ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ μετατρέπονται σε δελτία πληροφοριών

Στο αέρα 38.000 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

Χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής βρίσκονται στον αέρα εξαιτίας των κακών νομοθετικών διατάξεων που μετατρέπουν τις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ σε απλά πληροφοριακά δελτία.

Περισσότερες από 38.000 κινδυνεύουν με παραγραφή ενώ ήδη χάθηκαν 600 εκατ. ευρώ από την αλλαγή της νομοθεσία που δεν επέτρεψε στου ελεγκτές του ΣΔΟΕ να στείλουν τις εκθέσεις τους στις εφορίες για να βεβαιωθούν οι φόροι και πρόστιμα.

Σύμφωνα με το νόμο που συνοδεύει το νέο Μνημόνιο μέχρι τις 30 Οτκτωβρίου πρέπει να αποσταλούν στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων 3.500 φοροδιαφυγής υποθέσεις εκ των οποίων 2062 της λίστας Λαγκαρντ και για τις οποίες υπάρχουν εκθέσεις ελέγχου οι οποίες θα μετατραπούν σε απλά πληροφοριακά δελτία. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν από την αρχή. Μαζί με τις υποθέσεις μεταφέρονται και 500 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.

Το χειρότερο ότι στο ΣΔΟΕ θα απομείνουν 240 ελεγκτές μαζί με 35.000 ανοιχτές υποθέσεις για τις οποίες ο νόμος ορίζει ότι θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του θέματος. Η εντυπωσιακή αυτή διάταξης έγινε χωρίς να ρωτηθεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Μάλιστα λέγεται ότι δεν ρωτήθηκε ούτε για τον αριθμό των υποθέσεων που πρέπει να μεταφερθούν υπό τη σκέπη της γενικής γραμματέως κ. Κ. Σαββαΐδου.

Τις περίεργες πρακτικές επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ.. Συγκεκριμένα, σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσής της, με την οποία καταγγέλλει ως «διάλυση του ΣΔΟΕ» τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στη ΓΓΔΕ, η ΠΟΕ-ΔΟΥ χαρακτηρίζει ως «επαίσχυντη» τη «μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ, σε απλά δελτία πληροφοριών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και εισπραξιμότητας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.