ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«Μαγικές» λύσεις για το αδιέξοδο…

Όπως ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του, κάπως έτσι είναι και το πολιτικό τοπίο σήμερα: Και δώστου θα μπορούσαμε να κάνουμε το ένα (μετάβαση σε εθνικό νόμισμα) και να θα μπορούσαμε να κάνουμε το άλλο (ντου σε Τράπεζα της Ελλάδας, στρώματα και θυρίδες) και ξεχνάμε ότι ο …κύβος ερρίφθη.

Ίσως –ελπίζω σύντομα- καταλήξουμε κάποια στιγμή ότι άλλος δρόμος δεν υπήρχε: Η προοπτική ήταν τόσο καταστροφική που τελευταία στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε το «τιμόνι» προφανώς επειδή κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σηκώσει ο ίδιος το βάρος μιας τέτοιας πολιτικής.

Και έτσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός καλώς ή κακώς αποφάσισε ότι ο μόνος δρόμος αυτή την στιγμή είναι εκείνος της παραμονής μέσα στο ευρώ. Τώρα τα βλέμματα πρέπει να στραφούν αλλού…

Μπροστά μας έχουμε μία συμφωνία που περιλαμβάνει εκατοντάδες παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν το σκηνικό, τόσο στο φορολογικό πεδίο, όσο και στο εργασιακό, το ασφαλιστικό, αλλά και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Το μεγάλο ζήτημα είναι το «λουκέτο» σε επιχειρήσεις, οι περικοπές σε μισθούς και οι απολύσεις.. Για ακόμη μία φορά στο ίδιο έργο θεατές με τους εργοδότες να τα βρίσκουν «σκούρα» λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και της παρεπόμενης έλλειψης κεφαλαίων, καθώς αφενός ουδείς τολμούσε να βάλει χρήματα στην ελληνική αγορά και αφετέρου ήρθαν και οι περιορισμοί κεφαλαίων να βάλουν «ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας…

Και πάνω σε αυτό έρχεται και η νέα φορολογική «επιδρομή»: Επί σειρά ετών τα ίδια και τα ίδια «εύκολα θύματα» σήκωναν τα βάρη και τώρα μοιάζουν εξαντλημένα και ανήμπορα να εισφέρουν το ακόμη κάτι παραπάνω.

Πως θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος για ποσά που έχουν εισπραχθεί την περασμένη χρονιά και τώρα ή χάθηκε η δουλειά ή «κουτσουρεύτηκαν» οι μισθοί; Πως θα πληρωθεί το δάνειο και ταυτόχρονα ο ΕΝΦΙΑ για ένα σπίτι που δεν μας ανήκει; Πως θα πληρωθεί το φροντιστήριο ξένων γλωσσών του παιδιού αν ανέβουν λόγω ΦΠΑ τα δίδακτρα;

Όλα δείχνουν ένα αδιέξοδο: Ποια είναι η «μαγική» λύση που μπορεί να υπάρξει με βάση την δεδομένη κατάσταση;

Εντάξει… «Μαγικές» λύσεις δεν υπάρχουν.. Μόνο «πόνος και δάκρυ».. Όμως με βάση την νέα συμφωνία θα μπορούσε να προκύψει αρχικά μία ελάφρυνση για το χρέος προκειμένου να περιοριστούν τα ποσά που καταβάλλει το Κράτος σε δανεικά χρόνο με τον χρόνο (άρα και μεγαλύτερη ευελιξία στο τι θα εξοικονομηθεί ετησίως), αλλά κυρίως πρέπει να αξιοποιηθούν τα χρήματα από το περιβόητο επενδυτικό «πακέτο» των 35 δισ.

Να πέσει με κάθε τρόπο «φρέσκο χρήμα» στην αγορά..

Επιπλέον, μπορεί κάποιοι να μιλούν για «ξεπούλημα» της εθνικής περιουσίας, όμως επιτέλους κάποτε πρέπει να αξιοποιηθούν ακίνητα και εταιρείες που έχει υπό το έλεγχό του το δημόσιο και δεν αποδίδουν..

Σε κάθε περίπτωση ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση να .. κυβερνήσει και να βρει την «φόρμουλα» για διέξοδο από τα αδιέξοδα…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.