά του Γιάννη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υπογραμμίσει πως «το μυστικό plan B σημαίνει πραξικόπημα». «Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και θα είναι μεγάλη αποτυχία να οδηγήσουμε το λαό στην περιθωριοποίηση», συνέχισε, γαι να προσθέσει πως «ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει, εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων. Αυτό είναι η Αριστερά, έτσι την ξέραμε και έτσι θα προχωρήσουμε» είπε, ζητώντας «να μιλήσει ο λαός του κόμματος» και εκφράζοντας πλήρως τη στήριξή του στα
όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. «Υποστηρίζω για πρώτη φορά με τόσο απόλυτο τρόπο όσα είπε Αλέξης Τσίπρας. Δείχνουν δημοκρατική αποφασιστικότητα», κατέληξε ο Νίκος Φίλης.

«Μέσα σε αυτούς τους μήνες ζούμε τη μεγάλη ανατροπή των δικών μας προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων και της λαϊκής εντολής», τόνισε η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της «Αριστερής Πλατφόρμας», προσθέτοντας: «Πάμε για τρίτο μνημόνιο που θα προστεθεί στα μνημονιακά συντρίμμια». «Εδώ και χρόνια λέμε ότι μνημονιακές πολιτικές και δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Αυτό το ζούμε και στο κόμμα μας. Δεν υπάρχει όργανο που να έχει νομιμοποιήσει τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες επιβάλει μονομερώς» ανέφερε η κ. Παπαδόγιαννη, ισχυριζόμενη ότι το έκτακτο συνέδριο «θα επιβάλει τον εκβιασμό των δανειστών».

«Το σχέδιο Α' απέτυχε, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, αλλά και να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Κώστας Ήσυχος, διαπιστώνοντας πως «χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

«Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη», είπε ο Αλέκος Καλύβης, επίσης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της «Αριστερής Πλατφόρμας», που όμως κράτησε ίσες αποστάσεις: είπε, συγκεκριμένα, πως δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής, ενώ έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση «συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή.

Ο κ. Καλύβης χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο, ως διαδικασία «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής».

«Δεν ήταν μόνο το σύνθημα 'καμία θυσία για το ευρώ', αλλά και το σύνθημα 'καμία αυταπάτη για τη δραχμή' και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές» υπενθύμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και «ανανεωτικός», Γιάννης Μπαλάφας, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ της πρότασης Τσίπρα.

«Πολιτικό δημοσιογραφικό ρουλεμάν που επιχειρεί σήμερα να ρίξει στα σκυλιά τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Νάντια Βαλαβάνη», κατήγγειλε ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της Πολιτικής
Γραμματείας και συνέχισε: «Απαιτώ από το Μαξίμου να ασκήσει τη δύναμη που έχει για να ξεσκίσει αυτό το ρουλεμάν».

«Πορευθήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύσθηκαν και συγκεκριμένα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για το χρέος και ότι μια
διαπραγμάτευση θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα μνημόνια», διαπίστωσε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, για να προσθέσει πως «δεν έχει παγιωθεί η αντίληψη για την ύπαρξη ενός Plan B, αλλά ούτε και η αντίληψη ότι ο χρόνος της Αριστεράς στην κυβέρνηση έχει τελειώσει».

Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπέδωσης της αντίληψης περί τερματισμού της αριστερής κυβέρνησης, αλλά και της αντίληψης ότι με την συμφωνία «είναι όλα καλά».

Η κ. Σβίγκου πρότεινε συγκροτημένο και ανοιχτό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι «το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει», ενώ τόνισε πως «ο κόσμος αυτήν την στιγμή είναι μαζί μας, αλλά πρέπει να του δώσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο».

«Άλλη λύση δεν υπήρχε» ανέφερε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και «ανανεωτικός», Παναγιώτης Ρήγας.

«Όποιος έχει άλλη πρόταση οφείλει να την πει. Άλλο δρομολόγιο δεν μπορούσε να υπάρξει σε αυτή τη φάση» είπε, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να υπάρξει συγκροτημένη συζήτηση και πως «οι διασπάσεις δεν είναι λύση».

«Δεν μπορεί να αφήνουμε τον ελληνικό λαό έρμαιο, δεν είναι αυτό στάση ευθύνη της Αριστεράς, για να είμαστε εμείς εντάξει με το συνειδησιακό μας πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Ρήγας.

