ΚΟΣΜΟΣ

Ο δράστης του εγκλήματος που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

Αμετανόητος και προκλητικός ο δολοφόνος του νεαρού Μάικλ Μπράουν

Προκλητικός και αυθάδης ήταν σε συνέντευξή του ο πρώην αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, που σκότωσε πριν από έναν χρόνο τον Μάικλ Μπράουν, ένα νεαρό άοπλο Αφροαμερικανό στο Φέργκιουσον, δολοφονία που πυροδότησε μεγάλες ταραχές στις ΗΠΑ.

Ο πρώην αστυνομικός ηλικίας 29 ετών, του οποίου το περιοδικό New Yorker δημοσιεύει ένα πολυσέλιδο πορτρέτο στο τελευταίο του τεύχος με ημερομηνία στο εξώφυλλο 10η Αυγούστου, αποκάλυψε ότι δεν διάβασε ποτέ την έκθεση-κόλαφο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει η αστυνομία του Φέργκιουσον.

«Δεν θα συνεχίσω να ζω στο παρελθόν έπειτα από όσα προκάλεσε το Φέργκιουσον. Δε μπορούσα να ελέγξω τα γεγονότα αυτά» δήλωσε.

«Όλος ο κόσμος σπεύδει να επισημάνει ότι πρόκειται για ένα φυλετικό ζήτημα. Δεν είναι έτσι» τόνισε ο ίδιος.

Ο Ντάρεν Ουίλσον αποπέμφθηκε από το Σώμα, δεν παραπέμφθηκε ωστόσο ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τον Νοέμβριο ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην του ασκηθούν διώξεις, απόφαση που εγκρίθηκε τον Μάρτιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι δε υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να του ασκηθούν διώξεις.

Εδώ και ένα χρόνο, ο πρώην αστυνομικός, που δεν έχει βρει δουλειά και εκφράζει την εκτίμηση ότι το παρελθόν του σημαίνει πως είναι «αδύνατο να βρει δουλειά», ζει μια «πολύ ήσυχη» ζωή στο Σεντ Λούις στις κεντρικές ΗΠΑ, σε μια περιοχή πολύ κοντά στο Φέργκιουσον, περιγράφει ο δημοσιογράφος του New Yorker.

Μαζί με τη σύζυγό του, επίσης πρώην αστυνομικίνα, αγόρασαν ένα σπίτι χάρη στα 500.000 δολάρια που συγκεντρώθηκαν ως δωρεές από υποστηρικτές του Ουίλσον, τον οποίο χαρακτηρίζουν «ήρωα», ενώ επισήμανε ότι η υπόθεσή του καταδεικνύει τις δυσκολίες του επαγγέλματος του αστυνομικού στις υποβαθμισμένες συνοικίες.

Ερωτηθείς σχετικά με τον Μάικλ Μπράουν, ο πρώην αστυνομικός δεν εμφανίστηκε να προβληματίζεται για τον θάνατο του νεαρού.

«Αν σκέφτομαι τι άνθρωπος ήταν; Όχι στ' αλήθεια, διότι σε αυτό το στάδιο, δεν έχει σημασία. Αν πιστεύω ότι έλαβε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση; Όχι. Καθόλου» υπογράμμισε στο περιοδικό.

Ο συντάκτης του προφίλ του Ουίλσον τονίζει ότι ο πρώην αστυνομικός χρησιμοποιεί αρκετές φορές μία «κωδικοποιημένη ρατσιστική γλώσσα».

Αναλύοντας τη συμπεριφορά των νεαρών Αφροαμερικανών κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης που έκανε, ο ίδιος είπε: «έχουν πλήρως εντρυφήσει σε μία διαφορετική κουλτούρα» χωρίς ωστόσο να μπορέσει να αναλύσει τη σκέψη του στο δημοσιογράφο.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν την 9η Αυγούστου του 2014 αναζωπύρωσε την έντονη αντιπαράθεση για τη ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας σε βάρος των Αφροαμερικανών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.