ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς προβλήματα

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στην επαναλειτουργίας των τραπεζών

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αλλά με πολύ μεγάλη προσέλευση πολιτών κύλησε η χθεσινή ημέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας των τραπεζών μετά την επιβολή ειδικής τραπεζικής αργίας την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών υπήρξε πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου σε όλα τα καταστήματα για την πληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων (λογαριασμών σε ΔΕΚΟ και άλλες εταιρίες), αναλήψεις μετρητών, κατάθεση επιταγών αλλά και για να εκδώσουν χρεωστικές κάρτες και να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες internet banking. Παράλληλα πολλοί καταθέτες επισκέφτηκαν καταστήματα για να ενημερωθούν για τις προθεσμιακές τους καταθέσεις και την απαγόρευση πρόωρης λήξης. Μεγάλη ήταν και η προσέλευση κατόχων θυρίδων καθώς διάφορες δηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες δημιούργησαν αβεβαιότητα και ανησυχία.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί περαιτέρω ενώ υπογραμμίζουν ως εξαιρετικά θετική ακούσια συνέπεια το γεγονός ότι υπάρχει μια κατακόρυφη αύξηση στη χρήση καρτών καθώς και των ηλεκτρονικών δικτύων, internet και phone banking. Σημειώνεται ότι μέσω internet banking μπορεί κανείς να πληρώνει κάθε λογαριασμό, υποχρεώσεις προς το δημόσιο και να μεταφέρει χρήματα σε άλλους λογαριασμούς (εντός ελλάδας) χωρίς περιορισμούς.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών είναι απολύτως απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαδικασία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης κάτι που μπορεί να έρθει με την γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΕΕ και την αποτελεσματική εφαρμογή της. Μόνο έτσι, υπογραμμίζουν θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας. Υπογραμμίζουν ότι είναι κρίσιμο να διευρυνθεί ο ορισμός του «νέου χρήματος». Τώρα νέο χρήμα θεωρείται κάθε έμβασμα που έρχεται από το εξωτερικό και το ποσό του εμβάσματος εξαιρείται από τους περισσότερους περιορισμούς.

Οι αναλήψεις μετρητών

Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δίνεται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης των μετρητών στο τέλος κάθε εβδομάδας, δηλαδή η ανάληψη 420 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Η τρέχουσα εβδομάδα όμως θα είναι μισή, καθώς το δικαίωμα σωρευτικής ανάληψης αφορά 5 ημέρες (από χθες Δευτέρα μέχρι Παρασκευή), δηλαδή μπορεί θα φτάσει τα 300 ευρώ. Μετά τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής θα αρχίσει να «μετρά» ολόκληρη εβδομάδα, που σημαίνει ότι ένας καταθέτης μπορεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου να πραγματοποιήσει ανάληψη 420 ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, δεν μπορεί να λάβει προκαταβολικά το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα αλλά μόνο στο τέλος του 7ημέρου. Ετσι, αν κάποιος χρειαστεί μετρητά, π.χ., τη Δευτέρα, θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάληψη 180 ευρώ (από 60 ευρώ για τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα) και εν συνεχεία να προχωρήσει σε αναλήψεις τις επόμενες ημέρες μέχρι να φτάσει το εβδομαδιαίο όριο των 420 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 420 ευρώ ισχύει μόνο σε εβδομαδιαία βάση και δεν μεταφέρεται. Δηλαδή, δεν μπορεί ένας καταθέτης έπειτα από 14 ημέρες να προχωρήσει στην ανάληψη 840 ευρώ. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, ο κάθε καταθέτης μπορεί να πραγματοποιήσει ανάληψη είτε 60 ευρώ ημερησίως είτε 420 εβδομαδιαία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.