ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξορκίζουν τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζητά η Φώφη Γεννηματά

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει στη μία σήμερα το μεσημέρι η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να έχει συνάντηση που η ίδια ζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σκοπός της επίσκεψής της, είναι να μεταφέρει στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα του τόπου, τέσσερις προτάσεις που από χθες έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτές, απαιτείται η άμεση παύση της εκλογολογίας και καλείταιο πρωθυπουργός αν δεν μπορεί να κυβερνήσει να το δηλώσει, απαιτείται αλλαγή τουεκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και καθιέρωση της απλήςαναλογικής, αλλά και επανεξέταση συγκεκριμένων σημείων της συμφωνίας με τους εταίρους.Ειδικότερα, σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη :

- Για όσο χρονικό διάστημα, ηχώρα δεν έχει διασφαλίσει τη σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση μέσα στο Ευρώκαι στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την προοπτική εκλογών. Ιδιαίτεραόσο η νέα Σύμβαση και το Μνημόνιο δεν έχουν υπογραφεί, όσο δεν έχει ολοκληρωθείη πρώτη αξιολόγηση, όσο δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την απαραίτητηαναδιάρθρωση και τη δραστική απομείωση Δημοσίου χρέους, η εκλογολογία και ηαπειλή των εκλογών είναι σενάρια διαλυτικά και καταστροφικά για τη χώρα, γιατίεπαναφέρουν στο προσκήνιο της Ευρώπης το GREXIT.

- Η Κυβέρνησητων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τιςυποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε παρόντες τόσομε την κριτική μας όσο και με τις εποικοδομητικές προτάσεις μας. Ο Πρωθυπουργόςεαν δεν μπορεί να κυβερνήσει γιατί δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις ας τοδηλώσει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

- Είναι ώρα να ληφθούν σοβαρές καιθετικές αποφάσεις, που θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ακραίας πόλωσης τωνπολιτών και του νέου διχασμού του Ελληνικού λαού. Πρώτο βήμα είναι ησυναινετική αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, με την κατάργηση του άδικου bonus των50 εδρών για το πρώτο κόμμα, θέμα που το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει επανειλημμένα στοπρόσφατο παρελθόν. Είναι σαφές ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με τοσύστημα της απλής αναλογικής όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, αλλάκαι στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή. Τον κυρίαρχο λόγο έχει η Βουλή.

- Στιςδιαπραγματεύσεις με τους Εταίρους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και ναεπανεξετασθούν θετικά, τα σημεία εκείνα της Συμφωνίας που δημιουργούν ιδιαίτεραδυσμενείς καταστάσεις για κατηγορίες του πληθυσμού και αντιστρατεύονται τηνπαραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη Βιώσιμη ανάπτυξή της.

Με παρέμβασή της,η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητά ακόμα νέο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το ταχύτεροδυνατό. Αυτό που κυρίως την έχει ενοχλήσει είναι η ακατάσχετη εκλογολογία εκμέρους κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά τοδημοψήφισμα και έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. «Τη στιγμή που η χώραβρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, και δεν έχει εισέλθει ακόμα στηντελική ευθεία για την υπογραφή της νέας Σύμβασης και του Μνημονίου, η Κυβέρνησητων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλλιεργεί κλίμα πρόωρων εκλογών», λέει, υποστηρίζοντας ότιτόσο από τον ανασχηματισμό, όσο και από την φιλολογία «περί πραξικοπήματος καιεκβιασμών», αποδεικνύεται «ανίκανη, αδύναμη και ανήμπορη» να κυβερνήσει και να εγγυηθείτις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογήσουν την έξοδο τηςχώρας από την κρίση.

Θεωρώντας ότικυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θέτουν το συμφέροντου κόμματος πάνω από το εθνικό, ενώ αποδέχονται ως κυβέρνηση ρυθμίσεις, πουδημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους Αγρότες, στους Συνταξιούχους, στουςΕπαγγελματίες, στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, στους Ανέργους, καλεί τον ΑλέξηΤσίπρα να πάψει να σιωπά και να παρέμβει στη ‘θολή’ κατάσταση της εκλογολογίας,που κατά την ίδια εγκυμονεί νέα αδιέξοδα και κινδύνους. «Είναι ώρα οΠρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του να συζητήσει υπεύθυνα και ειλικρινά με τιςπολιτικές δυνάμεις που στήριξαν ενεργά τη Συμφωνία παραμονής της χώρας στο Ευρώκαι την Ευρώπη. Και αυτό παρά τις διαφωνίες τους για την αλλοπρόσαλλη καιαποτυχημένη διαπραγμάτευση των τελευταίων έξι μηνών», λέει, χαρακτηρίζοντας ‘ζωτικήςσημασίας’ τον γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο για συνεννόηση και συνεργασία γύρωαπό την κατοχύρωση του ιστορικού κεκτημένου της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ και τηνΕυρωζώνη. Εξ ου και ζητά νέο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και μάλιστα άμεσα.Την ίδια ώρα, ζητά να ληφθούν αποφάσεις για αλλαγές στο Κράτος, μείωση των δαπανών, εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων, μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους, καθώς και κατοχύρωση της διαφάνειας και των θεσμικών εγγυήσεων για τη δημοκρατική λειτουργία μιας ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.