ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Προειδοποιεί η αρμόδια Διεθνής Επιτροπή

Παραμένει το πρόβλημα της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική

Η δημιουργία μιας μεγάλης τρύπας όζοντος πάνω από την Ανταρκτική συνεχίζεται, προειδοποιεί με ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος -πρόεδρος της οποίας είναι ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Χρήστος Ζερεφός- με αφορμή την 30ή επέτειο της Συνθήκης της Βιέννης για την προστασία του όζοντος.

Η 16η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Στιβάδας του Όζοντος, σε ανάμνηση της υπογραφής το 1987 του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Είχε προηγηθεί η Συνθήκη της Βιένης το 1985, στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη αργότερα το πρωτόκολλο.

Η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος επισημαίνει ότι από τότε έχουν υπάρξει σημαντικές επιτυχίες, καθώς οι ουσίες που καταστρέφουν το όζον συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ τα επίπεδα του όζοντος εμφανίζουν σημαντική αύξηση στο ανώτερο στρώμα της στρατόσφαιρας, σε υψόμετρο περίπου 40 χιλιομέτρων.

Παρά την παραπάνω αύξηση του όζοντος σε μεγάλα ύψη, τα παγκόσμια επίπεδα της συνολικής στήλης του όζοντος σε όλα τα ύψη της ατμόσφαιρας έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά μετά το 2000, εμφανίζοντας περιοδικές ετήσιες διακυμάνσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη αραίωση του όζοντος που παρατηρείτο έως τη δεκαετία του '90, έχει σταματήσει πλέον.

Από την άλλη όμως, μια τρύπα όζοντος συνεχίζει να δημιουργείται πάνω από την Ανταρκτική κάθε άνοιξη του νοτίου ημισφαιρίου (δικό μας φθινόπωρο). Τα επίπεδα του όζοντος στην περιοχή αυτή αναμένεται να επανέλθουν στα προ του 1980 επίπεδα μόνο μετά το 2070.

Οι παρατηρήσεις φέτος με διάφορα μέσα (επίγεια, δορυφορικά κ.ά.) επιβεβαιώνουν ότι μια μεγάλη τρύπα όζοντος αναπτύσσεται ξανά πάνω από την Ανταρκτική. Το 2014, η τρύπα αυτή στο μέγιστο σημείο της έφθασε σε μια έκταση 24 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου όση ήταν και το 2013.

Η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος καλεί τις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς Αρχές να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στις σχετικές επιστημονικές έρευνες και παρατηρήσεις, ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της διαχρονικής εξέλιξης του ατμοσφαιρικού όζοντος κατά τον τρέχοντα αιώνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.