ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία

Τέσσερα χρόνια μετά τον εφιάλτη του Μπρέιβικ άνοιξε ξανά η κατασκήνωση των νεαρών Εργατικών

Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, οι Νέοι Εργατικοί άνοιξαν σήμερα στο νησί Ουτόγια την πρώτη μετά την τραγωδία θερινή κατασκήνωσή τους, σε χαλαρή και εύθυμη ατμόσφαιρα.

Αποφασισμένοι να ανακτήσουν τον χώρο, οι μαθητευόμενοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες του φονικού, έστησαν τις σκηνές τους για μερικές ημέρες στο ίδιο μέρος όπου ο δεξιός εξτρεμιστής είχε θερίσει 69 ζωές στις 22 Ιουλίου του 2011.

«Είναι καλό να επιστρέφεις στο σπίτι», δήλωσε απευθυνόμενος σε εκατοντάδες νέους ο επικεφαλής της Εργατικής Νεολαίας (AUF) Μάνι Χουσάινι.

«Η 22α Ιουλίου (2011) θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορίας του Ουτόγια (...) όμως η σημερινή ημέρα θα μπει επίσης στην ιστορία του Ουτόγια», υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του και αυτή ήταν η μοναδική άμεση αναφορά στη σφαγή.

Επί μία ώρα και ένα τέταρτο, ο Μπρέιβικ πυροβολούσε εν ψυχρώ τους περίπου 600 νέους που συμμετείχαν στη θερινή κατασκήνωση της AUF, σκορπίζοντας τον τρόμο μεταξύ των εφήβων που είχαν παγιδευθεί στο νησί, το οποίο βρίσκεται στα ψυχρά νερά μιας λίμνης.

Λίγο νωρίτερα είχε ανατινάξει μια βόμβα 950 κιλών κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από εκεί, σκοτώνοντας άλλους οκτώ ανθρώπους. Καθώς οι νορβηγικές αρχές είχαν επικριθεί έντονα για έλλειψη ετοιμότητας μετά τις επιθέσεις του Μπρέιβικ, δύο σκάφη της αστυνομίας και ένοπλοι αστυνομικοί ήταν αυτή τη φορά ανεπτυγμένοι και παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση.

Τις πρώτες ώρες της κατασκήνωσης, η ατμόσφαιρα ήταν ανέμελη: ανάμεσα σε συζητήσεις και ματς ποδοσφαίρου ή βόλεϊ, οι συμμετέχοντες έμοιαζαν χαλαροί.

Συνηθισμένος στις κατασκηνώσεις αυτές στο Ουτόγια από τη δεκαετία του 1970, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανήκει στο Εργατικό Κόμμα και ήταν πρωθυπουργός όταν είχαν πραγματοποιηθεί οι επιθέσεις, ήταν επίσης παρών.
«Είναι ωραίο να ξυπνάς στο Ουτόγια και να έχεις γύρω σου τόσους στρατευμένους νέους», έγραψε στο Twitter.

Μια άλλη πρώην πρωθυπουργός, η ιστορική φυσιογνωμία των νορβηγών Εργατικών Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, για την οποία ο Μπρέιβικ είχε δηλώσει πως ήταν στόχος του στις 22 Ιουλίου 2011, επρόκειτο να φθάσει σήμερα στο νησί.

Με την ευκαιρία της επιστροφής της νεολαίας των Εργατικών, στο Ουτόγια οικοδομήθηκαν νέα κτίρια δίπλα στα παλιά. Μόνο η καφετέρια, στην οποία 13 νέοι είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή, διατηρεί επίτηδες τα ίχνη από τις σφαίρες του φονιά, για να θυμίζουν την τραγωδία που εκτυλίχθηκε εκεί.

Ορισμένοι στη Νορβηγία θεωρούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς, ακόμη και άτοπο, να οργανωθούν και πάλι τέτοιες θερινές συγκεντρώσεις στον τόπο της τραγωδίας.

Ο 22χρονος Όλε Μάρτιν Γιούουλ Σλινγκστάντλι, ο οποίος επέζησε του φονικού, δεν είναι μεταξύ αυτών. «Για μένα είναι σημαντικό να κατακτήσουμε και πάλι το νησί», δήλωσε.

Τα μέλη της Εργατικής Νεολαίας (AUF) έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% μετά το φονικό και έχουν φθάσει σχεδόν τις 14.000.

Ο δεξιός εξτρεμιστής Μπρέιβικ εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης 21 ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον, αν εξακολουθήσει να θεωρείται απειλή για την κοινωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.