ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ως το τέλος της εβδομάδας οι προσπάθειες συμπόρευσης

Εν αναμονή των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για την κοινή κάθοδο στις εκλογές των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ, που περιμένουν πάντως το θέμα να έχει κλείσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ως το Σάββατο, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για να αποφασίσει την πορεία του προς τις εκλογές.

Στο μεταξύ, η Φώφη Γεννηματά, αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν χάνουν ευκαιρία να επιτίθενται στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, κατηγορώντας τον πλέον ευθέως για το μνημόνιο ύψους 14 δις ευρώ που υπέγραψε αλλά και γιατί …κουρέλιασε το Σύνταγμα, όπως άφησε να εννοηθεί χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να μην προφτάσει να φτάσει στα νοικοκυριά ο «λογαριασμός» του μνημονίου πριν από τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ στρέφονται στα προβλήματα του κόσμου και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ανεργίας όπως κατατέθηκαν χθες, αλλά και η συνάντηση σήμερα της Φώφης Γεννηματά με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που προϊδεάζει για νέες προτάσεις υπέρ της επαναφοράς της λειτουργίας των τραπεζών στην προ των capital controlπερίοδο και της αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Στο θέμα των συνεργασιών πάντως, σε καλό δρόμο θεωρείται ότι βρίσκονται οι επαφές της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ενώ γρίφος παραμένει τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Και τα δύο κόμματα, πάντως, αξιώνουν σε κάθε περίπτωση την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλειά τους, απορρίπτοντας κάθε έννοια προσχώρησης. Για μία «προεκλογική συμπόρευση» μίλησε χθες και η Φώφη Γεννηματά, παραπέμποντας στο μετά τις εκλογές διάστημα για περισσότερη, ουσιαστική και προγραμματική συζήτηση.

«Οι στιγμές επιβάλλουν την ανασύνταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού», υποστήριξε και ο Φίλιππος Σαχινίδης από την πλευρά του Κινήματος,τασσόμενος ουσιαστικά υπέρ της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος-ΔΗΜΑΡ. «Υπάρχει περιθώριο και δυνατότητα συνεργασίας, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση», είπε, προσθέτοντας πως ως το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι όποιες συζητήσεις για την πιθανότητα συνεργασιών. Και ενώ στο ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν να διαφωνούν με τον σεβασμό στην αυτοτέλεια των κομμάτων, τον οποίο άλλωστε επιδεικνύουν στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ, δεν είναι λίγοι όσοι ενοχλούνται από την προοπτική και μόνο συμπερίληψης του ονόματος του Γιώργου Παπανδρέου στις λίστες της συμπαράταξης.

Για «τραυματική, διασπαστική κίνηση» του Γιώργου Παπανδρέου, μίλησε δημόσια ο «βενιζελικός» Λεωνίδας Γρηγοράκος, σημειώνοντας πως «η μεγάλη προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι να αφήσει το κόμμα να ενωθεί ξανά», παραπέμποντας στο μέλλον τη συζήτηση για τη δική του θέση. «Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ,εκτός από τους πρωτεργάτες της κίνησης, είναι ξεκάθαρο», είπε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν χρειάζεται άλλα αξιώματα, αφού έγινε πρωθυπουργός…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.