ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η χαμηλή πτήση της «Λαϊκής Ενότητας»

Το παιχνίδι κρατάει πάντοτε ενενήντα λεπτά. Ποτέ λιγότερο. Η Λαϊκή Ενότητα, αϕού έδρεψε τις πρόσκαιρες δάϕνες της υπερπροβολής, προσγειώνεται πλέον στην επικοινωνιακή «κανονικότητα». Ο Παναγιώτης Λαϕαζάνης και οι θορυβώδεις σύντροϕοί του μοιάζουν πια, όλο και περισσότερο, με ομάδα που σπατάλησε την ορμή της στο πρώτο ημίχρονο και αγκομαχά χωρίς δυνάμεις να ολοκληρώσει το παιχνίδι.

Υπάρχουν πολλοί που προεξοϕλούσαν την εξέλιξη, χωρίς να περιμένουν το πόρισμα των δημοσκοπήσεων. Όσοι παρακολουθούν συστηματικά τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν ότι οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν αντιστοιχούσαν στη «μεγάλη εικόνα». Μπορεί η «Αριστερή Πλατϕόρμα» να απολάμβανε την ισχύ του 30% στα όργανα του κόμματος, να επέβαλε λύσεις ή να μπλόκαρε εξελίξεις που δεν ήταν της αρεσκείας της, η σχέση της ωστόσο με τον «έξω κόσμο», την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν - και ούτε θα μπορούσε να είναι για μια σειρά παραγόντων - προνομιακή.

Παρ΄όλα αυτά, η «Λαϊκή Ενότητα», από τη δημιουργία της κιόλας, επιχείρησε να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι εκπροσωπεί τις διαθέσεις του όλου και αυθεντικού ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό και αναμενόμενο... Το λάθος ήταν ότι, αντί να επενδύσει στη δικαιολογημένη απογοήτευση της αριστερής κοινής γνώμης για τη στροϕή του κόμματος, επέλεξε να εμϕανισθεί ως το κόμμα της δραχμής, με αποτέλεσμα να αποκοπεί από ευρύτατες μερίδες πολιτών, που αντιλαμβάνονται ότι η επιστροϕή στο εθνικό νόμισμα σηματοδοτεί τη βαλκανοποίηση και την καταστροϕή της χώρας.

Θεωρητικά, ο Λαϕαζάνης και οι συν αυτώ θα μπορούσαν να διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας με τους αριστερούς που δυσκολεύονται να αϕομοιώσουν την πολιτική στροϕή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που εξακολουθούν να τον στηρίζουν,έστω και απρόθυμα. Υιοθετώντας, ωστόσο, μια πολιτική ρήξης σε όλα τα επίπεδα – μόλις προχθές η «Ίσκρα» έγραϕε ότι «ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν ήδη συναινέσει στο σχηματισμό οπερετικών κυβερνήσεων, υποχειρίων των Βρυξελλών» - ανατινάζουν κάθε γέϕυρα, λειτουργώντας περισσότερο ως πόλος συσπείρωσης του στερεώματος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς – αν και όχι όλης – και λιγότερο ως κόμμα που διεκδικεί σοβαρό μερίδιο της αριστερής κοινής γνώμης. Η διολίσθηση αυτή, σε συνδυασμό με τα συνεχή πυρά του ΚΚΕ, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τις χαμηλές μέχρι στιγμής δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος Λαφαζάνη, αν και αυτό που θα προσδιορίσει τελεσίδικα την πολιτική του μοίρα είναι μόνο η κάλπη.

Υ.Γ.: Το αξιοπερίεργο του πράγματος είναι ότι, παρά τη διαπιστωμένη αδυναμία της "Λαϊκής Ενότητας" να προσεγγίσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παραμένει εγκλωβισμένος στη λογική της "μικρής εικόνας". Ασχολείται, έτσι, μέχρι στιγμής, περισσότερο με τη διαχείριση των εσωκομματικών του και λιγότερο με το άνοιγμα σε στρώματα που επικροτούν τη μετατόπισή του σε θέσεις πιο ρεαλιστικές, παρά το γεγονός ότι η προσέλκυση των στρωμάτων αυτών μοιάζει για τον ίδιο πιο αναγκαία παρά ποτέ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. αμμ 12:00 15/09/2015

  Ο κύριος Μαχαίρας μετά την απόλυτα επιτυχημένη πορεία του κόμματός του, δηλαδή της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ως φαίνεται εαυτόν ως τον πλέον κατάλληλο να κάνει συστάσεις σέ άλλα Αριστερά Κόμματα. Αξίζει να σημειωθεί το σκανδαλώδες σπρώξιμο του κόμματος αυτού σε ΟΛΑ τα μνημονιακά χρόνια αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα από όλα τα συστημικά μέσα, καθότι ουδέποτε υπήρξε επικίνδυνο για την καθεστηκυία τάξη, παρά την χρήση της ταλαίπωρης πλέον στις μέρες μας της λέξης «Αριστερά». Καθεστωτική Αριστερά θα έπρεπε να λέγεται.

