ΚΟΣΜΟΣ

Στους 25 οι νεκροί μέχρι στιγμής

Ιταλία: Αλιευτικό υπερφορτωμένο με πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λιβύης

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ανασυρθεί είκοσι πέντε πτώματα από το ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε, σήμερα το πρωί, ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Συνολικά στο πλεούμενο φέρονται να επέβαιναν περίπου εξακόσιοι μετανάστες, ενώ μέχρι αυτή την στιγμή οι διασωθέντες είναι τετρακόσιοι. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.
Τα πρώτα πλοία που έφθασαν στο σημείο και προσέφεραν βοήθεια το πρωί ήταν ένα πλοιάριο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ένα ιρλανδικό πολεμικό πλοίο. Εντόπισαν το σκάφος με τους μετανάστες, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο, προσπάθησαν να το προσεγγίσουν με σωσίβιες λέμβους, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες φέρονται να μετακινήθηκαν, μαζικά και την ίδια στιγμή, προς την μία άκρη του πλεούμενου, προκαλώντας την ανατροπή του.
Το σημείο του ναυαγίου προσεγγίζουν δυο σκάφη του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα αναφέρει ότι «βάσει μαρτυριών των διασωθέντων, ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι βαρύτερος από τους είκοσι πέντε νεκρούς που έχουν ανασυρθεί μέχρι αυτή την ώρα».
Ο Φεντερίκο Φόσι, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είπε ότι στην περιοχή δεν επικρατούσε θαλασσοταραχή αλλά το πλοίο βυθίστηκε πάρα πολύ γρήγορα επειδή δεν ήταν ξύλινο, αλλά μεταλλικό. Πολλοί από τους μετανάστες πιθανότατα εγκλωβίστηκαν σ' αυτό.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που μετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης με το πλοίο Dignity 1, επιβεβαίωσαν μέσω του Twitter ότι «υπάρχουν πολλοί νεκροί» αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο λιμάνι θα μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι νεκροί. Τον Απρίλιο τα πτώματα είχαν μεταφερθεί στη Μάλτα και οι επιζώντες στη Σικελία.
Παρά τη σημαντική ενίσχυση που έλαβε η ευρωπαϊκή επιχείρηση Τρίτων τους τελευταίους μήνες, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούν να φτάσουν οι πρόσφυγες σε ευρωπαϊκό έδαφος καθιστούν κάθε απόπειρα ιδιαίτερα επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Το φράγμα των 200.000 αφίξεων δια θαλάσσης στην Ιταλία και την Ελλάδα αναμένεται να ξεπεραστεί εντός των επόμενων ημερών.

Φόβοι για εκατοντάδες θύματα

Ένα αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες μετανάστες από την Αφρική ανατράπηκε σήμερα στα ανοιχτά της Λιβύης και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί περίπου 100 άνθρωποι, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι SkyNews24, πιστεύεται ότι στο πλοίο επέβαιναν 700 άνθρωποι. Στην περιοχή βρίσκονται ιταλικά και ιρλανδικά σκάφη που προσπαθούν να εντοπίσουν και να διασώσουν τους ναυαγούς.

Το αλιευτικό είχε ζητήσει βοήθεια από τις λιμενικές αρχές της Κατάνης, στη Σικελία, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν το κέντρο της Ρώμης που συντονίζει όλες τις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων στα νότια της Ιταλίας.

Δύο πλοία που περιπολούσαν στη ζώνη αυτή, σε απόσταση περίπου 15 μιλίων από τα παράλια της Λιβύης, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή όπου έπλεε το αλιευτικό. Το ένα ήταν το Dignity 1 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και το δεύτερο το Le Niamh του ιρλανδικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το ιρλανδικό πλοίο έφτασε πρώτο και κατέβασε δύο λέμβους για να πλησιάσει στο υπερφορτωμένο σκάφος το οποίο όμως εκείνη τη στιγμή ανατράπηκε. Ένας εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής εξήγησε ότι τα πλοιάρια αυτά συνήθως είναι τόσο πολύ φορτωμένα που αρκεί να σηκωθούν όρθιοι ταυτόχρονα μερικοί από τους επιβάτες τους για να ανατραπούν και να βυθιστούν.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τη θάλασσα περίπου 100 άνθρωποι. Στην περιοχή σπεύδουν άλλα τέσσερα πλοία για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Το πρωί η Ναουάλ Σούφι, μια Ιταλίδα ακτιβίστρια με την οποία επικοινωνούν πολλοί Σύροι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, είχε ανακοινώσει ότι έλαβε μια έκκληση για βοήθεια από ένα πλοίο στο οποίο επέβαιναν περίπου 600 άνθρωποι. Σύμφωνα με το λιμενικό, πρόκειται πιθανότατα για το αλιευτικό που βυθίστηκε.

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με πλοία.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mina Maria 23:00 05/08/2015

    TETOIA NA GINONTE…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.