ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορα σταθερή κυβέρνηση»

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις ξένων πολιτικών

Αξιοπρόσεκτη νίκη, σταθερή κυβέρνηση, εντολή υλοποίησης των συμφωνηθέντων, αυτή τη φορά τα πρώτα σχόλια είναι θετικά για τον Τσίπρα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καταγράφονται και οι πρώτες αντιδράσεις από αξιωματούχους στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση. «Η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορα σταθερή κυβέρνηση», έγραψε στο twitter.

Σταθερή κυβέρνηση, προσήλωση στο μνημόνιο

Πρώτος ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ. Από το Μαρόκο, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη αποκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα «αξιοπρόσεκτη επιτυχία» για τον Τσίπρα και το κόμμα του. «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας περιόδου σταθερότητας με σταθερή πλειοψηφία», υπογράμμισε. Θετικές αντιδράσεις και από πολιτικούς του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και του κόμματος η Αριστερά.

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές ο Τσίπρας ζήτησε εντολή για να υλοποιήσει το μνημόνιο και την έλαβε», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νόρμπερτ Ρέτγκεν στηRheinische Post. «Πρόκειται για μια ουσιώδη διαφορά και συνεπώς θετική». Ανάλογες δηλώσεις και από τον εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική των χριστιανικών κομμάτων Γύργκεν Χαρντ. «Υπολογίζω ότι τα κόμματα που υποστηρίζουν το τρίτο πρόγραμμα θα συνεργαστούν στη νέα κυβέρνηση».

«Σε περίοδο κρίσης αριστερή κυβέρνηση»

Από το κόμμα Η Αριστερά οι συμπρόεδροι Κάτια Κίπνιγκ και Μπερντ Ρίξινγκερ τόνισαν ότι ένα μεγάλο τμήμα των ελλήνων ψηφοφόρων συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μια αριστερή κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης είναι καλύτερη από την επιστροφή στα παλιά και διεφθαρμένα κόμματα. Αντίθετα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ εκτίμησε το εκλογικό αποτέλεσμα ως "συνέχιση της ανασφάλειας των τελευταίων μηνών και ετών".

Τέλος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε τον Τσίπρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. «Περιμένουμε από τη μελλοντική κυβέρνηση απόλυτη πίστη στη συμφωνία».

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.