Στήριξη στον πρωθυπουργό παρέσχε και ο διοικητής του ΙΚΑ και επικεφαλής της πρώην συνιστώσας ΚΕΔΑ, Γιάννης Θεωνάς. «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσαν σπουδαίο αγώνα απέναντι σε άγρια θηρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και η Ελένη Πορτάλιου, καταλογίζοντας στο Μαξίμου «οδυνηρή ήττα» και υποστηρίζοντας πως «στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό».

«Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελένη Πορτάλιου.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

    Αλλά Σαμαράς, Βενιζέλος , Τσίπρας και άλλοι, ‘’ ποντάρησαν ’’ στην χρεοκοπία της.

    Η Ελλάδα μπορούσε, δύσκολα μεν χωρίς ανθρώπινες θυσίες, αλλά λογικά με διαφάνεια και αποφασιστικότητα, να ΓΙΝΕΙ μια χώρα ελεύθερη, ανεξάρτητη που να αποφασίζει Η ΙΔΙΑ !!! για τις τύχες των Ελλήνων.
    Όμως οι τοκογλύφοι αντέδρασαν. Οι νταβατζήδες αγρίεψαν και ο λαός μας παραπληροφορήθηκε »θέλοντας και ΜΗ»!!!
    Η πολιτική κλίκα της εποχής εποχούμενη των Μεργκελικών συστημάτων και οδηγούμενη από ακόρεστη κενοδοξία, αποφάσισαν! πως η δική τους πολιτική επιβίωση , ήταν και η υπέρτατη προσωπική τους επιδίωξη. Δεν σκέφτηκαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, αλλά την πολυθρόνα της εξουσίας.
    Καραμανλής, Σαμαράς , Βενιζέλος, Τσίπρας και λοιποί …καΜένοι εντελώς είναι οι αυτουργοί της δυστυχίας μας και της κακοδαιμονίας μας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε να αλλάξει τα ΠΑΝΤΑ! Τίποτα πια δεν θα είναι όπως πρίν. Ο Λαός »θέλοντας και μή» θα αποδεχτεί την αλήθεια που του έκρυβαν τα τροκτικά πίνοντας το αίμα του.
    Νέοι νόμοι, διαρθρωτικές αλλαγές και οικονομικός εισαγγελέας υπόσχονται ήδη από τά πρώτα αποτελέσματα, ότι μια νέα Ελλάδα μπορεί να αναδημιουργηθεί , αφού οι χειροπέδες ΔΕΝ κάνουν ..εξαιρέσεις.

    Πονάνε πολύ οι φοροφυγάδες και οι νταβατζήδες των κυβερνώντων.

    Συκοφάντησαν, ψευδολόγησαν , αποστάτησαν, πρόδωσαν.

    Τώρα είναι η σειρά του λαού να αποκαθηλώσει τους «χάρτινους» ψευτοηγέτες …

  2. GKP. 20:51 30/07/2015

    Αυτό δέν είναι κόμμα.Είναι ένας διαλυμένος οίκος ανοχής.Δέν μπορεί ένα απόκομμα, ένα ενδοτικό συνοθύλευμα με αυτά τα θλιβερά πρόσωπα που το απαρτίζουν να κυβερνήσει την Ελλάδα.Μόνο στο γκρεμό και την χρεοκοπία που τελικά έφεραν μπορούν να μας πάνε αυτοί οι θλιβεροί καραγκιόζηδες.

  3. XAM 19:37 30/07/2015

    *Γιατί να μας δώσουν τα λεφτά τους οι ευρωπαίοι,

    όταν ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ποιοι ΚΛΕΦΤΕΣ πολιτικοί έχουν ΣΗΜΕΡΑ τα κλεμμένα της προηγούμενης περιόδου στις τράπεζές τους?
    *Πάμε στην Ευρώπη αιτώντας και επαιτώντας χρήματα για να ‘’βγάλουμε’’ τη χρονιά μας, ώστε να μην πεινάσουμε και νομίζουμε ότι οι …κουτόφραγκοι δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι λέμε για αυτούς?.
    *Πάμε αιτώντας και επαιτώντας άμεσες και μεσοπρόθεσμες λύσεις για να μη βουλιάξουμε εντελώς, αφού το χρέος μας είναι ..αμέτρητο και απειλούμε βρίζουμε και προκαλούμε και προειδοποιούμε ενώ αυτοί μας ακούν και …ξύνονται.
    *Πάμε έχοντας δημιουργήσει στο εσωτερικό μας μία ΑΘΛΙΑ προβοκατόρικη και εμφύλια ‘’έφεση’’, ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα και τολμάμε σαν άλλοι ‘’νταβατζήδες’’ να ρίχνουμε ευθύνη ‘’στα φθηνά προφυλακτικά που χρησιμοποιούν οι ξένοι επιβήτορες’’??
    *Ζητάμε λεφτά να συνεχίσουμε τα πάρτι της διαπλοκής και παρέχουμε ‘’ασυλία’’ στους νταβατζήδες και στους πισωγλέντηδες της Καραμανλικής παραπολιτικής αλητείας?

