ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρικ της ρευστότητας

Πως οι τράπεζες διατηρούν στη ζωή τα ΑΤΜ

Καμία πιθανότητα δεν υπάρχει για να ανοίξουν οι τράπεζες αύριο, ενώ ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες πριν διαπραγματεύσεων πριν γίνει αυτό δυνατό. Πάντως οι ελληνικές τράπεζες έχουν εστιάσει στην αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας.

Οι τράπεζες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας για την τροφοδοσία των ΑΤΜ και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών θα μπορούν να ικανοποιούν το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ οι τράπεζες θεωρούν ότι, αν μειωθεί το όριο, τα ΑΤΜ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Ωστόσο θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο και μη ρεαλιστικό να ανοίξουν τα καταστήματα για όλο το κοινό, αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα περιορίζει την ανησυχία και την αβεβαιότητα που κυριαρχούν. Η περιορισμένη ρευστότητα και η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε σειρά ανορθόδοξων τακτικών για να «κρατήσουν» τη ρευστότητα στο σύστημα. Έτσι, ανεφοδιάζουν τα ΑΤΜ με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες, με αποτέλεσμα πολλά ΑΤΜ να μη λειτουργούν για πολλές ώρες ή ημέρες. Επιπλέον σε πολλά ΑΤΜ διοχετεύονται κυρίως ή μόνο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνεται άτυπο «κούρεμα» στο ημερήσιο όριο ανάληψης. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται κατά περίπου 17% το συνολικό ποσό που μπορεί να «φύγει» μέσω αναλήψεων από το τραπεζικό σύστημα. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες τράπεζες έχουν ενεργοποιήσει πρόσθετες διαδικασίες που έχουν αυξήσει τον χρόνο εξυπηρέτησης μέσω ΑΤΜ από περίπου 2 λεπτά σε 3 λεπτά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να εξυπηρετηθούν σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αναδιπλωθεί πλήρως σε ό,τι αφορά το ύψος της σύνταξης που μπορούν να λάβουν οι συνταξιούχοι από το σύνολο αρχικά, σε 240 ευρώ λίγο μετά και τελικά τα 120 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, όσοι έλαβαν τα
120 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα δεν δικαιούνται ακόμα νέα ανάληψη! Έτσι οι τράπεζες κατορθώνουν να περιορίζουν τη ρευστότητα που αποσύρεται από το τραπεζικό σύστημα. Η καλύτερη εικόνα ρευστότητας οφείλεται κυρίως στο
γεγονός ότι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ κ.λπ. καταθέτουν τις εισπράξεις, με αποτέλεσμα οι τελικές εκροές να είναι μικρότερες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.