ΥΓΕΙΑ

Γενετικός παράγοντας

Πότε μια ελιά εξελίσσεται σε μελάνωμα

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η μετάλλαξη στο γονίδιο BRAF προωθεί την ανάπτυξη μιας ελιάς, όμως μέχρι σήμερα δεν είχε κατανοηθεί πλήρως γιατί κάποια στιγμή σταματά αυτή η ανάπτυξη.

Τώρα, ανακάλυψαν ότι ένας γενετικός παράγοντας είναι αυτός που αποτρέπει μια ελιά να εξελιχθεί σε επικίνδυνο μελάνωμα.

Η μετάλλαξη του γονιδίου BRAF προωθεί αρχικά την ανάπτυξη της ελιάς, παράλληλα όμως προωθεί και την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, της p15, η οποία καταστέλλει τους καρκινικούς όγκους κι έτσι δρα ως τροχοπέδη στην περαιτέρω διαίρεση των κυττάρων, εξηγεί ο Δρ Todd Ridky, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και βασικός συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Discovery.

Η ανεξέλεγκτη διαίρεση των κυττάρων κάνει μια ελιά να εξελιχθεί σε μελάνωμα, όμως η πρωτεΐνη p15 συχνά μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως η ανακάλυψη αυτή θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην εκδήλωση του μελανώματος και κατ' επέκταση στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Σκοπεύουν επίσης να μελετήσουν το ρόλο της πρωτεΐνης p15 σε άλλες μορφές καρκίνου. onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.