ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μέχρι την άλλη φορά θα έχει γίνει άλλο ένα ΠΑΣΟΚ πολλαπλώς επί τω χειρότερω!

Αναντίλεκτα, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ιστορικό πολιτικό κόμμα που πρόσφερε πολλές και σημαντικές υπηρεσίες προς τη χώρα. Αν θέλουμε, μάλιστα, να εστιάσουμε, -ήγουν, να δούμε τη μεγάλη εικόνα ολόκληρης της μετά τη μεταπολίτευση εποχής, και δεν σταθούμε με προκατάληψη και άλλους συμπλεγματικούς γογγυσμούς απέναντί της (βγάζοντας ο καθένας τα «δικά του συμπεράσματα» ή μένοντας στην τελευταία περίοδο σκληρής διακυβέρνησης από τον Αντ. Σαμαρά), θα διαπιστώσουμε με ενάργεια ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν το κατεξοχήν ελληνικό ευρωπαϊκό κόμμα που, αφού ενέταξε ως κεντρική στρατηγική επιλογή του την Ελλάδα στην Ευρώπη, εργάστηκε με επιμονή, -ίσως, και με κόστος που δεν του αναλογούσε-, προκειμένου, να υπερασπίσει αυτή – τούτη τη επιλογή του. Ωστόσο, οιονεί, στάθηκε άτυχη, καθώς,  παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου στη πολιτική ζωή της χώρας υπήρξε ολότελα καταλυτική, εκτοπίζοντάς την, έτσι, καθοριστικά, από τους πρωταγωνιστικούς πολιτικούς ρόλους που η ίδια επιδίωκε.

Πέραν, όμως, από τον Ανδρέα Παπανδρέου που, πράγματι, συνέτριψε κάθε αντίσταση και διείσδυσε αποτελεσματικά σε όλους τους χώρους διαμορφώνοντας την πολιτική του ηγεμονία, η Νέα Δημοκρατία είχε να αντιμετωπίσει τα αρνητικά δομικά συστατικά που κληρονόμησε από τα προηγούμενα από αυτήν συντηρητικά κόμματα (βλ. ΕΡΕ, ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ) : οι κλειστές έως ανύπαρκτες δημοκρατικές διαδικασίες, ο παλαιοκομματισμός  και η οικογενειοκρατία –αφ’ εαυτού αρχέτυπα οργανωτικά χαρακτηριστικά των εγχώριων συντηρητικών κομμάτων-, επικυριάρχησαν ξανά στις γραμμές της διαμορφώνοντας το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας – και πάντως  πλαίσιο λειτουργίας που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο φιλελεύθερο – Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης-, που φτάνει σαν σκελετός ως τις μέρες μας. Επιπλέον, κι αυτό αποτελεί το χειρότερο όλων, ουδέποτε έγινε σοβαρή και συντεταγμένη πολιτική προσπάθεια να υπερβεί αυτό το νοσηρό πλαίσιο, καθώς, αυτό – τούτο, το ίδιο το πλαίσιο, αποτελούσε για όλους ένα… «βολικό πλαίσιο» : μια κατεύθυνση (μα κυρίως εσωτερική αντίληψη – θεώρηση περί πολιτικής), που κανείς τους δεν ήθελε να χτυπήσει, να αποδομήσει μερικώς ή να καταστρέψει, διότι, αείποτε, και «από τα πάνω προς τα κάτω», τους επιβράβευε και τους βόλευε όλους!

Όθεν, έχει απόλυτα δίκιο ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν κάνει συνεχώς λόγο για «γερασμένο κόμμα» : για ένα κόμμα που έχασε απελπιστικά τους νέους, αλλά, και άλλα προνομιακά κομμάτια του αστικού χώρου (που σήμερα τα αθροίζει ακόμη και η Αριστερά) και, ουσιαστικώς, αν δεν αλλάξει, είναι καταδικασμένο να πεθάνει. Ασφαλώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι ο πλέον κατάλληλος δια να ομιλεί περί αυτών (καθώς είναι πολιτικός διάδοχος του Κωστ. Μητσοτάκη – μιας πολιτικής οικογένειας εκατό χρόνων), εν τούτοις, ακουμπά  απροσδόκητα τον πυρήνα του προβλήματος : βάζει, έστω αυτοσαρκαζόμενος  και αυτοαναλυόμενος, τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, κινδυνεύοντας, πάραυτα, να αυτοδικαιωθεί  δια… της ήττας και της προσωπικής αποδοκιμασίας. Διότι, αυτό – τούτο, ακριβώς, που θα κρίνει την προσωπική τύχη του πρ. υπουργού, είναι που θα κρίνει (επαλλήλως), και το μέλλον και την όποια προοπτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσεως : Θα μπορέσει άραγε, τούτη τη φορά, να υπερβεί τον εαυτό της και να προτάξει ένα στίγμα που θα συνθέτει πραγματικά τις ανάγκες και τις αντιλήψεις του νέου αστικού κοινωνικού χώρου ή θα επιμείνει στα γνωστά θέσφατα και πατριαρχικά τερτίπια του παρελθόντος που την έφεραν στην κατάσταση που την έφεραν; Όποια απάντηση και αν δοθεί, πάντως, τούτο είναι το μόνο σίγουρο: άλλη φορά και … «δεύτερη ευκαιρία» ερωτήσεως δεν έχει. Διότι, την άλλη φορά η Νέα Δημοκρατία (αν υπάρχει με το ίδιο όνομα και τα ίδια χαρακτηριστικά), θα έχει γίνει άλλο ένα ΠΑΣΟΚ πολλαπλώς επί τω χειρότερω…

 

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΙΚΟΣ Μ. 22:10 01/10/2015

    Ζήτω Tο φωφοβενιζελικό Πασοκ alex που το κρατάει ο μαυροπροπαγάνδιστής ο λαλιώτης στα …. χέρια του,. μα΄λλον έχει πολύ δίκο ο Κώστας Σ.

