ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Λαφαζάνης: Εκλογές το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Μεϊμαράκης

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών  μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, απαντώντας σε «επίσημες διαρροές» περί υπηρεσιακής κυβέρνησης χωρίς τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Είπε ότι είναι απαραίτητη η σύγκλιση όχι μόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή αλλά και για να αποφασίσει για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία να ανατεθεί η εντολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

«Απαιτείται βάσει Συντάγματος να γίνει σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και απαιτείται να υπάρχει και δεύτερη σύσκεψη για το αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής  κυβέρνησης ‏»  σημείωσε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

«Άκουσα και διάβασα μια διαρροή ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και θέλω να εκφράσω δημόσια τη θέση της ΝΔ γνώμη μας είναι και οι ειδικοί μας συνταγματολόγοι λένε ότι το Σύνταγμα απαιτεί να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, η θέση να μείνει κενή. Απαιτείται και δεύτερη σύσκεψη που μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα για το εάν συμφωνούμε ή όχι σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και εάν δεν τελικά δεν βρεθεί να αναζητήσουμε ποιος από τους τρεις προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων θα αναλάβει Προτείνω να συγκληθεί η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξάρτητα του εάν κάποιοι δεν έρθουν, τουλάχιστον να συζητήσουμε το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, υποστήριξε ότι «είχαμε μία μακρά και εποικοδομητική συζήτηση» αν και τα δύο κόμματα τα «χωρίζει άβυσσος».

Π. Λαφαζάνης: Εκλογές το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου 

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην επισπεύσει ακόμη περισσότερο τις «αυγουστιάτικες εκλογές», απηύθυνε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης, ότι καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του φεουδαρχικού μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου. «Αν η πρότασή μου βρει ανταπόκριση και πρέπει να βρει ανταπόκριση, μπορούμε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, εκτός αν είναι και αυτό στις προδιαγραφές του μνημονίου».

Αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με τον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι οι διαφορές των κομμάτων τους είναι αγεφύρωτες, ωστόσο έπρεπε να συναντηθεί μαζί του για να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Dim 17:51 25/08/2015

    Τερτίπια των Μειμαρακη και Λαφαζανη να μεταθέσουν τις εκλογες έστω και για μια εβδομάδα. Και έστω οτι το πετυχαίνουν ποιο το κέρδος τους????? . Οι εκλογες μετά την καταψήφιση σημαντικών νόμων απο μεγάλη μερίδα των κυβερνητικών βουλευτών κατέστησαν αναπόφευκτες. Η πλειονοψηφία περιορίστηκε στους 118 βουλευτές. Με 118 βουλευτές δεν υφίσταται κυβέρνηση. Άρα όσο πιο σύντομα γίνουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

  2. Dim 17:50 25/08/2015

    Τερτίπια των Μειμαρακη και Λαφαζανη να μεταθέσουν τις εκλογες έστω και για μια εβδομάδα. Και έστω οτι το πετυχαίνουν ποιο το κέρδος τους????? . Οι εκλογες μετά την καταψήφιση σημαντικών νόμων απο μεγάλη μερίδα των κυβερνητικών βουλευτών κατέστησαν αναπόφευκτες. Η πλειονοψηφία περιορίστηκε στους 118 βουλευτές. Με 118 βουλευτές δεν υφίσταται κυβέρνηση. Άρα όσο πιο σύντομα γίνουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Τα υπόλοιπα ειναι τερτίπια και εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Δεν θα ήταν κακό αν δεν ήταν καταστροφικό για τη χώρα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.