ΕΛΛΑΔΑ

«Κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν έργα»

ΚΕΔΕ: Να καταθέσει η Ελλάδα αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ

Να κατατεθεί από την Ελλάδα επίσημο αίτημα στην ΕΕ για παράταση κατά ένα έτος του τρέχοντος ΕΣΠΑ ζητεί η ΚΕΔΕ.

Όπως επισημαίνει, είναι τεράστιος ο κίνδυνος -ενόψει της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ στις 31 /12/2015 και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας- εκατοντάδες έργα που ήταν σε εξέλιξη να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν, να μείνουν ημιτελή, να απαιτηθεί από ΕΕ επιστροφή των χρημάτων και αποζημιώσεις από τους μειοδότες των έργων.

Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και οι συνέπειες που τυχόν θα υπάρξουν τόσο για τη χώρα όσο και για τους Δήμους, από μια μη ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στη συνεδρίαση παρέστη ο διευθυντής του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ είναι αντίθετη σε τυχόν παράταση του τρέχοντος προγράμματος όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και για τις άλλες χώρες .

Η ηγεσία της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων συναντήσεις με αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως με την αρμόδια επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρετού και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών καθώς και των αυτοδιοικητικών ηγεσιών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο διευθυντής του γγ ΕΣΠΑ, επίσης, ενημέρωσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι η κυβέρνηση για διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και την ολοκλήρωση των έργων αυτών, αναζητεί και άλλους τρόπους, όπως χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αυξημένη προκαταβολή από το νέο ΕΣΠΑ, μεταφορά έργων με προϋπολογισμό κάτω των 5 εκατ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.