ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με μελέτη

Γαλλία: Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί στον καπνό παρουσιάζουν περισσότερες συμπεριφορικές διαταραχές

Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου πριν και μετά τη γέννησή τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάζουν συναισθηματικές διαταραχές (για παράδειγμα, υπέρμετρη νευρικότητα) ή κακή συμπεριφορά (να είναι εριστικά και ευέξαπτα), σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5.200 παιδιών, μαθητών του δημοτικού.

Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι γενικά γνωστές: τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι καπνιστών έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα ενώ αν η μητέρα καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το μωρό μπορεί να γεννηθεί με μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό. Όπως οι επιπτώσεις του καπνού στη συμπεριφορά δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο ερευνών Insem.

«Η έκθεση των παιδιών στον καπνό κατά την εγκυμοσύνη και μετά τη γέννησή τους διπλασιάζει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπεριφορικές διαταραχές» ανέφερε η Ιζαμπέλα Ανέσι Μαεζάνο, η διευθύντρια του Ινσέρμ/Πανεπιστημίου Πιερ και Μαρί Κιουρί. Τα συμπεράσμα της έρευνας αφορούν παιδιά κάτω των 10 ετών που φοιτούν στο σχολείο.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι το 13% των παιδιών παρουσίαζαν συμπεριφορικά προβλήματα και το 15% συναισθηματικές διαταραχές, ανεξαρτήτως αν είχαν εκτεθεί ή όχι στον καπνό του τσιγάρου.

Το ένα στα πέντε παιδιά είχαν εκτεθεί στον καπνό τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (η μητέρα τους ήταν καπνίστρια) όσο και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με τα νοσοκομεία έξι γαλλικών πόλεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.