ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύθραυστες οι ισορροπίες της διαπραγμάτευσης

Στην Αθήνα οι «σκληροί» χωρίς την Ντέλια - Ραντεβού με Τσακαλώτο στο ΥΠΟΙΚ

Προσγείωση στην Αθήνα για τους σκληρούς του «κουαρτέτου» των θεσμών. Η Ντέλια Βελκουλέσκου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έρθει αύριο στην Αθήνα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης είχε κάποιες πρώτες επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ανοιχτές οι πόρτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σήκωσαν τα μανίκια Αθήνα και θεσμοί: Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επισκέφτηκαν Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Τράπεζα της Ελλάδας και έπιασαν δουλειά: Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων βρέθηκαν τα Κρατικά έσοδα και έξοδα ειδικά μετά την επιβολή capital controls. Από κόσκινο και η κατάσταση τραπεζών και ασφαλιστικών Ταμείων. Στο μενού και οι επιπτώσεις μονομερών ενεργειών της Κυβέρνησης, όπως οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Επί τάπητος και ο προσδιορισμός ισοδύναμων για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε άκυρες τις μειώσεις στις συντάξεις..

Αμέσως μετά τα τεχνικά κλιμάκια την σκυτάλη παίρνουν οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών: Ντέκλαν Κοστέλο από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ράσμους Ρέφερ από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν από το ξενοδοχείο τους για τα υπουργεία και δεν αποκλείεται να έχουν συνάντηση αργά το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αύριο θα αφιχθεί τελικά η Ντέλια Βελκουλέσκου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς θα πρέπει με διαδικασίες εξπρες και μέχρι τις 11 με 12 Αυγούστου οι δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων για το τρίτο πακέτο στήριξης: Μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, προβλέψεις για το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση των αγορών σε προϊόντα όπως τα φάρμακα, το γάλα το ψωμί και και μισθολογικές ανατροπές στον Δημόσιο Τομέα. Προωθείται και κατάργηση φοροαπαλλαγών σε αγρότες, όπως η επιδότηση στο πετρέλαιο..
Αν Αθήνα και δανειστές δεν κλείσουν την συμφωνία για το 3ο πακέτο εντός των χρονικών περιθωρίων που απαιτούνται τότε για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Αυγούστου θα χορηγηθεί στην Ελλάδα ποσό 5 δισ. € ως δάνειο γέφυρα. Αυτό θα συνοδεύεται όμως και από μια σειρά προαπαιτούμενα μέτρα  που θα έρθουν μπροστά και θα αφορούν πιθανότατα το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, αλλά και των πρόωρων συντάξεων.. Η Κυβέρνηση λέει πως νέα προαπαιτούμενα δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Το «παιχνίδι» φαίνεται όμως ότι δεν θα παιχτεί μόνον ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές, αλλά και μέσα στους «κόλπους» των ίδιων των θεσμών: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «πιέζει» προς την κατεύθυνση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στοιχείο που κάνει ξεκάθαρο σε έκθεσή του: Όπως αναφέρει σε αυτήν «Δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα επεισόδια επιπρόσθετης αβεβαιότητας και αναταραχών. Η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ρευστή και πηγή αβεβαιότητας. Η αύξηση του Δημοσίου Χρέους κατά 12% ετησίως είναι μια ωρολογιακή βόμβα που ενέχει ρίσκο ενός νέου σοκ για την ευρωζώνη".

Μάλιστα, η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου πέρα από τις πιέσεις που ασκούνται για το χρέος, φέρεται να έχει σκληρές απαιτήσεις και όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, για να ανάψει από την πλευρά της το πράσινο φως σε μια συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές.

Ζητά –σύμφωνα με τις πληροφορίες – «σκληρά» μέτρα όπως περικοπή των συντάξεων κατά 30%, μείωση των επιδομάτων ανεργίας, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών , ευελιξία στα ωράρια εργασίας και εξορθολογισμό των μισθών στο Δημόσιο.

Επιπλέον, χώρες της ευρωζώνης –μεταξύ των οποίων και η Γερμανία- μοιάζει να απαιτούν νέο κύκλο προαπαιτούμενων πριν την εκταμίευση οποιασδήποτε δόσης. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα «θολό» τοπίο με τις ισορροπίες να μοιάζουν εύθραυστες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.