ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ

«Πολιτική πρόκληση» το δημοψήφισμα στη Σερβική Δημοκρατία

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει μετά την απόφαση της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας να εξαγγείλει δημοψήφισμα που αμφισβητεί το ρόλο του εθνικού δικαστηρίου και της εισαγγελίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ανακοίνωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανησυχεί για την κατεύθυνση προς την οποία οδηγεί το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα τη Σερβική Δημοκρατία ως οντότητα, καθώς και τους κινδύνους που δημιουργεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το δημοψήφισμα και σε οποιεσδήποτε προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του, επειδή αποτελούν παραβίαση της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και επειδή φοβόμαστε για τις συνέπειες που θα έχει στους πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας και ολόκληρης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο.

Αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξετάζουν το θέμα και θα καθορίσουν την κατάλληλη απάντηση προς όσους ευθύνονται «για αυτή την πολιτική πρόκληση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την αποστολή της ΕΕ και το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας (OHR) για τα επόμενα βήματα», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία υπογραμμίζει ακόμη ότι ενθαρρύνθηκε από τη συζήτηση που προέκυψε στη Σερβική Δημοκρατία γι' αυτόν τον «πολιτικό ελιγμό» και τα κίνητρά του. Η πρεσβεία των ΗΠΑ με τη συγκεκριμένη διατύπωση αναφέρεται στη διήμερη συζήτηση στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας η αντιπολίτευση με επικεφαλής το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) κατηγόρησε την κυβερνώσα Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) του Μίλοραντ Ντόντικ ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από σκάνδαλα διαφθοράς.

«Αυτή η ειλικρινής συζήτηση για αποσύνδεση των διεφθαρμένων δυνάμεων που ηγούνται της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη Σερβική Δημοκρατία από αυτό που πραγματικά είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων της είναι ένδειξη μιας ζωντανής, διαφανούς δημοκρατίας που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη» τονίζεται στην ανακοίνωση και εκφράζεται η θέση ότι τίποτα καλό δεν μπορεί να προέλθει από το δημοψήφισμα.

«Εναπόκειται τώρα στην ηγεσία της οντότητας να επιλέξει ανάμεσα στην πρόοδο ή την πολιτική και οικονομική απομόνωση» επισημαίνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.