ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «κρας τεστ» στην Βουλή την Τετάρτη

Ποιες φοροανατροπές για τους αγρότες «άναψαν φωτιές» - Τι θα γίνει με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τους πλειστηριασμούς

Άλλο ένα «κρας τεστ» για την Κυβέρνηση που την Τετάρτη καλείται να περάσει από την Βουλή και το δεύτερο «κύμα» των προαπαιτούμενων: Θρίλερ με τις ανατροπές στην φορολόγηση των αγροτών, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τους πλειστηριασμούς. Στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα και η αποστολή των θεσμών.

του Βαγγέλη Δουράκη

Αναβρασμός επικράτησε μεταξύ των βουλευτών τόσο του Κυβερνητικού σχήματος, όσο και της αντιπολίτευσης, καθώς ενόψει του νέου πακέτου μέτρων που πρέπει να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (μέτρα- «διαβατήριο» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το νέο Πρόγραμμα)  υπήρξαν σενάρια για άμεση προώθηση των δράσεων που αφορούν στους αγρότες.

Αυτές έχουν να κάνουν με τον επανακαθορισμό του ορισμού του αγρότη, δηλαδή την αποσαφήνιση του ποιος είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης, ενώ υπάρχει δέσμευση και για κατάργηση – μείωση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες. Ενδέχεται μάλιστα να φορολογηθούν οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όσον αφορά στους φορολογικούς συντελεστές -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- θα υπάρχει αύξηση στο 26% από 13% που είναι σήμερα και ταυτόχρονα εξετάζεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που ανέρχεται σήμερα.

Η πληροφορία που ήθελε αυτές τις παρεμβάσεις να συμπεριλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο της Τετάρτης, «άναψε φωτιές» στις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του Κυβερνώντος Κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης (η οποία στηρίζει την συμφωνία με τους δανειστές), καθώς υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις κυρίως από βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές.

Μάλλον όμως επρόκειτο για … «λάθος συναγερμό», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν είναι απαραίτητο να περάσουν τώρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά το φθινόπωρο, όταν και θα κατατεθεί το φορολογικό.

«Αγκάθι» παραμένει και το τι θα γίνει με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων: Με τις προωθούμενες διατάξεις, αλλάζουν οι όροι θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο και κλείνουν όλες οι πόρτες στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκινά άμεσα, ώστε έως το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου. Βάσει των διατάξεων που ετοιμάζονται σε Μαξίμου και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (καθώς θα υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ορίζουν όμως κοινά όρια και διαδικασίες), τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά ένα 6μηνο το έτος, αρχής γενομένης από 1/7/2015 έως το 2022. Αναμένεται να διασωθούν βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι. Θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 30/06/2015 δεν θίγονται. Για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από 1/1/2016 με όριο ηλικίας τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία, και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55).
Η προώθηση των συγκεκριμένων διατάξεων έχει προς το παρόν «κολλήσει» -σύμφωνα με τις πληροφορίες – στο Ελεγκτικό Συνέδριο και παραμένει …άγνωστο εάν θα κατατεθούν προς ψήφιση την Τετάρτη. Το συγκεκριμένο «πακέτο» παρεμβάσεων θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί ήδη από την Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα της περασμένης Τετάρτης.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την ψήφιση από την Βουλή - ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στο νέο «μεγάλο δάνειο» των 86 δισ. ευρώ – των εξής δράσεων:

• Οδηγία για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων: Η οδηγία περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους μια τράπεζα μπορεί να εξυγιανθεί, και προβλέπει τη συμμετοχή (bail in) στο κόστος της εξυγίανσης των μετόχων, των ομολογιούχων και, εφόσον χρειαστεί, των καταθέσεων. Ωστόσο, από το bail in εξαιρούνται ρητά οι εγγυημένες καταθέσεις. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αυτό αφορά καταθέσεις έως το ποσό των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό και ανά δικαιούχο.

• Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Αναταράξεις στον χώρο της δικαιοσύνης διαφαίνονται και από την κατάθεση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Το περιεχόμενο του κώδικα δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη, εξέλιξη που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Δικηγορικό Σώμα, το οποίο τις τελευταίες ημέρες ζητεί μετ’ επιτάσεως να ενημερωθεί για το περιεχόμενό του. Σημείο  τριβής μεταξύ κυβέρνησης και δικηγόρων αποτέλεσαν διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση αλλά και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίες καταγγέλθηκαν από τους δικηγόρους ως ενισχυτικές προς τα προνόμια των τραπεζών και επιβαρυντικές ως προς τα δικαιώματα των πολιτών.

Κατά τα άλλα –βάσει της πρόσφατης συμφωνίας με τους θεσμούς- η Αθήνα έχει την υποχρέωση να καταθέσει σήμερα τις προτάσεις της για τις ανατροπές στον Δημόσιο Τομέα, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες –και αφού αποφασιστεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων- αναμένονται στην Αθήνα κλιμάκια των θεσμών για επιτόπιους ελέγχους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.