ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά τον καλό ...βαθμό δίνουν οι Βρυξέλλες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για ...καθυστερήσεις κόστους 3 δισ. ευρώ

Αν και οι Βρυξέλλες δίνουν μέχρι στιγμής «καλό βαθμό» -σύμφωνα με τις πληροφορίες- στην υπηρεσιακή κυβέρνηση όσον αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά και την προετοιμασία των «φακέλων» που πρέπει να βρει έτοιμους το νέο κυβερνητικό σχήμα, η Ουάσιγκτον αρχίζει να μιλά για μετάθεση της αξιολόγησης από τους θεσμούς: Μια μετάθεση που θα «κοστίσει» 3 δισ. ευρώ στην Αθήνα!

του Βαγγέλη Δουράκη

Ο γνωστός στους Έλληνες Πολ Τόμσεν εξέφρασε την άποψη πως οι εκλογές θα καθυστερήσουν την πραγματοποίηση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, σπρώχνοντας έτσι προς τα πίσω και την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Σε ενημέρωση προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν εκτίμησε ότι οι κάλπες και ο χρόνος που αναμένεται να απαιτηθεί για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα οδηγήσουν πιθανότατα σε καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει τρεις άμεσες συνέπειες:

- Το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα εξοφλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες ως τον Οκτώβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά πιθανότατα θα δημιουργήσει και νέες τέτοιες οφειλές

- Θα μετατεθεί η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία προϋποθέτει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

- Θα παραμείνει στον «αέρα» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο θέλει πριν πάρει τις αποφάσεις του να διευθετηθεί προηγουμένως το θέμα του χρέους. Πάντως, τα 1,5 δισ. ευρώ που καλείται να αποπληρώσει η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο προς το ΔΝΤ έχουν διασφαλιστεί, αλλά θα χρειαστούν 451 εκατ. ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ στις 13 Οκτωβρίου. Όπως και να έχει από την στιγμή που αυτή την περίοδο δεν δεν υπάρχει δυνατότητα νομοθέτησης, το ενδιαφέρον στρέφεται στην έγκαιρη προετοιμασία των "φακέλων" του Σεπτεμβρίου, που θα πρέπει να ... "κλείσουν" με το που θα ανοίξει η νέα Βουλή από την 1η Οκτωβρίου.

Οι «φάκελοι» αυτοί είναι:

- Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να παρέχεται το ιστορικό συναλλαγών σε βάθος 10 ετών. Αυτό θα επιτρέψει στους ελεγκτές της εφορίας να έχουν πρόσβαση σε αναλήψεις και καταθέσεις των τελευταίων 10 ετών. Πρόσβαση σε αυτό το μητρώο θα πρέπει μέσα στον Σεπτέμβριο να αποκτήσει και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

- Η θέσπιση νέων ποινικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη. Οφείλουμε να τροποποιήσουμε το "ποινολόγιο" της εφορίας, να καταργήσουμε όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και να θεσπίσουμε άλλα "κατάλληλα" για τις "απλές αλλά σοβαρές" παραβάσεις όπως η μη έκδοση αποδείξεων.

- Η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να καταστεί πλήρως λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

- Η σύνταξη του σχεδίου για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών, καθώς και των αιτήσεων επιστροφής φόρου και συνταξιοδότησης. Ο συνολικός λογαριασμός εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

- Ο προσδιορισμός των λεπτομερειών για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) από 1ης Απριλίου 2016.

- Η σύνταξη του «χάρτη πορείας» για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων.

- Η νομοθετική έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του «ΟΑΣΑ - Συγκοινωνίες Αθηνών» όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

- Η σύνταξη του «χάρτη πορείας» για την εφαρμογή στην πράξη του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στις 22 Ιουλίου. Ζητούμενο, να ετοιμαστούν προτάσεις για τη μείωση του τεράστιου αριθμού των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

- Η εξασφάλιση του δικαιώματος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές διοικητικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων και φορολογικών, ένα θέμα που θέμα θεωρείται ευαίσθητο καθώς μπαίνουν και ζητήματα φορολογικού απορρήτου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.