ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι βάζουν στο «μικροσκόπιο» οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM

Με σκληρούς τεχνοκράτες η νέα αποστολή των θεσμών - Στην Αθήνα από αύριο … «Δρακουλέσκου» και «Ζόμπι»

Και η τρόικα που έγινε …κουαρτέτο μπαίνει στην πτήση για Ελλάδα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Από αύριο οι εκπρόσωποι των θεσμών θα εγκατασταθούν εκ νέου στα υπουργεία –παρά τις ενστάσεις της Αθήνας- και θα κάνουν «φύλλο και φτερό» κάθε στοιχείο που αφορά στην ελληνική οικονομία και κυρίως το μέγεθος των πληγμάτων που δέχτηκε κυρίως κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Με την συμμετοχή και εκπροσώπου από τον ESM επιστρέφει από αύριο, Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας η αποστολή των δανειστών, με στόχο να αντλήσει στοιχεία που θα χρησιμεύσουν κατά την διάρκεια των διαπργματεύσεων που ξεκινούν με την κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου Μνημονίου.

Την αυριανή επάνοδο των επικεφαλής του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Αθήνα προανήγγειλε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής.

Όπως τόνισε, οι συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 18-20 Αυγούστου, καθώς στις 20 του μήνα πρέπει να αποπληρωθούν 3,4 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και τους αναλογούντες τόκους, ενώ άλλα 1,575 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο.

Η σύνθεση των ελεγκτών της τρόικας θα είναι ανανεωμένη, καθώς πλάι στον «παλιό» Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν θα βρίσκονται στο εξής δύο εξαιρετικά σκληροί τεχνοκράτες. Πρόκειται για τη Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου εκ μέρους του ΔΝΤ, η οποία έγινε γνωστή στην Κύπρο με το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου» λόγω της άτεγκτης στάσης της και τον Γερμανό Ράσμους Ρούφερ εκ μέρους της ΕΚΤ, ο οποίος έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «ζόμπι» στην Πορτογαλία, λόγω του αυστηρού ύφους και του παρουσιαστικού του.

Στις διαβουλεύσεις αναμένεται να εκπροσωπηθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διά του Ιταλού Νικόλα Τζιαμαριόλι, άρα η τρόικα θα μετεξελιχθεί σε κουαρτέτο.

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής των κλιμακίων του στην ελληνική πρωτεύουσα θα είναι πια η Ντέλια Βελκουλέσκου, αντικαθιστώντας τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ, που αποσύρθηκε χωρίς να έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε μία μνημονιακή αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο (φιλόδοξος) στόχος είναι να ολοκληρώσουν οι τεχνοκράτες των πιστωτών μας τις επιτόπιες διαπραγματεύσεις ως τις 10 Αυγούστου, ώστε να συντάξουν στη συνέχεια την έκθεσή τους και να μην ξεπεραστεί το προαναφερθέν ορόσημο της 20ής Αυγούστου.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση της Κομισιόν για το γεγονός ότι τις τελευταίες 10 ημέρες όλες οι πλευρές έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους και υπογράμμισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν εκτίμησε επίσης ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνεται πως οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Αθήνα ενόψει και της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Πρόγραμμα έχει να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους 14,361 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2015, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.