ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άλλοι ανακοίνωσαν, άλλοι ετοιμάζονται

Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Βορίδης και Τζιτζικώστας για το γαλάζιο θρόνο

Τέσσερις διεκδικητές, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές, φαίνεται ότι θα μπουν στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκπνέει την Παρασκευή, υπάρχει χώρος για μπλόφες αλλά και προσπάθειες υπονόμευσης των αντιπάλων αλλά και περιθώριο, όχι σημαντικό πάντως, και για μία ακόμη υποψηφιότητα.

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το βράδυ του Σαββάτου, μοιάζει να είναι η παράφρων μεταβλητή του συστήματος, μέχρι αυτή την ώρα. Διότι η αντισυμβατική του υποψηφιότητα, τόσο ως προς το νεαρό της ηλικίας όσο και ως προς το κώλυμα εκλογιμότητας που έχει για τη Βουλή (σ.σ. Αλλά όχι για την Πρωθυπουργία) μέχρι τα μέσα του 2019, συνιστούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο κ. Τζιτζικώστας επενδύει στο αίτημα ανανέωσης που διατρέχει την ελληνική κοινωνία και τη γαλάζια βάση αλλά και στις δύο ανταρσίες που επιχείρησε το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη πριν από ένα και πλέον έτος όταν αψήφισε την απόφαση του Αντωνη Σαμαρά να προτείνει το Γιάννη Ιωαννίδη για υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κατέβηκε ως αντάρτης και σάρωσε τον αντίπαλό του. Η δεύτερη, μόλις προχθές, όταν επέλεξε να μην ακούσει την συμβουλή του κ. Κώστα Καραμανλή να παραμείνει στην Περιφέρειά του, καθώς η μάχη θα είναι κοινοβουλευτική, και να αναμείνει μια επόμενη ευκαιρία. Η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα έχει όλες τις προϋποθέσεις να μεταβάλει του συσχετισμούς στην κούρσα διαδοχής.

Αυτός που εμφανίζεται ο πλέον ισχυρός διεκδικητής είναι ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Παρα το νέο μνηστήρα που προστέθηκε στην εξίσωση, ο κ. Μεϊμαράκης μοιάζει να μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία από τη βάση. Συνεργάτες του έστελναν χθες σήμα ότι η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη είναι ζήτημα ωρών ενώ θεωρείται ότι ο υπηρεσιακός Πρόεδρος θα επενδύσει στην εικόνα του εγγυητή της ενότητας και της ομαλής πορείας του κόμματος αλλά και ενός κοινοβουλευτικού που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Πρωθυπουργό. Στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη συσπειρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του καραμανλικού συστήματος αλλά και σειρά κορυφαίων όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας κ.α.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι και αυτός που ανακοίνωσε πρώτος την υποψηφιότητά του, έχει αρχίσει κανονική προεκλογική εκστρατεία. Σε δηλώσδεις του, ο κ. Μητστάκης κάνει λόγο για μία ευωπαϊκή Νέα Δημοκρατία («στη Νέα Δημοκρατία χωράνε στελέχη & πολίτες που στις εκλογές επέλεξαν κόμματα μετάξυ της Νέας Δημοκρατίας &του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε) ενώ πρεσβεύει την εμπέδωσε κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας στο κόμμα, καθώς όπως αναφέρει «θέλω μια ΝΔ που δεν θα διοικείται από τον αρχηγό και την παρέα του πίσω από κλειστές πόρτες».

Τις υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να κατέλθει στην κούρσα συγκεντρώνει και ο κ. Μάκης Βορίδης, που θα επιδιώξει να εκφράσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και, ατύπως, εξωθείται στην υποψηφιότητα και λόγω της δήλωσης του Αδ. Γεωργιάδη ότι εάν δεν κατέβει ο Βαρίδης θα είναι υποψήφιος ο ίδιος.

Δεν αποκλείεται, τέλος, να υπάρξει και 5ος υποψήφιος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Matrix24, ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο βουλευτής Α' Αθηνών Βασίλης Κικίλιας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.