MEDIA

Γερμανικός Τύπος

Ευρώ και Τσίπρα θέλουν οι Έλληνες

Ο γερμανικός Τύπος βλέπει στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών την επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην ευρωζώνη, καθώς απέρριψαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της δραχμής, αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα όμως τονίζει ότι πλέον ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι πιστωτές της Αθήνας ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα.

«Η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα μετά τις εκλογές», σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung. «Πλέον δεν υπάρχει ελπίδα για μια εύκολη λύση εξόδου από την κρίση χρέους», προσθέτει.

Αυτές οι εκλογές απέδειξαν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ότι η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιανθεί εντός της ευρωζώνης και έχει κατανοήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να σωθεί.

«Έπειτα από αυτή την Κυριακή έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να ανοικοδομηθεί η χώρα, αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική», καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

«Οι Έλληνες προσέφεραν μια δεύτερη θητεία στον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει», τονίζει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche.

Πάντως το περιοδικό τονίζει ότι ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που υπογράφει ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και παρόλα αυτά επανεκλέγεται.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αρκετά προβλήματα μπροστά του. Οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας αναμένουν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό τα συμφωνηθέντα και ο Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι παίρνει σοβαρά υπόψη του τις δεσμεύσεις του.

«Οι διεθνείς πιστωτές πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα (…) Αν ο Τσίπρας δεν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού των πιστωτών θα μπορούσε να τεθεί γρήγορα και πάλι στο τραπέζι ένα grexit. Η αξιοπιστία της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρας ενδέχεται να δοκιμαστεί πιο γρήγορα απ’ όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος», καταλήγει το περιοδικό.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θράμβευσε στις εκλογές, όμως οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν του αφήνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία: Τώρα δεν χρειάζεται να επιθυμεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μπορεί να επικεντρωθεί στη χώρα του», τονίζει το περιοδικό Spiegel.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί πλέον να βάλει τη δική του υπογραφή στις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά το περιοδικό, το οποίο προσθέτει ότι ο Τσίπρας μπορεί να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που διαθέτει και να αποδείξει ότι παρά τις απαιτήσεις των πιστωτών επιλέγει ο ίδιος την πολιτική που ακολουθεί.

«Και με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχει μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση (…) Όσο πιο πραγματιστής εμφανιστεί ο Τσίπρας τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να κερδίσει υποχωρήσεις από τους εταίρους του», σημειώνει το Spiegel.

Ο Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της taskforce, εκτιμά μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει χρόνο να χαρεί τη νίκη της, καθώς έχει πολλά να κάνει.

Πάντως ο Μπάστιαν υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του για τρίτη φορά, ενώ προσθέτει ότι οι εκλογές απέδειξαν ξεκάθαρα ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

«Πολλοί Έλληνες έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς πιστεύουν ότι, αντίθετα με τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, πολέμησε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές», εξηγεί ο ίδιος.

Τέλος, η Die Welt τονίζει ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα των εκλογών αυτών είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.