ΚΟΣΜΟΣ

Η μαύρη επέτειος, το κλίμα, οι εκδηλώσεις

Σαράντα ένα χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο - Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

Στις 05:30 σήμερα «ούρλιαξαν» οι σειρήνες, ξυπνώντας τους Ελληνοκυπρίους μνήμες από την «καταραμένη» ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας αποβιβάζονταν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και ξεκινούσε η τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο. Τότε, μέσα σε λίγες ημέρες, και με πρόσχημα το πραξικόπημα, οι Τούρκοι κατακτητές σκόρπισαν τον όλεθρο στην Κύπρο, «εξαφάνισαν» ανθρώπους, «ξερίζωσαν» μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και έσπειραν το μίσος. Ως γνωστόν, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα για 41 ολόκληρα χρόνια το 37% των εδαφών του νησιού και το μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής της.

Τουλάχιστον 43.000 βαριά οπλισμένοι στρατιώτες από την Τουρκία παραμένουν ακόμη στις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνεται ότι, ξεκινώντας από το Ψήφισμα 353 της 20ής Ιουλίου 1974 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ΟΗΕ έχει κάνει εκκλήσεις για «άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία» και για «απομάκρυνση χωρίς καθυστέρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του ξένου στρατιωτικού προσωπικού που η παρουσία του δεν προβλέπεται από διεθνείς συμφωνίες».

cyprus

Η Τουρκία μέχρι και σήμερα στερεί από τους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Το γεγονός αυτό έχει δώσει αφορμή για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης από την πλευρά της Τουρκίας. Πέραν της οικονομικής καταστροφής, που προκάλεσε η εισβολή και η βίαιη μετακίνηση πληθυσμού, περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.400 Ελληνοκύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι. Η Άγκυρα προχώρησε στον συστηματικό εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών με παράνομους εποίκους και υποχρέωσε πολλούς Τουρκοκυπρίους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και αλλού. Έτσι, οι έποικοι υπερτερούν αριθμητικά των γηγενών Τουρκοκυπρίων.

cyprus2

Τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία υποκίνησε και επιδοκίμασε τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της. Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα. Η Ε.Ε. και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν υιοθετήσει παρόμοιες θέσεις. Για όλους τούς νομικούς και πολιτικούς λόγους, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 και την κυβέρνησή της, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία σε περιοχές, που βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών, Ελληνοκυπρίων και εξ Ελλάδος, κατά την τουρκική εισβολή, παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη. Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσίας, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου θα αναπεμφθεί δέηση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές του εστίες και διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Θα μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο με ομιλητή τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Εξάλλου, στις 14:00, φθάνει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος θα δεχθεί τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέχεια, θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 18:46 20/07/2015

    Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ‘’ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ ΚΥΠΡΟ’’ !!!
    Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΥΛΩΝ ΧΑΦΙΕΔΩΝ

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης έχει την άποψη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από την Κύπρο δυσαρέστησε την Κυπριακή ηγεσία και τον κυπριακό λαό, που έβλεπε έμπρακτα πια την Ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείπει την Ένωση και την υποχρέωση που είχε αναλάβει παλαιότερα για αμυντική προστασία της Κύπρου.

    Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΥΛΩΝ ΧΡΥΣΟΧΑΦΙΕΔΩΝ
    Η ιστορία πάντως κατέγραψε, ότι η Χούντα μέσα σε διάστημα 45 ημερών -όπως ακριβώς αξίωνε η Τουρκία – ολοκλήρωσε πλήρως την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας προς απογοήτευση όλων των Ελλήνων Πατριωτών και με τον τρόπο αυτό εξάλειψε τελειωτικώς τον διττό ρόλο της, που ήταν η αποτροπή τουρκικής εισβολής και η δυναμική παρουσία της Ελλάδος στην Κύπρο με ότι αυτή συνεπάγεται. Η κυβέρνηση των συνταγματαρχών κατατρόμαξε από το ιταμό τελεσίγραφο της Άγκυρας, ταπεινώθηκε και εξευτελίσθηκε.
    Η δικαιολογία την οποία πρόβαλε ο Γ. Παπαδόπουλος για την ανάκληση της Μεραρχίας ήταν ότι η Τουρκία μας απείλησε με πόλεμο. Πολύ φθηνή δικαιολογία για ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν όρκο να υπερασπισθούν μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος τους την πατρίδα.
    Στο πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων η οποία ασχολήθηκε με τον φάκελο της Κύπρου καταγράφονται και τα εξής ενδιαφέροντα:
    «Για την ανάκληση αυτής της δύναμης δεν ζητήθηκε η έγκριση, ούτε καν η γνώμη της κυπριακής κυβερνήσεως, η οποία πιστεύοντας ότι η παρουσία της ελληνικής Μεραρχίας στην Κύπρο ήταν αναγκαία για την άμυνα της … προσπάθησε να πείσει την Αθήνα να απορρίψει το τουρκικό αίτημα για ανάκληση της Μεραρχίας και να προχωρήσει σε ενίσχυση αυτής με πρόσθετες δυνάμεις και οπλικά μέσα.
    Η ανάκληση της Μεραρχίας επέφερε μεγάλη αποδυνάμωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου. Ενσαρκώνει πράξη εθνικής ντροπής… Το αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπήρξε και πίεση από τις Η.Π.Α. δεν αίρει τον χαρακτήρα της πράξης αυτής ως εθνικά απαράδεκτης. Αντίθετα επιβεβαιώνει τον εθελοδουλισμό και την υποταγή της τότε ελληνικής ηγεσίας στις επιδιώξεις και επιθυμίες των Η.Π.Α.
 Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έγραψε για το θέμα της Μεραρχίας: «Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα έσπευσε να αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους».