    • Ο Θείος 22:25 30/07/2015

      Δεν κάνει να βρίζεις ΧΑΜ,
      Και οι άλλοι δεν ησαν καλύτεροι στο ζητιανιό και την ασυνέπεια και όταν λέω οι άλλοι δεν βγάζω εξξω τον Παπανδρέου.
      Τώρα τά δάνεια και τα μνημόνια του Τσίπρα δεν μπορεί να μυρίζουν ροδόσταμο και των άλλων κακκά. Σκατά ήταν όλα. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το Ευρώ αν θέλεις να πάει μπροστά.

  4. NB 19:34 30/07/2015

    Κύριε πρωθυπουργέ του ΣΥΡΙΖΕΛ,

    Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ ,

    πολλές φορές λέγατε ότι υπήρχαν εναλλακτικές πήγες δανειοδότησης με δεκάδες δις, σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Ψευδολογήσατε ασύστολα εις βάρος της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης, και επιβαρύνατε τις πλάτες του λαού μας, με πολλά δις ευρώ λόγω ανικανότητας, παραπληροφόρησης και συμμετοχής στον προδοσία και ανατροπή, της κυβέρνησης που όπως αποδείχτηκε, ήταν η μόνη που είχε σχέδιο και λύσεις για την σωτηρία μας από την χρεοκοπία του καραμανλή.

    Στις 29/2/2012 δηλώνατε στο real fm .

    ‘’Ο κ.Χριστόφιας όμως κατάφερε να δανειστεί από την Ρωσία του Πούτιν 2,5 δις ευρώ και να μην μπει στο ΔΝΤ και να αποφύγουμε να έχουμε και τις δυο χώρες του ελληνισμού στο ΔΝΤ και την επιτήρηση …..και συνεχίζετε λέγοντας ……η Ελλάδα είχε δυνατότητες εναλλακτικών πηγών δανεισμού .’’
    ‘’Δεν το έκανε όμως γιατί οκ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις ….’’

    Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ ,
    σήμερα τι έχετε να πείτε σχετικά με τις άστοχες δηλώσεις σας που δηλητηριάζατε τις ψυχές των ανθρώπων;
    **Πάντως υπερβάλατε εαυτούς ‘’ αφού καταφέρατε’’ την Ρωσία και την Κίνα να μέσα στους έξη μήνες της ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης με τους συνεταίρους μας στην ΕΕ , να αγοράσουν το ελληνικό χρέος των 350 δις ευρώ, και μάλιστα χωρίς να ζητήσουν το παραμικρό αντάλλαγμα. Αυτό το θαύμα οι Έλληνες Χριστιανοί το χρωστάνε στα όνειρά σου, στις θυσίες που έκανες στον Αλλάχ, στην προσευχή σου και την πίστη σου στο λευκό περιστέρι που …αμόλησες και στο χειροφίλημα του παπά που σε ‘’ευλόγησε’’ προσωπικά και την λιτανεία των λειψάνων που διέταξε ο Πάνος μας. .
    Κύριε Τσίπρα,
    Αλέξη μας,

    Δεν ξέρουμε πώς να σε ευχαριστήσουμε και τι να σου ευχηθούμε,
    για τη προσφορά αίματος στην αδύναμη πατρίδα. Κανείς μας δεν πίστευε ότι θα βρισκόσουν εσύ, ένας ‘’μάγος’’ της πολιτικής, ένας νέος ‘’Κίσσινγκερ’’ που θα μετέφερε τη δόξα της Ελλάδας μας πιο υψηλά και πιο μακρά και από το..τσουνάμι της Φουκοσίμα στην μακρινή Ανατολή, και ταυτόχρονα θα ‘’άλλαζε’’ τον ρου του Δούναβη , ώστε να εκβάλλει υπογείως στη κατάξερη και έρημη …Σαχάρα .
    ΥΓ.
    Καλά ‘’μας πέρασες’’ τόσο αφελείς με όλα αυτά που εξακολουθείς να ‘’αναχαράζεις’’?
    Καλά , δεν ντρέπεσαι λίγο? δεν αντελήφθης ότι είσαι ακατάλληλος για τη θέση που σε επέλεξαν οι..ιθύνοντες?
    Δεν παραιτείσαι τουλάχιστον να ..σε θυμούμαστε για κάτι αντρίκιο????

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.