ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή Πατούλη στον Γιώργο Σταθάκη

SOS της ΚΕΔΕ για τα χρηματοδοτούμενα δημοτικά έργα από το ΕΣΠΑ

Στον «αέρα» βρίσκονται δημοτικά έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την οποία γνωστοποιείται το περιεχόμενο επιστολής του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.  

Ο κ. Πατούλης, στην επιστολή του, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο διακοπής των εργασιών σε συμβασιοποιημένα έργα σε δήμους όλης της χώρας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, και τον κίνδυνο να κληθούν οι δήμοι να επωμιστούν το κόστος.

Επισημαίνει, επίσης, την υποχρηματοδότηση των υλοποιούμενων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα την ύπαρξη διακοπής εργασιών για το μεγαλύτερο μέρος των εκτελούμενων έργων των Δήμων και την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-13 μέχρι την 31-12-2016.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με στοιχεία, από σχετική έρευνα της ΚΕΔΕ, σε 113 δήμους (δηλαδή το 1/3 του συνόλου της Χώρας), έχει γίνει διακοπή εργασιών σε 387 έργα συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περί τα 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, αναφέρει η ΚΕΔΕ, για το σύνολο των δήμων το συνολικό ποσό των συμβάσεων για τις οποίες οι εργοληπτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών εκτιμάται περί το 1,2 δισ. ευρώ.

Καθίσταται σαφές ότι το ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής των εταιριών για τα υλοποιούμενα έργα του ΕΣΠΑ 2007-13, λόγω της μη χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετακυλύεται προς τους δήμους, με τη δημιουργία τεράστιων ευθυνών για τις δημοτικές αρχές (δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κ.λπ.) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους, σημειώνει η ΚΕΔΕ.

Επισημαίνει δε πως ο κ. Πατούλης αναφέρει στην επιστολή του τονίζει πως «η σχετική κατάσταση τείνει να καταστεί μη διαχειρίσιμη, καθότι πλέον οι εργοληπτικές εταιρείες κινούν τις διαδικασίες της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 1418/84, απαιτώντας από τους δήμους την καταβολή της συνολικής ζημίας, που έχουν υποστεί λόγω της διακοπής των εργασιών», και ζητά από τον υπουργό, «λαμβάνοντας υπόψη τη δεδομένη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε (5 μήνες πριν τη λήξη της περιόδου επιλεξιμότητας) καθώς και την κρισιμότητα και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων αυτών, να αναλάβετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτησή τους».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.