ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ποια πεδία έρχονται ανατροπές
Και τώρα το «ζουμί» της διαπραγμάτευσης - Που εστιάζουν Αθήνα και δανειστές
Όλα στο τραπέζι. Αθήνα και δανειστές τρέχουν να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα και ενώ έχουν μπροστά τους έναν τεράστιο όγκο θεμάτων για τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν έως τις 10 με 12 του μήνα. Η διαπραγμάτευση μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο «ζουμί», με τα φορολογικά ζητήματα να τίθενται πλέον επί τάπητος.
Του Βαγγέλη Δουράκη
Ανατροπές άλλωστε κυοφορούνται στο φορολογικό και κυρίως το πως θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος και του χρόνου.
«Καυτό» μέτωπο και η φορολόγηση των αγροτών, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και του ακατάσχετου ορίου σε μισθούς και συντάξεις, όπως και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
Το ασφαλιστικό έχει «ανοιχτά» τα μέτωπα για τις πρόωρες συντάξεις, την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και τον περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Αλλά και οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν θα πρέπει να αισθάνονται ...άνετα, καθώς αλλαγές έρχονται στο μισθολόγιο του Δημοσίου Τομέα, τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, το καθεστώς ομαδικών απολύσεων, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού μετατίθεται για …πολύ αργότερα.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει και το ζήτημα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ο χρόνος πιέζει καθώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για συμφωνία, καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, στις 18 Αυγούστου πρέπει να ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή.
Στην αντίθετη περίπτωση, η έκτακτη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του ευρωομολόγου στις 20 Αυγούστου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων) θα είναι μονόδρομος.
Κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης δεν διαψεύδουν αλλά ούτε επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για σκληρά μέτρα που ζητά το ... κουαρτέτο των δανειστών.
Αυτή τη φορά ωστόσο δεν μιλούν και για «μάχη», παρουσιάζοντας την εικόνα μιας «συζήτησης με επιχειρήματα και ισοδύναμα», για να καταλήξουν στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι στο τέλος «θα αποτραπούν τα χειρότερα».
Ως παράδειγμα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρει τον ΑΔΜΗΕ: ότι δηλαδή οι δανειστές αποδέχονται, σ΄αυτή τη φάση, να μπει αστερίσκος στην ιδιωτικοποίησή του και να συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση εντός των ημερών.
«Αστεία», επίσης, θεωρούν οι ίδιες πηγές τις πληροφορίες που ήθελαν να έχει ανοίξει συζήτηση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 72 έτη, ωστόσο δεν αποκηρύσσουν την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ακόμη και από 1ης Ιουλίου. Το θέμα αυτό φαίνεται να έχει «κολλήσει» σε πρακτικά ζητήματα, όπως τι θα γίνει με όσους, έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης σύνταξης με το ισχύον καθεστώς, παραιτήθηκαν ή έχουν ήδη παραιτηθεί από τις δουλειές τους για να υποβάλλουν αίτηση, ή τι θα γίνει με τους ένστολους-ένοπλους.
Στο έτερο θέμα της αγροτικής φορολόγησης, που συνιστά «καυτό» θέμα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επιμένει στο «άπλωμα» των νέων μέτρων μέσα στην επόμενη διετία και όχι στην άμεση εφαρμογή τους ώστε «να κτίζεται σταδιακά το νέο φορολογικό καθεστώς για την ύπαιθρο», όπως λένε
Στα μεγάλα «αγκάθια» ανήκουν οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές στο εργασιακό: ομαδικές απολύσεις, νέος κατώτατος μισθός και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με έμφαση στον τρόπο λήψης απεργιακών αποφάσεων.
Ως προς το Δημόσιο το πραγματικό πρόβλημα αφορά τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, καθώς τα αιτήματα για άμεση απόλυση των επίορκων με επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών και επαναφορά της αξιολόγησης στην εκπαίδευση κρίνονται, από τις ίδιες πηγές, «συζητήσιμα». Στο τραπέζι είναι και αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο δημόσιο.
Στα... «συζητήσιμα» ανήκουν και τα toolkits (εργαλειοθήκες) του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές στην αγορά προϊόντος, καθώς το δίδυμο Σταθάκης-Τσακαλώτος προχώρησαν πολύ τις συζητήσεις από τον Απρίλιο. Το περίφημο άνοιγμα των επαγγελμάτων (μηχανικών, συμβολαιογράφων κλπ) δεν θεωρείται «καυτό» θέμα, ενώ το ελληνικό επιτελείο εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση στον τρόπο διάθεσης ...του χύμα τσίπουρου!
Ο Μάριο Ντράγκι μοιάζει έτοιμος να ρίξει χρήμα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να στηρίξει την λειτουργία του, αμέσως μόλις κλείσουν οι διαπραγματεύσεις και υπογραφεί το νέο μνημόνιο.
Σε πρώτη φάση θα χορηγηθούν μέσω του ESM ειδικές εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες 10 δισ. ευρώ: Αυτές οι εγγυήσεις θα επιτρέψουν ουσιαστικά να αντικατασταθεί ο «αλμυρός» δανεισμός μέσω του ELA με κανονική χρηματοδότηση.
Αυτή την περίοδο πάντως γίνεται μια «χαρτογράφηση» της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, ώστε από τον Σεπτέμβριο να γίνουν τα «τεστ αντοχής» που θα καθορίσουν τον τελικό λογαριασμό για τις ελληνικές τράπεζες.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...