ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση του Ινστιτούτου Ιατρικής

Θύματα λάθος διάγνωσης από γιατρούς θα πέσουν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θα πέσουν θύματα τουλάχιστον ενός διαγνωστικού λάθους στη ζωή τους και όταν συμβεί αυτό, μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Ιατρικής, ένα όργανο που συμβουλεύει την κυβέρνηση και τους διαμορφωτές πολιτικής.

Η έκθεση ζητά να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων στις ΗΠΑ αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των λαθών, δηλαδή των διαγνώσεων που χαρακτηρίζονται είτε ως ανακριβείς είτε ως καθυστερημένες.

«Τα διαγνωστικά λάθη συμβάλουν σημαντικά στις βλάβες που προκαλούνται στους ασθενείς και δεν τους έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή μέχρι τώρα» ανέφερε ο Βίκτορ Τζάου, ο πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε λάθη διάγνωσης οφείλεται περίπου το 10% των θανάτων των ασθενών. Οι μελέτες των ιατρικών φακέλων των ασθενών αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι το 6-17% των βλαβών που υφίστανται οι ασθενείς κατά τη νοσηλεία τους οφείλονται σε τέτοια λάθη.

Πολλά διαγνωστικά λάθη συμβαίνουν όταν οι γιατροί δεν επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους, με τους ασθενείς και τα μέλη της οικογένειάς τους. Πολλοί γιατροί επίσης δεν αντιλαμβάνονται τα λάθη που κάνουν, σημειώνει το Ινστιτούτο που ανήκει στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Η συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών αποτελεί πρόκληση επειδή πολλά θεραπευτήρια αποθαρρύνουν την αποκάλυψη των διαγνωστικών λαθών.

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά η επιτροπή ζητά να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των γιατρών, των ασθενών και των συνοδών τους. Προτείνει επίσης να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες υγείας και να αυξηθούν οι δαπάνες για την έρευνα όσον αφορά τη βελτίωση της ακρίβειας των διαγνώσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.