  1ον. Από που βγάζετε κύριε Μαχαίρα τα ακλόνητα συμεράσματά σας για τα ποσοστά της ΛΑΕ; Από τις δημοσκοπήσεις; Μήπως θυμάστε τι ποσοστό έδιναν αυτές για το ΟΧΙ, καθώς επίσης και γιά άλλα «ενοχλητικά» για το σύστημα κόμματα πχ ΑΝΕΛ;

  2ον. Ο κόσμος ΒΟΑ ότι την τελική έκβαση αυτών των βουβών εκλογών θα κρίνουν οι αναποφάσιστοι οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί δηλ. που αποτελούν την κύρια δεξαμενή απ΄την οποία μπορεί να αντλήσει η ΛΑΕ. Πως προεξοφλείτε κύριε Μαχαίρα ότι αυτοί δεν θα ψηφίσουν ακόμα και μαζικά την ΛΑΕ; Από που βγάλατε το συμπέρασμα σας, για να φωτιστούμε κι εμείς; ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζουν, άρα ΛΑΕ και ΚΚΕ θα είναι οι πιθανοί αποδέκτες έτσι δεν είναι;

  3ον) Μας μιλάτε για τη Δραχμή. Ε λοιπόν το ταμπού Δραχμή πρέπει κάποτε να εκλείψει. Διότι όταν η κα Λεπέν μιλάει για έξοδο απ΄το Ευρώ, όλα καλά, όταν το Ην. Βασίλειο κάνει δημοψήφισμα για έξοδο από Ευρ. Ένωση, είναι δικαίωμά τους, όταν το αναφέρει ο κ. Σόιμπλέ επίσης, ενώ για την Ελλάδα είναι Τζιζ, το μεγαλύτερο ταμπού των μνημονιακών χρόνων. Ακόμα και ως πίεση να το πάρεις σε ένα μη Κυβερνητικό Κόμμα καλό θα έκανε ως πίεση προς τους Δανειστές, η Αριστερή λογική αυτό λέει. Και κάτι ακόμα: Έχετε δεί τι ποσοστό βγάζουν οι δημοσκοπήσεις για τους πολίτες που θέλουν την έξοδο απ΄το Ευρώ; Γιατί μας το αποσιωπάτε λοιπόν;

  Για να ολοκληρώσω: Το άρθρο σας είναι, λυπάμαι να πω μεροληπτικότατο. Μην προκαλείτε τους πολίτες τόσο πολύ. Μην αποσιωπάτε τόσα πολλά. Ιδιαίτερα από αριστερές πέννες σαν κι εσάς, θα περιμέναμε μία πολύ πιό αξιοπρεπή και αμερόληπτη ανάλυση.

  Η ΛΑΕ σ΄αυτά τα πρώτα της βήματα αποτελεί ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το θέλετε ή όχι ο κόσμος της ήταν η Ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, το κουκούτσι. Είναι ένα μεγάλο μέρος και πυρήνας των ψηφοφόρων του ΟΧΙ, κάτι που κατά βάθος γνωρίζετε. Ο Π. Λαφαζάνης σας αρέσει ή όχι με τα όποια συν και πλην του αποτελεί την υπενθύμιση του ήθους της Αριστεράς και της αντοχής της. Η δε Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι από μόνη της ΄Ενα Κόμμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η λύσσα με την οποία την πολεμάνε δεν έχει να κάνει ούτε με θέματα καλής συμπεριφοράς, ούτε με διαδικαστικά. Έχει να κάνει με το ότι εννοεί μέχρι τελείας αυτά τα οποία λέει. Παρακολουθήστε στα κανάλια: σε όσες δημοσκοπήσεις βγάζει υψηλό ποσοστό η ΛΑΕ (γιατί υπάρχουν και τέτοιες) και μάλιστα στην αρχή όλη την έδειχναν ότι δεν μπαίνει στη Βουλή ενώ τώρα κανείς, όλοι οι συστημικοί δημοσιογράφοι το προσπερνούν με ΣΙΩΠΗ. Παραλείψατε δε να μας πείτε ότι ακόμα και οι δημοσκοπήσεις ΑΝΟΔΟ δείχνουν που είδατε εσείς τη στασιμότητα; Η ΛΑΕ θα αποτελέσει ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ των εκλογών αυτών, και όλοι οι αναλυτές σαν κι εσάς θα έπρεπε να είναι πιό προσεκτικοί μετά τα μόλις πρόσφατα στραπάτσα τόσο των καναλιών όσο και των δημοσκόπων. Προσοχή λοιπόν γιατί η Κυριακή είναι μεθαύριο. Ο Έλληνας πολίτης δεν είναι αυτό πού ήταν.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.