ΚΟΣΜΟΣ

Αναμένεται στις 9 Οκτωβρίου

Ξανανοίγει η δημόσια τηλεόραση της Βαλένθια, σύμβολο της κρίσης

H δημόσια τηλεόραση της περιφέρειας της Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), το κλείσιμο της οποίας είχε γίνει ένα από τα σύμβολα της κρίσης στην Ισπανία, μπορεί να ξανανοίξει το φθινόπωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος της περιφέρειας.

Το κυριότερο κανάλι της Ραδιοτηλεόρασης της Βαλένθια (RTW), το Canal 9, θα ξανανοίξει «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τζίμο Πουίγκ, πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, στην εφημερίδα El Pais.

«Η νέα τηλεόραση θα είναι βιώσιμη, καινοτόμα, ειδησεογραφική και ψυχαγωγική, παιδαγωγική και πλουραλιστική», πρόσθεσε, αφού διευκρίνισε ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να ανοίξει στις 9 Οκτωβρίου.

«Θέλουμε μία τηλεόραση με ολιγομελές προσωπικό και ένα προσαρμοσμένο περιεχόμενο, που να ενισχύει το πληροφοριακό οικοσύστημα» της περιοχής, πρόσθεσε.

Η περιοχή της Βαλένθια, παραδοσιακό προπύργιο της ισπανικής δεξιάς, πέρασε στην αριστερά με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 24ης Μαΐου.

Η περιφέρεια είχε αποφασίσει ξαφνικά τον Νοέμβριο του 2013 να κλείσει το κανάλι, το οποίο επρόσκειτο στην τοπική εξουσία.

Η απόφαση για το κλείσιμο είχε ληφθεί μερικές ώρες μετά την ακύρωση από τη δικαιοσύνη ενός σχεδίου για την αναδιάρθρωση του καναλιού που προέβλεπε την απόλυση 1.000 από τους 1.600 υπαλλήλους του. Το κανάλι είχε δηλώσει οικονομική αδυναμία να επαναπροσλάβει τους απολυμένους υπαλλήλους, καθώς το χρέος του ξεπερνούσε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Φωνάζοντας «Ντροπή σας!» περίπου 300 δημοσιογράφοι είχαν καταλάβει το κανάλι για 12 ώρες, στις 29 Νοεμβρίου 2013, μέχρι να πέσει μαύρο στην οθόνη.

Η κρίση που ακολούθησε το σκάσιμο της φουσκας της ισπανικής αγοράς ακινήτων, στα τέλη του 2008, έπληξε ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδίας Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ισπανίας (FAPE), 103 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει από τα τέλη του 2008, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους 11.228 άνθρωποι.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της περιφέρειας δεν διευκρίνισε πώς θα χρηματοδοτηθεί το κανάλι, καθώς η περιφέρεια της Βαλένθια είναι η πιο χρεωμένη της Ισπανίας, με ένα χρέος που φθάνει το 40% του ΑΕΠ της.

«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα», στο οικονομικό επίπεδο, είπε στην εφημερίδα. Για παράδειγμα «ο προμηθευτής των εφημερίδων μάς είπε ότι οφείλουμε τρεις μήνες και πως μας κόβει την υπηρεσία (...) και οι υπηρεσίες υγείας χρειάζονται 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ για να κλείσουν το χρόνο».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.