  2. Mνήμων 18:43 20/07/2015

    ΚΡΕΑΤΑ ΜΠΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
    Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, πριν από τη Μεταπολίτευση αποκαλύφθηκε ένα ακόμη …εμβληματικό σκάνδαλο: Τα «κρέατα Μπαλόπουλου», όπως ονομαζόταν ο υφυπουργός Εμπορίου που έμελλε να καθίσει στο εδώλιο, μαζί με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου, Παπαμιχαλόπουλο. Όλα άρχισαν με γραπτή εντολή του Παττακού, στις 21 Σεπτεμβρίου 1972: Να «διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα κρέατα. Ποια κρέατα; Της Αργεντινής. Αυτά που «μαύριζαν», αυτά που θα «ξέμεναν». Ας τα έτρωγε ο κοσμάκης έτσι «μαυρισμένα».
    Δεν τα έφαγε μόνο ο κοσμάκης όμως, με άνωθεν εντολή όλα τα Σάπια κρέατα αποτελούσαν για πολλά χρόνια , το φαγητό των ενόπλων δυνάμεων, των στρατευμένων μας παιδιών. Τέλος ,κάτω από τη γενική κατακραυγή και τον φόβο δηλητηριάσεων, τα έμφορτα ψυγεία-καταψείκτες της περιοχής Πέτρου Ράλλη –Ρουφ άρχισαν να ξεπουλούν το βρώμικο κρέας για να γίνει λουκάνικα και σουβλάκια.
    Με το χρόνο αποδείχθηκε τι συνέβαινε: Μεγαλέμποροι της Ροδεσίας (νυν Ζιμπάμπουε) είχαν δωροδοκήσει αξιωματούχους του καθεστώτος, για να αποκτήσουν μονοπωλιακά προνόμια στην εισαγωγή κρέατος (οι ανατιμήσεις του κρέατος οφείλονταν μεταξύ άλλων και στη συγκέντρωση αδειών εισαγωγής σε λίγα χέρια). Για να προωθηθούν στην αγορά τα προβληματικά κρέατα, απαγορεύτηκε για κάποιο διάστημα η διάθεση των ντόπιων.
    Μολονότι, όπως έδειξε η γραπτή εντολή Παττακού , το πράγμα «βρομούσε» από …πολύ ψηλά, τελικά την πλήρωσε μόνο ο Μπαλόπουλος . Καταδικάστηκε τον Ιούνιο του ’74 σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, η οποία μειώθηκε σε 14 μήνες το 1976. Το σκάνδαλο των κρεάτων ήταν το μοναδικό που «έστειλε» στο εδώλιο αξιωματούχους της χούντας, προτού αυτή καταρρεύσει. Ο Μπαλόπουλος, τον οποίον περιέβαλλαν επίσης επίμονες φήμες για ατασθαλίες στον ΕΟΤ, τιμήθηκε δεόντως στα …γήπεδα: Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής δεν απέδιδε καλά, η κερκίδα τον αποκαλούσε με ευκολία «βόδι Αργεντινής» ή «κρέας του Μπαλόπουλου».
    Σήμερα, υποκριτές και ανίδεοι αντιδιαστέλλουν την κατά (δική τους) φαντασία «τιμιότητα» της χούντας προς τα του αστικού πολιτικού κόσμου. Στην «καλύτερη» περίπτωση κραυγάζουν πως όσα συνέβησαν το 1967-74 ωχριούν μπροστά στην προγενέστερη ή μετέπειτα διαφθορά, διαπλοκή και ιδιοτέλεια. Είναι άγνωστο ποια διανοητική διαστροφή μας καλεί να …διαλέξουμε κάτι ανάμεσα στα σκάνδαλα της εποχής Κ. Καραμανλή (π.χ. ΠΕΣΙΝΕ), στις μίζες του Τσοχατζόπουλου και στα χακί λαμόγια της «εθνοσωτηρίου». Γνωστά είναι, όμως, πολλά απ” όσα θα έπρεπε να κάνουν τους υμνητές της χουντικής «τιμιότητας» να το βουλώσουν!

