ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο ο Π.Μολυβιάτης

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζεται για αύριο με αντικείμενο το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί, τα χαρτοφυλάκια των οποίων σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος.

Συνάντηση είχε, εξάλλου, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο υπουργός νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη για άμεση σύγκλιση συνόδου κορυφής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό ξεπερνά την Ελλάδα, και παρατήρησε ότι ολόκληρη η Ευρώπη δίνει εξετάσεις, όχι μόνο η χώρα μας.

«Ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντα στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο σημείωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιοι είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν». «Τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σε ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μάς εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις, διότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

«Είναι ζήτημα ασφάλειας αλλά, κυρίως, ζήτημα ανθρωπισμού. Δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι ήδη από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Μάλιστα, ανέφερε ότι «το Σύμφωνο αυτό καταγράφει και περιγράφει την πολιτική της Ευρώπης» και υπογράμμισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί. Υπενθύμισε, δε, τη σύγκλιση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με ημερήσια διάταξη αφιερωμένη στο μεταναστευτικό, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.