ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκασε ο ΟΗΕ την θανατική ποινή

Λιβύη: Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ

Λιβυκό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα ερήμην σε θάνατο τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ, γιο του Μουάμαρ Καντάφι, για εγκλήματα πολέμου και για την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων στη διάρκεια της επανάστασης που ξέσπασε το 2011 στη χώρα και με την οποία τερματίσθηκε η εξουσία του πατέρα του.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα οκτώ πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος Καντάφι μεταξύ των οποίων και τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, τον Αμπντάλα αλ-Σενούσι, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό, τον Μπαγντάντι αλ-Μαχμούντι, με τις ίδιες κατηγορίες, δήλωσε ο Σαντίκ αλ-Σουρ, επικεφαλής ερευνητής στο γραφείο του κρατικού εισαγγελέα της Τρίπολης.

Άλλοι οκτώ πρώην αξιωματούχοι καταδικάστηκαν σε ισόβια και επτά σε κάθειρξη 12 ετών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι αλ-Ναμπάα. Τέσσερις απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, ενώ σε άλλους επιβλήθηκαν μικρότερες ποινές κάθειρξης.

Συνολικά 37 κατηγορούμενοι δικάζονταν για τον ρόλο τους στη φονική καταστολή της εξέγερσης που ανέτρεψε το παλιό καθεστώς το 2011.

Ο Σαντίκ δεν ανέφερε τις κατηγορίες στις οποίες βασίστηκε η ετυμηγορία, παραπέμποντας στην έγγραφη απόφαση, που αναμένεται. Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν διάφορες κατηγορίες, περιλαμβανομένης της χρήσης φονικής δύναμης εναντίον άοπλων διαδηλωτών, καθώς και κατηγορίες για διαφθορά.

Ο αλ-Ισλάμ δικάσθηκε ερήμην καθώς κρατείται από το 2011 από μια πρώην ανταρτική οργάνωση στην ορεινή περιοχή Ζιντάν που βρίσκεται πέρα από τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Σαΐφ εμφανίστηκε με βιντεοσύνδεση μόνο στην αρχή της δίκης. Οι δεσμώτες του στη Ζιντάν αρνούνται να τον παραδώσουν λέγοντας ότι δεν εμπιστεύονται τις αρχές στην Τρίπολη ότι δεν θα δραπετεύσει, αλλά συμφώνησαν να δικαστεί εκεί.

Η δίκη είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2014 προτού η μάχη μεταξύ αντίπαλων ομάδων στην Τρίπολη οδηγήσει στη δημιουργία δύο κυβερνήσεων που ανταγωνίζονται για την κεντρική εξουσία.

Οι ποινές μπορούν να εφεσιβληθούν και θα πρέπει να επικυρωθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης.

Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη "βαθιά ενόχλησή του" για τη θανατική ποινή στην οποία καταδικάστηκαν πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι.

«Παρακολουθήσαμε στενά την κράτηση και τη δίκη και διαπιστώσαμε πως δεν τηρήθηκαν τα διεθνή πρότυπα για μια δίκαιη δίκη», ανέφερε σε μία ανακοίνωση. Ο ΟΗΕ αναφέρει κυρίως ότι το λιβυκό δικαστήριο δεν «να τεκμηριώσει την ατομική ποινική ευθύνη» των καταδικασθέντων «σε σχέση με ειδικά εγκλήματα», ενώ επισημαίνει τη δυσκολία πρόσβασης των κατηγορουμένων σε δικηγόρους και τους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση που υπέστησαν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.