ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία της Επιτροπής Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών

Στο 60% η κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων για εισαγωγές

Αν και έχει βελτιωθεί η ταχύτητα έγκρισης των αιτημάτων για εισαγωγές ωστόσο δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, βελτιωμένη αλλά με σημαντικά προβλήματα παραμένει η κατάσταση στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό δύο μήνες μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών από τα τέλη Ιουνίου μέχρι 18 Αυγούστου εγκρίθηκαν συναλλαγές επιχειρήσεων στο εξωτερικό συνολικού ύψους 2,97 δισ. ευρώ έναντι αναγκών ύψους 5 δισ. ευρώ δηλαδή οι ανάγκες καλύφθηκαν σε ποσοστό 60%.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, παρά τη σημαντική μείωση των ελληνικών εισαγωγών τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ύφεσης, οι μέσες μηνιαίες ανάγκες της χώρας μας από εισαγόμενα προϊόντα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, παραδοσιακά οι μήνες Ιούλιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι από τους μήνες με τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών, προσεγγίζοντας τα 4,5 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Στο διάστημα 29 Ιουνίου μέχρι και 18 Αυγούστου, εγκρίθηκαν αιτήματα συνολικού ύψους 2.976 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 725 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη διατραπεζική αγορά, τα 702 εκατ. ευρώ την ενέργεια, τα 296 εκατ. ευρώ τρόφιμα, τα 152 εκατ. ευρώ φαρμακευτικά προϊόντα και τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ αφορούσαν άλλους τομείς, όπως δαπάνες αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών, εισαγωγές πρώτων υλών, αυτοκινήτων, ένδυση - υπόδηση, είδη καπνού, παιχνίδια, βιβλία κ.ά. Συνολικά υποβλήθηκαν στην Επιτροπή 10.331 αιτήματα για έγκριση χρηματοδότησης εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 8.509, απορρίφθηκαν 332, ανακλήθηκαν 373, ενώ για 579 αιτήματα απαιτείται πρόσθετη επεξεργασία. Από τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν, 1.293 αφορούσαν αιτήματα για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ και 1.195 αιτήσεις ποσά κάτω των 150.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την 3η εβδομάδα των περιορισμών τα ημερήσια αιτήματα σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ εγκρίθηκαν αιτήματα ύψους ανάλογου των αιτημάτων που εγκρίθηκαν συνολικά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Ωστόσο η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών έχει και ορισμένες θετικές πτυχές κυρίως σε ό,τι αφορά την ώθηση στη χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών δικτύων συναλλαγών. Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, τον περασμένο Ιούλιο εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο νέες χρεωστικές κάρτες, ενώ πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως. Επίσης ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενος αλλά και στους νέους πελάτες καρτών. Παράλληλα πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής eBanking, με πάνω από 150.000 νέους χρήστες τον περασμένο Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.