ΚΟΣΜΟΣ

«Φρουρός»

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία προκειμένου να ερευνηθεί το ποιος παρέχει τους πόρους με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι εμφύλιοι πόλεμοι στο Νότιο Σουδάν και σε άλλες αφρικανικές χώρες, με στόχο να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις αυτές.

«Μόνο όταν οι άνθρωποι που επωφελούνται από αυτούς τους πολέμους πληρώσουν για τις βλάβες που προκαλούν θα υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο 54χρονος ηθοποιός που εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για την ειρήνη στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν.

Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του Κλούνεϊ, που τιτλοφορείται «Φρουρός» και στηρίζεται επίσης από τον Τζον Πρέντεργκαστ, της ομάδας προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Enough Project, θα ερευνηθεί η προέλευση των πόρων για τη χρηματοδότηση των πολέμων στο Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο Πρέντεργκαστ, που μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ ως διευθυντής του τμήματος Αφρικής πριν γίνει ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρεί ότι τα παραδοσιακά εργαλεία της διπλωματίας έχουν αποτύχει και ότι «οι νέες προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος θα καταστεί περισσότερο δαπανηρός από την ειρήνη».

«Ο στόχος του Φρουρού είναι να παρακολουθεί την προέλευση των πόρων και να εμποδίζει όσους επωφελούνται από τον πόλεμο να αποκομίζουν κέρδη από τα εγκλήματά τους», πρόσθεσε.

Η ομάδα θέλει να ασκήσεις πιέσεις στους «οικονομικούς συνενόχους» όπως είναι οι τράπεζες, οι επιχειρηματίες και οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι για να σταματήσει τις συγκρούσεις στην Αφρική.

Η πρώτη έκθεση του Φρουρού για το Νότιο Σουδάν είναι συνταρακτική. Περιγράφει τον εμφύλιο μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ ως έναν ανταγωνισμό για τον έλεγχο του «κλεπτοκρατικού καθεστώτος» και κατηγορεί τους εμπλεκόμενους ότι «έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν όλους τους προσοδοφόρους τομείς της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.