  2. ΝΒ 20:23 01/10/2015

    Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ…

    ‘’Αγόρασε’’ χιλιάδες φανατισμένους ψήφους για να πάρουν εξουσία .
    Γράφει ο Ν βράχος
    ΠΟΣΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’???
    Κατέστρεψαν την προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να ανταπεξέλθει στα τρομακτικά οικονομικά προβλήματα, οδήγησαν σε αποτυχία το ΜΝΗΜΟΝΙΟ αρνούμενοι να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ τις υποχρεώσεις τους, δημιουργώντας επί πλέον ανάγκη για χρήματα, που λογικά θα έμπαιναν στα ταμεία και έτσι τα χρήματα του μνημονίου ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΑΝ να καλύψουν τις νέες υποχρεώσεις του κράτους , και σήμερα η πολιτική συμμορία , τους ‘’αποζημιώνει’’, όπως τους είχε υποσχεθεί, με 100 δόσεις αποπληρωμής!!!! για όσα έπρεπε να πληρώσουν τότε, για να μη ουσιαστικά χρεοκοπήσουμε.
    Κρατούν τις υποσχέσεις τους σε δεξιούς και ‘’αριστερούς’’ κι όσους ακόμη παραπλανήθηκαν και δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους .
    *ΔΕΝ πλήρωσαν τότε που έπρεπε , έπεσε η κυβέρνηση και σήμερα ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ουσιαστικά να..πληρώσουν σε δέκα χρόνια, ή , σε 100 δόσεις, όσα θα πλήρωναν έγκαιρα και δεν θα βρισκόμαστε στο βάθος της καταστροφής και της ζητιανιάς.
    *Έτσι φτάσαμε εδώ που ‘’φτάσαμε’’ !
    Ποτέ, στη πολιτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, μία αντιπολίτευση δεν δημιούργησε και σύλλογο άρνησης των υποχρεώσεων του πολίτη προς το δημόσιο, προκειμένου η πίεση αυτή να αναγκάσει την νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση να βρεθεί σε οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο. Μόνο Απάτριδες και ΑΘΕΟΙ μπολσεβίκοι, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτή την τακτική, προκειμένου να ‘’συνυπάρξουν’’ στην ανέντιμη παραπληροφόρηση, μάζες αδύναμων οικονομικά πολιτών, ώστε με την κατάλληλη προπαγάνδα και παρότρυνση να πέσουν στην κομματική παγίδα της αντεθνικής αντιπολίτευσης αρχικά ως διαφωνούντες και τελικά ως αντιπολιτευτικά ομοφρονούντες.
    *‘’ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ’’:
    Πόσο ανθέλληνας μπορεί να είσαι, ώστε να αγωνίζεσαι συνειδητά για την καταστροφή της πατρίδας σου, το μέλλον των παιδιών σου, προκειμένου να επιτύχεις την κομματική σου πρόσκαιρη, βρόμικη και ανέντιμη κατάληψη της εξουσίας?
    **Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα, αν ακούγατε τη φωνή της λογικής επίκλησης του Γιώργου Παπανδρέου και τη φωνή του εθνικού κινδύνου της πατρίδας μας, αν ΒΟΗΘΟΥΣΑΤΕ να επιτύχει το πρώτο μνημόνιο, στο οποίο προσφύγαμε, ύστερα από αλόγιστη σπατάλη και κακοδιαχείριση της πενταετίας (2004-2009), και το οποίο «ΒΟΥΛΙΑΞΕ» λόγω απόκρυψης των δημοσιονομικών μεγεθών από την κυβέρνηση του άνανδρου και επαίσχυντου τυροπιτολάγνου, αφού, αντί βοήθειας και συμπαράστασης, μέχρι και σύλλογο «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», φτιάξετε οι δύο ανέντιμοι ουλαμοί της κομματικής διαπλοκής και της προσωπικής ανεντιμότητας, ενισχυόμενοι από όλους τους..Ελληναράδες?

  3. Οχι δεν φταίει το πασοκ alex. Φταίει ο Τάγκας που αναζητά ακροατήριο πέρα από το πασοκ και συ που δεν γνωρίζεις καλά την ελληνική γλώσσα αφού την διδάχτηκες επι πασοκ. Τότε που καταργήθηκε τελείως η γλώσσα. Τυγχάνω και φιλόλογος alex αλλά και λίγο μαθηματικός. Γι’ αυτό δεν είμαι πια πασοκ. Μ’ αρέσει περισσότερο ο Γιώργος και οι τίμιοι και όχι οι κωλοτούμπες.

  4. alex 11:31 01/10/2015

    Για την εκτέλεση της ελληνικής γλώσσας φταίει το πασοκ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.