ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατροπές και θρίλερ

Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών

Ντέρμπι για την πρώτη θέση δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, στις 3 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής: 25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ. 6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.

Πιο δημοφιλής πολιτικός Αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με διαφορά μόλις 0,5% (22,5%).

Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%)ενώ η Φώφη Γεννηματά τέταρτη, συγκέντρωσε το 16%. Ο Πάνος Καμμένος, μολονότι το κόμμα του φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής, συγκεντρώνει ως αρχηγός το 13,5%. Πολύ κοντά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (13%) ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ακολουθεί, στην προτελευταία θέση, με 10%. Τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, ο οποίος συγκέντρωσε ένα 5% αλλά το 54% της δυσμενέστερης γνώμης των ερωτηθέντων.
Σε συντριπτικό ποσοστό 66,5% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντα της Προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα το αρνητικό αυτό ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά από τον Απρίλιο (47,5%).

Marc: Στο 2,1% η διαφορά 

Σκληρή μάχη με διαφορά 2,1% δείχνει έρευνα της εταιρείας Marc για τον Alpha.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα με 25,3%, με μικρή διαφορά η ΝΔ στο 23,2%. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,8%, η Ένωση Κεντρώων με 3,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%.

«Ντέρμπι» και σε έρευνα της Metron Analysis

Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», με το κόμμα της Αριστεράς να χάνει δυνάμεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχει και η τάση της κοινής γνώμης έναντι των άλλων κομμάτων με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αλλά και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,2% και η ΝΔ 21,2%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,4% το Ποτάμι με 5,1% το ΚΚΕ με 4,5% το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κεντρώων με 3,8% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,1%. Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ με 1,7%.

prothesi

ektimisi

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν έναντι των χαρακτηρισμών «μνημονιακός» - «αντιμνημονιακός», που είχαν κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια στον δημόσιο διάλογο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

edres

mnim

Δημοσκόπηση ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών
Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 % δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, όμως, ότι οι αναποφάσιστοι έρχονται... πρώτοι με 25,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23%.

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
Ποτάμι: 4%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ενωση Κεντρών: 3%
ΑΝΕΛ: 2%
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.

Bridging Europe: Μπροστά με 8,5% ο ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 8,5% έναντι της ΝΔ καταγράφει η έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe, με τους αναποφάσιστους να αναδεικνύονται σε «δεύτερο κόμμα».

Ειδικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ: 26,8%
ΝΔ: 18,3%
Ποτάμι: 6,2%
Λαϊκή Ενότητα 6,1%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,8%.
Εκτός Βουλής, σύμφωνα με την έρευνα, μένουν:

ΠΑΣΟΚ: 2,9%,
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,4%
Ενωση Κεντρώων: 2,6%.
Δε γνωρίζω/δεν απαντώ είπε το 19,8%.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.