ΚΟΣΜΟΣ

Ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF

H Σακίρα καλεί τους ηγέτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία

Η Σακίρα ένωσε τις δυνάμεις της με την UNICEF για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF, η Σακίρα, κάλεσε σήμερα τους παγκόσμιους ηγέτες να επενδύσουν στην ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, στον απόηχο νέων επιστημονικών δεδομένων που δημιουργούν μια επαναστατική αλλαγή στην κατανόησή μας για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στέρησης και του άγχους στους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους των μικρών παιδιών.

«Περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο και 161 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια κάτω των πέντε ετών είναι σωματικά και νοητικά υπανάπτυκτα λόγω έλλειψης φροντίδας και σωστής διατροφής. Κάθε χρόνος που περνάει χωρίς να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία και δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που αφορούν στα ζητήματα αυτά, θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια παιδιά να γεννηθούν στον ίδιο κύκλο της φτώχειας και της έλλειψης ευκαιριών. Η UNICEF και εγώ ενώσαμε τις δυνάμεις μας και είμαστε σήμερα εδώ γιατί το να επενδύσουμε από νωρίς στα παιδιά είναι ένα επείγον ζήτημα και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χάσουμε», δήλωσε η Σακίρα.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με σχεδόν 1.000 νευρικές συνδέσεις να πραγματοποιούνται κάθε δευτερόλεπτο. Αυτές οι πρώιμες συνδέσεις αποτελούν τη βάση της υγείας και της ευημερίας του παιδιού, συμπεριλαμβανομένης της δια βίου ικανότητάς του να μαθαίνει, να προσαρμόζεται στις αλλαγές και ν’ αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των παιδιών κάτω των 5 ετών που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μεγαλώνουν σε περιβάλλον και καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν αυτή την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης.

«Αυτό που μαθαίνουμε για όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ενός παιδιού - εάν το σώμα του τρέφεται καλά, αν το μυαλό του τονώνεται, εάν προστατεύεται από τη βία - πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά και τον τρόπο που μπορούμε να δράσουμε», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ. Και συμπλήρωσε: «Για να δώσουμε σε κάθε παιδί μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή, πρέπει να επενδύσουμε νωρίς, να επενδύσουμε με ισότητα και να επενδύσουμε έξυπνα. Όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στην υγεία, τη διατροφή και την προστασία».

Η Σακίρα, συμμετείχε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, τον Εκτελεστικό Διευθυντή της UNICEF Άντονι Λέικ, τον Διευθυντή του Κέντρου Παιδικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δρ. Τζακ Σόνκοφ και ηγέτες από τον επιχειρηματικό κόσμο, σε μια εκδήλωση για την ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Η εκδήλωση αποτελεί προοίμιο της ανακοίνωσης αυτή την εβδομάδα των νέων στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν επίσημα την ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας ως μέρος της ατζέντας για το 2015 και μετά.

Η ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, παρέχει ένα φυσικό σύνδεσμο μεταξύ των νέων παγκόσμιων στόχων, παράγοντας ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φτώχειας, τη βελτίωση της υγείας και της διατροφής, την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη μείωση της βίας.

«Το να μετατρέψουμε τη νέα αυτή αντίληψη σε δράση μπορεί να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων εκ των πλέον μειονεκτούντων παιδιών», δήλωσε ο Λέικ. Και πρόσθεσε: «Η γνώση είναι αδιάψευστη. Το ηθικό επιχείρημα είναι ισχυρό. Το επιχείρημα των επενδύσεων είναι πειστικό. Η δυναμική των Στόχων για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι με το μέρος μας. Και η εξουσία για να ενεργήσουμε είναι στα χέρια μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.