ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Στην ΤτΕ η τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση

Στόχος η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος θα βρεθούν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας όπου θα συζητηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι διαβουλεύσεις στην ΕΚΤ έχουν επικεντρωθεί στην ανάγκη αποφυγής ενός γενικευμένου «κουρέματος» καταθέσεων καθώς και στην επέκταση της προστασίας και για τις ανασφάλιστες καταθέσεις κάτι που φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από την ΕΚΤ προκειμένου να τερματίσει οριστικά τις σχετικές ανησυχίες. Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές από το τρέχον υπόλοιπο καταθέσεων, περίπου 120 δισ. ευρώ, τα 100 δισ. ευρώ καλύπτονται από την εγγύηση καταθέσεων δηλαδή αφορούν λογαριασμούς που δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ έκαστος. Τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ δεν καλύπτονται από την εγγύηση ωστόσο πρόκειται στη μεγάλη τους πλειοψηφία για καταθέσεις επιχειρήσεων που είναι απολύτως απαραίτητες για την λειτουργία τους καθώς προορίζονται για
πληρωμή μισθοδοσιών, προμηθευτών κλπ. Όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές ένα «κούρεμα» στις καταθέσεις των επιχειρήσεων θα προκαλούσε πολλαπλά προβλήματα για ένα μικρό όφελος.

Στο πλαίσιο αυτό στόχος των αρχών είναι, αφού αποκλειστεί το ζήτημα του bail in, η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τρόπο που θα ενθαρρύνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως είχε γίνει το 2012.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.