  3. Mνήμων 18:41 20/07/2015

    ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ Γ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Είναι τρελλός ο Παπαδόπουλος, όπως πιστεύεται από πολλούς; Η μόνη εξακριβωμένη πληροφορία είναι ότι ο Παπαδόπουλος ήταν μόνιμος πελάτης του γνωστού ψυχίατρου Αθανάσιου Χατζηδήμου και είχε υποβληθεί στην κλινική του σε μακρόχρονη θεραπεία. Η αρχική διάγνωση ήταν ότι ο Παπαδόπουλος έπασχε από μανιοκαταδιωκτική ψύχωση.
    Με το πέρασμα όμως του χρόνου η απουσία θεραπευτικού αποτελέσματος έκανε τον Χατζηδήμο να πιστεύει ότι ο ασθενής του έπασχε από κάποια μορφή σχιζοφρένειας.
    Στο διάστημα της χουντικής κατοχής ο ψυχίατρος Χατζηδήμος πέθανε (άγνωστο από
    τι), ο δε «φάκελλος Γεωργίου Παπαδοπούλου» με ολόκληρο το ιστορικό της ψυχασθένειας και της θεραπείας του εξαφανίσθηκε κατά μυστηριώδη τρόπο από το αρχείο του ιατρείου. Μια πηγή μου έδωσε τη μη εξακριβωμένη πληροφορία, ότι από τότε που εξαφανίσθηκε ο «φάκελος» χάθηκαν τα ίχνη και μιας νοσοκόμας που είχε την επίβλεψη του Παπαδόπουλου.
    Η γνώμη ενός Αμερικανού ψυχίατρου, που μελέτησε το ατελές βιογραφικό μητρώο και προ παντός τους λόγους του δικτάτορα, είναι ότι ο Παπαδόπουλος «κατ’ αρχήν» δεν ανήκει στα ψυχικώς υγιά άτομα, κατά το βαθμό πού δεν ανήκε και ο Αδόλφος Χίτλερ. (Άλλωστε το πρόσωπο και η έκφραση του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες με του Φύρερ, όπως τον εμφανίζει στη γνωστή ταινία ο Τσάρλυ Τσάπλιν).
    Τα άγχη του Παπαδόπουλου είναι, η αρρώστεια, το χάος, ο θάνατος. Και τα άγχη αυτά δεν απουσιάζουν ποτέ από τους λόγους του, έστω και αν απευθύνονται σε ρεαλιστές εμπόρους ή ψυχρούς τραπεζίτες.

    Ιδού ένα μικρό απάνθισμα από λόγους του Παπαδόπουλου…
    «…Θα παραμείνομεν δεμένοι εις το νεκρικόν κρεββάτι ως μελλοθάνατοι δια ν’ αποθάνωμεν»… «Κύριοι, ο οργανισμός μας ως έθνους, ως λαού, ως κοινωνίας νοσεί βαθύτατα, νοσεί τόσον, ώστε ως ιατρός του έθνους έχω την συγκίνησιν την οποίαν θα είχεν ιατρός ευρισκόμενος προ της τραπέζης
    Ιδού ένα μικρό απάνθισμα από λόγους του Παπαδόπουλου…
    «…Θα παραμείνομεν δεμένοι εις το νεκρικόν κρεββάτι ως μελλοθάνατοι δια ν’ αποθάνωμεν»… «Κύριοι, ο οργανισμός μας ως έθνους, ως λαού, ως κοινωνίας νοσεί βαθύτατα, νοσεί τόσον, ώστε ως ιατρός του έθνους έχω την συγκίνησιν την οποίαν θα είχεν ιατρός ευρισκόμενος προ της τραπέζης του ασθενούς»… «Πολλάς φοράς καταλαμβανόμεθα υπό της επιθυμίας ν’ ανοίξωμεν το παράθυρον και να πηδήσωμεν εις το κενόν»… «Κύριοι, νοσούμεν ως κοινωνία.
    Νοσούμεν ως λαός και κινδυνεύωμεν ν’ αποθάνωμεν ως έθνος. Δεν έχομεν το δικαίωμα, Έλληνες όντες, να θέσωμεν ως χαριστικήν βολήν την τελευταίαν στιγμήν εις την νοσούσαν πατρίδα μας το στιλέτον εις την καρδίαν»…
    «Η επανάστασις θα πραγματοποιήσει τους σκοπούς της τελειώνοντας την εγχείρησιν όπως ο χειρούργος εις την χειρουργικήν τράπεζαν, διότι εάν δεν επιτύχη η εγχείρησις ο ασθενής θ’ αποθάνη»… «Έκανα ό, τι έκανα διά να γίνω πρωθυπουργός και επομένως να σας είπω: Βοηθήσατε να φτιάξωμεν την Ελλάδα και εγώ αυτοκτονώ διά να με κηδεύσετε εν τιμαίς»!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.